ایران پرس: با تشدید فشارهای غرب علیه روسیه به ویژه جنگ اقتصادی در قالب اعمال گسترده ترین تحریم ها، مسکو نیز در اقدامی مقابل با استفاده از ابزارهای در دسترس خود جنگ اقتصادی گسترده ای را به ویژه در حوزه انرژی علیه اتحادیه اروپا راه انداخته است.

در این راستا شرکت گازپروم، غول گازی روسیه در بیانیه‌ای از قطع عرضه گاز به اروپا از طریق خط لوله یامال - اروپا که از خاک لهستان می‌گذرد و به آلمان متصل می‌شود، خبر داد.

تصمیم گازپروم برای توقف صادرات گاز از مسیر لهستان پس از اعلام تحریم‌های روسیه علیه 30 شرکت اروپایی، از جمله «ایروپول گاز» لهستان اعلام شده است. این شرکت مالک بخش لهستانی خط لوله یامال است.

خط لوله گاز یامال - اروپا از قلمرو چهار کشور روسیه، بلاروس، لهستان و آلمان عبور می‌کند و ظرفیت آن 32.9 میلیارد متر مکعب گاز در سال است. «سرگئی کوپریانوف» سخنگوی گازپروم اعلام کرد: تحریم‌های روسیه به معنی ممنوعیت استفاده از خط لوله شرکت «ایروپول گاز» برای انتقال گاز این کشور است.

در اقدامی دیگر روسیه صادرات برق به فنلاند را متوقف نمود. یک اپراتور شبکه برق روسیه اعلام کرد که صادرات برق به فنلاند از بامداد شنبه به حالت تعلیق درخواهد آمد.طبق بیانیه این شبکه، شرکت «راو نوردیک»، زیرمجموعه شرکت هلدینگ انرژی دولتی روسیه «اینتر رائو»، مستقر در هلسینکی، از 6 مه هیچ گونه پرداختی در ازای برق عرضه شده به فنلاند دریافت نکرده است.در این بیانیه آمده است: راهی برای پرداخت پرداخت وجود ندارد و ما مجبوریم از 14 مه برق رسانی را متوقف کنیم.

به رغم این امر، به نظر می رسد دلیل واقعی این مساله درخواست رسمی فنلاند برای عضویت در ناتو است. رئیس جمهور و نخست وزیر فنلاند روز پنج شنبه در بیانیه‌ای مشترک تاکید کردند که به دنبال پیوستن هرچه سریع‌تر این کشور به پیمان ناتو هستند.

این تصمیم فنلاند اعتراض شدید روسیه را به همراه داشته و مسکو نسبت به عواقب و پیامدهای این تصمیم هشدار داده‌ است. وزارت خارجه روسیه اعلام کرد که مسکو درصورت ملحق شدن فنلاند به ناتو اقدامات فنی و نظامی را در دستور کار خود قرار خواهد داد.

به نظر می رسد با گذشت زمان و نیز تداوم جنگ اوکراین روند تخاصم روسیه و اتحادیه اروپا رو به افزایش بوده و باید انتظار اقدامات منفی بیشتری از جانب دو طرف را علیه دیگری داشت. آمریکا و متحدانش با اعمال حدود سه هزار تحریم جدید علیه روسیه  به بهانه حمله مسکو به اوکراین ، باعث شدند این کشور در صدر کشورهای تحریم‌شده در جهان قرار بگیرد.

واشنگتن به عنوان سردمدار بلوک غرب، جنگ اوکراین را فرصتی بی همتا برای تسویه حساب با روسیه قلمداد می کند و با همراهی اتحادیه اروپا و برخی دیگر کشورهای بلو غرب مانند کانادا، ژاپن و استرالیا تحریم های گسترده و همه جانبه ای را علیه روسیه براه انداخته و خواهان تضعیف هر چه بیشتر رقیب دیرینه سیاسی و نظامی خود هستند.

با این حال روسیه نیز حریفی به اصطلاح دست و پا بسته نیست و از انواع ابزارهای و اهرم های فشاری که در اختیار دارد برای مقابله با غرب و اقدامات خصمانه آن استفاده می کند.

«دیوید پیرسون» تحلیلگر سیاسی می گوید: مخدوش کردن اقتصاد 1.5 تریلیون دلاری روسیه آسان نخواهد بود، به ویژه از زمانی که این کشور پس از الحاق کریمه اوکراین در سال 2014، تلاش برای حفظ خود از شر تحریم‌های بین‌المللی را آغاز کرده است.

در واقع مسکو به رغم اینکه تحریم های بی سابقه و همه جانبه غرب تاکنون فشار زیادی برحوزه های اقتصادی، تجاری، مالی و بانکی و حتی صادرات و واردات روسیه وارد کرده اما توانسته با سیاست گذاری ها و اتخاذ اقدامات مناسب تا حد زیادی از تاثیرات منفی آنها بکاهد. کما اینکه ولادیمیر پوتین با اعلام شرط فروش گاز روسیه به روبل توانست تا حد زیادی روند کاهش ارزش روبل در مقابل دلار را جبران کرده و حتی آن را به سطح قبل از آغاز جنگ اوکراین برگرداند.اکنون نیز مسکو عملا روند تدریجی قطع صادرات گاز به اروپا را کلید زده است که مسلما تاثیری ویرانگر بر اقتصاد کشورهای اروپایی خواهد داشت. 

«سون استن» اقتصاددان ارشد می گوید: "«تحریم کامل» خطوط لوله گازی که از روسیه وارد خاک اروپا می‌شوند، تولید ناخالص داخلی منطقه یورو را تا 2.2 درصد در سال 2022 کاهش می‌دهد."

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

117