ایران پرس: سخنگوی کرملین اعلام کرد که روسیه به شدت از حاکمیت و تمامیت ارضی چین حمایت می‌کند.

«دمیتری پسکوف» گفت: "ما معتقدیم هیچ کشور دیگری حق ندارد این مسئله را زیر سوال ببرد یا اقدامات تحریک آمیز انجام دهد." وی در خصوص اقدامات مخرب آمریکا درباره تایوان هشدار داد و افزود: "چنین رفتاری در عرصه بین‌المللی تنها می‌تواند تنش‌ها را تشدید کند، زیرا جهان در حال حاضر مملو از مشکلات منطقه‌ای و جهانی است."

«سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه نیز روز جمعه با بیان اینکه موضع کشورش در خصوص موضوع تایوان حمایت از چین واحد است، اعلام کرد: "مسکو امیدوار است هیچ اقدام تحریک آمیزی برای تشدید اوضاع پیرامون تایوان انجام نشود."

لاوروف گفت: "مواضع ما مبنی بر داشتن چین واحد، بدون تغییر باقی می ماند، همان موضعی که در حرف مورد تائید آمریکا است، اما چنانچه می دانید در عمل، اقدامات آن همواره با حرفش مطابقت ندارد."

این مواضع قاطع نشان دهنده روابط نزدیک روسیه و چین از یک سو و عزم این دو برای مقابله با اقدامات تحریک آمیز آمریکا است. روابط مسکو و پکن از زمان آغاز جنگ اوکراین بیش از پیش تقویت شده و چین از انتقاد از اقدام روسیه در باره عملیات ویژه نظامی در اوکراین امتناع ورزیده است.

پکن همچنین آمریکا و ناتو را به علت اقدامات تحریک آمیز علیه مسکو از جمله تلاش برای عضویت اوکراین در ناتو و نیز افزایش همکاری ها و حضور نظامی ناتو در این کشور مقصر وضعیت کنونی دانسته و تحریم‌های اعمال شده علیه مسکو را محکوم کرده است.

مواضع مشترک چین و روسیه در مقابل اقدامات مداخله جویانه غرب

در عین حال اعلام حمایت کامل مسکو از چین در مقابل اقدامات تحریک آمیز آمریکا نشان دهنده مواضع و نیز منافع مشترک این دو کشور در مقابل اقدامات سلطه گرانه و مداخله جویانه غرب به سرکردگی آمریکا چه در قبال تایوان و چه درباره اوکراین است.

در واقع مسکو و پکن در برهه کنونی هر دو با اقدامات تهاجمی و تحریک آمیز واشنگتن درگیر هستند. درباره روسیه این امر به صورت کمک‌های تسلیحاتی و بی سابقه آمریکا به کی یف با هدف تداوم بخشیدن به جنگ ویرانگر کنونی در اوکراین تبلور یافته است.

هدف دولت «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا از این اقدامات، تضعیف هر چه بیشتر روسیه به ویژه توانمندی نظامی آن و نیز تداوم تحریم های بی سابقه علیه مسکو و وارد آوردن خسارات عظیم مالی و اقتصادی به آن است. این تحرکات در راستای هدف اصلی واشنگتن یعنی تنزل موقعیت روسیه از یک قدرت بین المللی به یک قدرت منطقه ای و کاهش هر چه بیشتر نقش آفرینی آن در قبال مسائل جهانی است.

اما درباره چین هدف اقدامات و تحرکات آمریکا به ویژه اقدامات تحریک آمیز درباره تایوان از قبیل مطرح شدن سفر «نانسی پلوسی» رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان و نیز فروش اقلام مختلف تسلیحاتی به آن و اعزام ناو گروه هواپیما بر «رونالد ریگان» به سوی تایوان، به چالش کشیدن ادعاهای دیرینه پکن درباره تعلق تایوان به چین و از سوی دیگر زیر سئوال بردن سیاست چین واحد است.

این امر واکنش تند مقامات ارشد چینی از جمله هشدار تند «شی جین پینگ» رئیس جمهور چین را موجب شده است. وی اخیرا در تماس تلفنی با جو بایدن رئیس جمهور آمریکا ضمن ابراز نگرانی درباره سفر احتمالی نانسی پلوسی به تایوان، به جو بایدن هشدار داد که با آتش بازی نکند.

به رغم هشدار های مکرر پکن به واشنگتن، اما نگاهی به سلسله مواضع و اقدامات دولت بایدن در قبال چین نشان می دهد که واشنگتن قصد مداخله جویی بیشتر درامور داخلی چین و نیز محاصره و مهار آن از طریق تشکیل انواع ائتلاف ها در منطقه ایندوپاسیفیک مانند ائتلاف های کواد و آکوس را دارد.

این مساله مسلما موجب توسعه روابط نظامی روسیه و چین برای مقابله مشترک با اقدامات آمریکا و نیز واکنش قاطع پکن به اقدامات تحریک آمیز واشنگتن خواهد شد.

پیش از این نیز روسیه و چین با برپایی رزمایش های مشترک و گشت های هوایی و دریایی دو جانبه در منطقه آسیا پاسیفیک بر عزم خود برای مقابله با تحرکات خصمانه آمریکا و متحدانش تاکید کرده اند.

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر 

117