ایران پرس: با ادامه مهاجرت پناهجویان از کشورهای مختلف به بریتانیا، این کشور مقررات سخت گیرانه ای را وضع کرده است تا پناهجویان را به کشور آفریقایی رواندا منتقل کنند.

 این اقدام بریتانیا مورد اعتراض شدید موسسات خیریه وفعالان حقوق بشر قرار گرفته است؛ به طوری که  بیش از 160 موسسه خیریه و فعال حقوق بشری در نامه‌ ای سرگشاده به نخست وزیر بریتانیا، طرح ضد مهاجرتی دولت برای انتقال پناهجویان به روآندا را محکوم کردند و آن را ظالمانه و شرم‌آور خواندند.

فعالان حقوق بشری با انتقاد از سابقه حقوق بشری رواندا، طرح دولت بریتانیا را «بی رحمانه و غیر اخلاقی» دانستند. سازمان ملل نیز در واکنش به این تصمیم، اعلام کرد که به جای تقسیم مسئولیت ها و نجات جان مردم و کنترل تجارت انسان از سوی قاچاقچیان، تنها به تغییر مکان برای پناهجویان بسنده شده است.

بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا پیش از این اعلام کرده بود وضعیت کانال مانش که از جمله آبراه های اصلی برای مهاجرت پناهجویان به بریتانیا است، از سوی نیروی دریایی سلطنتی رصد خواهد شد و دادگاه این کشور مهاجران را تحت پیگرد قانونی قرار خواهد داد و آنها را به  کشورهای شرق آفریقا می فرستد.

در این راستا« پریتی پتل» وزیر کشور بریتانیا به کیگالی پایتخت رواندا رفت تا قراردادی پنج ساله به ارزش 120 میلیون پوند را با این کشور امضا کند.

این اقدام بریتانیا در حالی است که اغلب پناهجویان در سراسر دنیا به دلیل حملات نظامیِ خارجی که برخی از آنان با حمایت یا سرکردگی آمریکا، بریتانیا یا فرانسه راه افتاده اند، آواره شده اند.

در این راستا می توان به بحران های سیاسی و اقتصادی و جنگ افروزی در کشورهایی چون سوریه، مالی، افغانستان، لیبی، عراق و بسیاری دیگر از کشورها اشاره کرد.

«جیلیان تریگز» مأمور عالی کمیساریای پناهندگان سازمان ملل در این زمینه می گوید: افرادی که از جنگ، درگیری و آزار و شکنجه فرار می کنند، سزاوار شفقت و همدلی هستند. آنها نباید مانند کالا معامله شوند و به خارج از کشور منتقل شوند.

با این حال، طی ماه های اخیر، به دلیل افزایش مشکلات اقتصادی و نارضایتی های اجتماعی بسیاری از شهروندان و به ویژه احزاب راستگرا در کشورهایی چون بریتانیا و فرانسه، دولت ها، مسوولیت مشکلات را متوجه مهاجران و پناهجویان کرده اند.

از سوی دیگر بسیاری از کشورهای آفریقایی نیز به دلیل نیاز مالی و وابستگی به کشورهای غربی، تابع سیاست اروپایی هستند. این درحالی است که بسیاری از پناهجویان در کشورهای آفریقایی پس از مدتی ناپدید شده و از سرنوشت آنها خبری در دست نیست. بر اساس داده های کمیته بین‌المللی صلیب سرخ مستقر در ژنو، حدود 48 هزار مهاجر به ویژه از قاره آفریقا به عنوان مفقود شده، به ثبت رسیده‌ اند.

«پاتریک یوسف» مدیر بخش آفریقای کمیته بین المللی صلیب سرخ در این رابطه می گوید: این آمار هشدار دهنده از مهاجرانی است که هر ساله رد آنها به ویژه در آفریقا یا کشورهای مقصد، گم می شود و نمی توان سرنوشت آنها را پی گرفت. این افراد اغلب قربانی سوء استفاده های وحشتناک توسط قاچاقچیان انسان می شوند.

«کلمان بون» Clément Beaune مشاور امور اروپا در دولت فرانسه نیز در این زمینه می پرسد: آیا در چارچوب طرح بشردوستانه و همچنین به لحاظ کارایی قابل قبول است در کشورهایی که در آفریقا هستند و خود در حال حاضر با مشکل مواجه شده اند‏،‌ برای مهاجرانی که بالقوه حق پناهندگی دارند، اردوگاه ایجاد کنیم؟

به هر حال، کشورهای اروپایی در حالی این رویکرد را در مواجه با پناهجویان اخذ کرده اند که همواره شعارهایی در حمایت از حقوق بشر داده و کشورهای دیگر را به نقض حقوق بشر متهم می کنند. 

نویسنده: آتوسا دینیاریان

112

 بیشتر بخوانید:

شمار پناهجویان اوکراینی از مرز سه و نیم میلیون نفر گذشت

انتقاد سازمان ملل از عادی شدن اخراج غیرقانونی پناهجویان از اروپا

مرگ و بیم پناهجویان در راه اروپا