تهران - ایران پرس:با شروع دور تازه مذاکرات،این سوال مطرح می شود که تروئیکای اروپایی جزو تسهیل گران مذاکرات هستند یا ابزار فشار برای به نتیجه نرسیدن گفت و گوها محسوب می شوند.

 تروئیکای اروپایی مرکب از آلمان ، فرانسه و بریتانیا روز جمعه در بیانیه ای با فرافکنی و درخواست های غیر معقول از ایران خواستند تا در مذاکرات لغو تحریم ها در وین خواسته‌های غیرواقعی مطرح نکند.

در این بیانیه برخلاف واقعیت‌های جاری در محتوای مذاکرات تاکید شده: گفتگوها صرفا پیرامون مباحث فنی درباره واکنش ایرانی‌ها به متنی است که جوزف بورل، هماهنگ‌کننده ارشد مذاکرات احیای برجام، برای تصمیم‌گیری نهایی روی میز گذاشته و مسئله اصلی بین ایران و آمریکا است. آنها بار دیگر از ایران خواسته‌اند تا آنچه را که «خواسته‌های غیرواقعی»و«فرابرجامی» از جمله مسائل نظارتی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خوانده‌اند را کنار بگذارد و اکنون تصمیم نهایی را بگیرد!

بیانیه‌ مشترک تروئیکای اروپایی نشان می دهد که اروپایی ها ظاهرا بار دیگر می خواهند به جای ایفای نقش تسهیل‌گر، به عنوان اهرم فشار ظاهر شوند و با به‌کارگیری ادبیاتی یک‌سویه نشان دهند که نمی‌توانند طرفی قابل اطمینان برای گفتگو باشند. اتحادیه اروپا و تروئیکای اروپایی برای حفظ برجام که در راستای منافع امنیتی و اقتصادی و سیاسی اروپا است ، ضمن مخالفت با خروج آمریکا از این توافق در سال 2018 ، از زمانی که جو بایدن رئیس جمهور آمریکا روی کار آمده به ظاهر درصدد به اصطلاح احیای برجام برآمده اند. اکنون پس از 8 دور مذاکرات طولانی در وین و رایزنی های چند جانبه ، با توجه به طرح پیش نویس پیشنهادی از جانب جوزپ بورل ، طرفین ایرانی و آمریکایی بار دیگر به وین باز گشته اند تا در مذاکراتی غیر مستقیم تحت نظارت هماهنگ کننده اتحادیه اروپا در زمینه برجام به توافقی احتمالی دست یایند.

 با این حال بیانیه تروئیکای اروپایی نشان می دهد که اروپا به جای یک ناظر بی طرف که باید برای تسهیل مذاکرات و تلاش برای رسدن طرفین به توافق بکوشد ، در جبهه آمریکا به تهدید  ایران پرداخته و با ادبیاتی منفی به عنوان اهرم فشار واشنگتن عمل می کند. تروئیکای اروپایی در بیانیه خود گفته است که گفتگوهای جاری در وین به معنی دور جدیدی از مذاکرات نیست و ایران باید همین حالا و در حالی که هنوز امکان‌پذیر است، تکلیف انعقاد توافق را مشخص کند.

اروپا به خوبی می‌داند که استفاده از این ادبیات نه تنها تاثیری بر اراده ایران در پیگیری جدی خواسته های قانونی اش ندارد بلکه موجب کاهش هر چه بیشتر جایگاه تروئیکای اروپایی می‌شود که دولت آمریکا با خروج یک‌طرفه و غیر قانونی از برجام، تحقیری تاریخی را بر آنان با بی اعتنایی به خواسته آنها تحمیل کرد.از دیدگاه تهران نام‌گذاری جلسات مذاکرات  ارزش خاصی نداشته  وآنچه نقش محوری در این مذاکرات ایفا می کند تحقق حقوق ملت ایران به  ویژه لغو تحریم ها ، راستی آزمایی این امر و نیز ارائه تضمین هایی در باره عدم خروج دوباره آمریکا از برجام است.

به نظر می رسد انتشار بیانیه تروئیکای اروپایی و برخی اظهارنظرهای مطرح شده از سوی مقامات و فعالان رسانه‌ای نزدیک به تیم مذاکره‌کننده آمریکایی در دومین روز گفتگوها ضمن آنکه بهره‌گیری از ابزارهای فرامذاکراتی برای فشار به تیم مذاکره‌کننده ایران است، بیانگر جدی و سخت بودن گفتگوها است.در این راستا واشنگتن بار دیگر بر مساله رو به پایان بودن فرصت برای ایران مانور داده و اروپایی ها نیز در قالب بیانیه ای تهدید آمیز به زعم خود ، هیئت ایرانی را تحت فشار قرار داده اند. با این حال تهران تسلیم فشار و فضا سازی روانی و سیاسی نشده و بر تحقق خواسته های قانونی خود پافشاری می کند.

 حسین امیرعبداللهیان وزیر امورخارجه ایران اخیرا در سخنانی صریح و با تاکید بر عزم جمهوری اسلامی ایران برای دستیابی به توافقی قوی، قابل اتکاء و تضمین شده به این خط سیاسی و رسانه‌ای غرب پاسخ گفت و اعلام کرد: منطق حکم می‌کند که توافق را به هر قیمتی نپذیریم و آن را به اندازه ارزشی که دارد مورد توجه قرار دهیم.

119

نویسنده:میرطاهر