این گروه در جریان نشست وزیران خود در دوم ژوئن، بر اهمیت بازارهای باثبات و متعادل برای نفت خام و محصولات پالایش شده تاکید کردند.
این در شرایطی است که این گروه با درخواستهای فزاینده برای افزایش تولید، در مواجهه با افزایش قیمت انرژی و کاهش تولید نفت روسیه تحت تأثیر تحریمهای اعمال شده علیه مسکو در پی حمله این کشور به اوکراین، مواجه است.
اوپک پلاس به پایان تعطیلیهای ناشی از همه گیری ویروس کرونا در اقتصادهای بزرگ جهانی اشاره کرده و انتظار افزایش مصرف پالایشگاههای جهانی پس از تعمیرات فصلی را دارد.
در این میان ایالات متحده از این تصمیم، که چندین بار خواستار آن شده است، برای کنترل افزایش قیمت و مواجهه با پیامدهای ممنوعیت واردات انرژی روسیه استقبال کرد؛ با این حال این امر یعنی تحریم نفتی روسیه تاثیر خود را بر افزایش بهای نفت گذاشته است.
«اریک ناتال» استراتژیست سرمایهگذاری پیشبینی میکند که قیمت نفت احتمالاً بین 110 تا 130 دلار در هر بشکه در طول تابستان متغیر خواهد بود، که ناشی از ریسکهای رکود و احتمال پایان ظرفیت مازاد جهانی است.
در واقع آمریکا که به عنوان سردمدار غرب خواهان تحریم کامل انرژی صادراتی روسیه یعنی نفت و گاز است و خود اولین گام را در این زمینه برداشته است اکنون از متحدان اروپایی خود انتظار دارد تا اقدام مشابهی را صورت دهند.
در این راستا کشورهای اتحادیه اروپا، بسته ششم تحریمهای روسیه شامل ممنوعیت واردات نفت و محصولات پتروشیمی روسی از طریق دریا را روز پنجشنبه پس از کشمکشها و اختلافات فراوان میان اعضای اتحادیه اروپا، تصویب کردند.
این بسته تحریمی علاوه بر واردات نفت روسیه به روشهای غیر زمینی، قطع دسترسی «اسبر بانک» روسیه از سوئیفت را نیز در بر میگیرد. پیشتر شماری از کشورهای شرق اروپا به ویزه مجارستان که به دریا راه ندارند، با تحریم کامل نفت روسیه مخالفت کرده بودند و در نهایت، تحریم نفت روسیه فقط مشمول واردات دریایی شد.
طبق این تحریمها، خرید نفت خام روسیه از 6 ماه آینده و واردات محصولات پالایش شده نفتی روسیه از 8 ماه آینده ممنوع خواهد شد. بر اساس برآوردها، تولید روسیه در نتیجه تحریمهای غرب ممکن است بین 2 تا 3 میلیون بشکه در روز کاهش یابد.
پیش از این تولید نفت روسیه حدود یک میلیون بشکه در روز کاهش یافت که کمتر از هدف تعیین شده در اوپک پلاس یعنی 10.44 میلیون بشکه در روز بود، چون تولید روسیه در آوریل به حدود 9.3 میلیون بشکه در روز رسید.به رغم تحریم نفتی روسیه از جانب اروپا اما مسکو کماکان قادر به فروش نفت خود در دیگر نقاط جهان خواهد بود.
«الکساندر استاهل» کارشناس انرژی، پیشبینی کرد که روسیه میتواند تا دسامبر امسال پس از توافق یکباره برای پر کردن ذخایر استراتژیک چین، 2.9 میلیون بشکه در روز از صادرات اروپا به چین، هند و ترکیه را دوباره بفروش برساند.
البته تحریم نفتی روسیه شمشیری دولبه است که علاوه بر خسارات مالی به این کشور ، تاثیرات منفی قابل توجهی به صورت افزایش قیمت نفت و فراوردهای نفتی مانند بنزین و گازوئیل در کشورهای غریی به ویژه در اروپا و آمریکا خواهد گذاشت. در اروپا برخی کشورها مانند مجارستان و اسلواکی به دلیل پیامدهای سهمگین تحریم نفتی روسیه با این امر مخالفت می ورزیدند.
همین مساله نیز موجب بروز دو دستگی در دولت بایدن شده و یک گروه که شامل بسیاری از مقامات وزارت امور خارجه آمریکا و کاخ سفید هستند، خواهان اقدامات تحریمی شدیدتر علیه روسیه هستند و معتقدند که میتوان بر مخالفتهای انجام شده از سوی برخی متحدان، غلبه کرد.
گروه دیگری از مقامات دولت بایدن که بیشتر آنها در وزارت خزانهداری حضور دارند، از ایجاد محدودیت بیشتر در اقتصاد نگران هستند که هم اکنون نیز موجب اختلال در زنجیرههای تأمین و افزایش بی سابقه تورم به ویژه افزایش قیمت نفت و فرآورده های نفتی ومواد غذایی در آمریکا شده است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117