ایران پرس: در حالی که جنگ اوکراین وارد چهارمین ماه خود شده است، اما مقامات ارشد کی یف از نحوه حمایت غرب از اوکراین در جنگ با روسیه رضایت نداشته و انتقادات تندی در این زمینه به ویژه علیه اروپا مطرح کرده اند.

دراین راستا، «ولودیمیر زلنسکی» رئیس‌جمهور اوکراین روز چهارشنبه در سخنرانی مجازی در مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس از عدم وحدت اروپا با گذشت بیش از سه ماه از آغاز جنگ روسیه در کشورش انتقاد کرد.

وی ضمن تاکید بر نیاز اوکراین به حمایت از سوی اروپا از موضع «ویکتور اوربان» نخست‌وزیر مجارستان به دلیل عدم تمایل وی در این مرحله برای تحریم نفت روسیه ابراز تاسف کرد و گفت:‌ "امور با مجارستان خوب پیش نمی‌رود."

زلنسکی همچنین به شدت از «هنری کیسینجر» وزیر خارجه پیشین آمریکا به دلیل ارائه راه‌حل مدنظرش برای پایان دادن به جنگ اوکراین انتقاد کرد. کیسینجر اخیرا در نشست داووس سوئیس، واگذاری بخشی از خاک اوکراین به روسیه به ویژه شبه جزیره کریمه را یک راه‌حل پایان جنگ عنوان کرد.

دیگر مقامات اوکراینی نیز واکنش شدیدی به برخی موضع گیری ها در باره لزوم سازش اوکراین با روسیه  ابراز کرده اند. «اولکسی آرستوویچ» مشاور زلنسکی می گوید: "برخی کشورهای اروپایی صریحا می‌خواهند اوکراین با «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه سازش کند."

به نظر می رسد رئیس جمهور اوکراین از موضع گیری های غرب به ویژه اروپا دچار سرخوردگی شده است. به گمان وی به رغم کمک‌های نظامی و تسلیحاتی کشورهای غربی به اوکراین، اما کشورهای عضو اتحادیه اروپا در زمینه تحریم کامل روسیه به خصوص تحریم نفت این کشور دچار تفرقه هستند و مسکو نیز با آگاهی از این امر، نه فقط در آمدهای نفتی خود را در سه ماهه اخیر به رغم کاهش صادرات خود افزایش داده بلکه از منابع مالی حاصل از صادرات انرژی اعم از نفت، فرآورده های نفتی و گاز برای تامین مالی عملیات نظامی گسترده خود در اوکراین استفاده می کند.

زلنسکی خواهان ایجاد جبهه ای متحد در اروپا برای تحریم یکپارچه روسیه است، اما مخالفت های جدی در این زمینه از سوی کشورهایی مانند مجارستان که اقتصاد و جامعه آنها وابستگی شدیدی به انرژی وارداتی از روسیه دارد ابراز شده است.

با توجه به اینکه تصمیمات اتحادیه اروپا با اجماع کشورهای عضو اتخاذ می شود لذا به رغم ارائه ششمین بسته تحریمی روسیه که از جمله حاوی تحریم نفتی این کشور است اما عملا اتحادیه اروپا نتوانسته که این بسته را حداقل تاکنون به تصویب برساند.

هر چند که برخی اعضای آن از جمله هلند مدعی هستند که تا تابستان 2022 این بسته تحریمی تصویب خواهد شد. «دمیترو کولبا» وزیر امور خارجه اوکراین می گوید: "ما قدردان تحریم‌هایی هستیم که قبلاً بر روسیه اعمال شده است. برخی از آن‌ها مفید هستند، زیرا به لحاظ استراتژیک ثبات روسیه را تضعیف و تولید سلاح‌های مدرن‌تر را غیرممکن کرده اند. اما تا زمانی که اتحادیه اروپا به خرید نفت و گاز روسیه ادامه دهد، جیب پوتین پر خواهد بود."

مساله دیگری که انتقاد تند اوکراین از غرب را بر انگیخته است، عدم مداخله نظامی ناتو در جنگ اوکراین در راستای حمایت نظامی از دولت غربگرای کی‌یف است.

وزیر امور خارجه اوکراین ضمن انتقاد از سیاست دوگانه ناتو، این ائتلاف را به دلیل کمک نکردن به کی‌یف در بحبوحه درگیری با روسیه سرزنش کرد. 

کولبا تأکید کرد: "آنچه که ما از ناتو دیدیم، یک نهاد به حاشیه رانده شده است که به معنای واقعی کلمه هیچ کاری انجام نمی‌دهد."

در واقع موضع ناتو از آغاز جنگ اوکراین عدم دخالت نظامی در این جنگ تحت هر شرایطی است. البته ناتو به همراه آمریکا کمک‌های نظامی و تسلیحاتی بی سابقه ای را روانه اوکراین کرده اند که عملا موجب افزایش قابل توجه توانمندی نظامی اوکراین از یک سو و وارد آمدن خسارات وتلفات قابل به تجهیزات و نیروهای روسی شده است.

اعضای ناتو در ماه‌های اخیر متعهد شده‌اند که ده‌ها میلیارد دلار از اوکراین حمایت کنند. از این بسته‌های حمایتی می‌توان به کمک 40 میلیارد دلاری آمریکا به اوکراین اشاره کرد. با این حال ناتو قادر به تامین انتظارات کی یف نیست و همین مساله موجب شده تا اوکرینی ها خود را با شرایط دشوارو پیچیده ای روبرو ببینند.ضمن اینکه بر خلاف انتظار اوکراین، ناتو از ایده عضویت سریع این کشور در این سازمان نظامی استقبال نکرده و همین امر منجر به سرخوردگی هر چه بیشتر دولت غربگرای کی یف شده است.

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

117