ایران پرس: ساعاتی بعد از پایان همه پرسی در مناطق لوهانسک، دونتسک، خرسون و ژاپروژیا اوکراین برای اعلام نظر درباره پیوستن این مناطق به روسیه در روز سه شنبه، رسانه های رسمی روسیه اعلام کردند: اکثریت ساکنان این مناطق چهارگانه، با آرای قاطع خواستار الحاق آن به خاک روسیه هستند.

طبق اعلام ستاد برگزاری همه پرسی دراین مناطق در منطقه دونتسک 99.23 درصد، درمنطقه لوهانسک 98.42 درصد، در منطقه زاپروژیا 93.11 درصد و در منطقه خرسون 87.5 درصد شرکت کنندگان در همه پرسی خواهان پیوستن به روسیه شده اند.

نکته مهم اینکه به جز لوهانسک بقیه استان ها به طور کامل تحت کنترل روسیه نبوده و شهرهای زیادی در این استان ها همچنان تحت کنترل اوکراین هستند که همه پرسی شامل حال آن شهرها نشده است.

چندین شهر در شمال استان خرسون، شمال استان زاپروژیا و شرق استان دونتسک، از مناطقی هستند که همچنان تحت کنترل اوکراینی ها است،  برخلاف سه مرکز استان های دونتسک، لوهانسک و خرسون، مرکز استان زاپروژیا یعنی شهر زاپروژیا نیز در اختیار اوکراین است و بیشترین جمعیت این استان در آن شهر قرار دارد که در همه پرسی الحالق این استان به روسیه شرکت نکرده اند.

روسیه با اجرای همه پرسی در چهار استان اوکراین که حدود 15 درصد از مساحت این کشور را تشکیل می دهد عملا قصد دارد همان نقشه الحاق کریمه را درباره آنها نیز به اجرا بگذارد.

به این معنا که همه مراحل برگزاری همه پرسی، اعلام نتایج، تصویب نتایج در قوه مقننه روسیه وامضای الحاق این مناطق به روسیه از سوی پوتین ظرف مدت کوتاهی صورت گرفته و بدین ترتیب دولت غربگرای کی یف را در مقابل عمل انجام شده قرار دهد.

هدف از برگزاری همه پرسی در مناطق چهار گانه اوکراین چه بود؟

برگزاری همه پرسی در مناطق چهار گانه اوکراین با هدف الحاق هر چه سریع تر این مناطق به روسیه و ایجاد تغییراتی سرنوشت ساز در جنگ کنونی بین روسیه و اوکراین صورت گرفته است.

پس از عملی شدن الحاق این مناطق به اوکراین می توان دو سناریو را تصور کرد. سناریوی نخست تداوم حملات ارتش اوکراین برای بازپس گیری مناطق و نواحی ملحق شده به روسیه است که البته این امر آن چنان که مسکو هشدار داده می تواند عواقبی بسیار جدی و خطرناک برای اوکراین به همراه داشته باشد.

در صورت اصرار اوکراین برای تداوم جنگ کنونی، مسکو با عنوان کردن حمله به خاک خود می تواند، درچارچوب دکترین هسته ای خود، به حمله اتمی به اوکراین مبادرت ورزد. 

«سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه اخیرا اعلام کرد: "قانون اساسی و دکترین هسته ای روسیه برای سرزمین‌های الحاقی از اوکراین نیز صدق می‌کند."

سناریوی دیگری نیز امکان پذیر است و آن اینکه زلنسکی رئیس جمهور اوکراین با فهم این مساله که با جنگ نمی تواند مناطق جدا شده را بار دیگر به خاک این کشور ملحق سازد چاره ای جز کاهش و یا توقف عملیات نظامی علیه روسیه نخواهد داشت.

از سوی دیگر فرایند جنگ اوکراین مساله احتمال رویارویی هسته ای روسیه و آمریکا را بشدت افزایش داده است. مسکو خط قرمز خود در این زمینه را  تهدید موجودیت اش اعلام کرده است.

بدین ترتیب پوتین به شرکای غربی کی یف صراحتا هشدار داده که تداوم روند کنونی در حمایت نظامی از اوکراین به ویژه اعطای تسلیحاتی که ارتش اوکراین را قادر به حملات عمقی به خاک روسیه کند و امنیت ملی آن  را در معرض مخاطره قرار دهد، می تواند به واکنش متقابل هسته ای روسیه علیه این کشور بیانجامد به رغم تهدیدات شدید مسکو، اما واشنگتن در تغییر موضعی آشکار صراحتا به کی یف برای استفاده از تسلیحات آمریکایی علیه روسیه چراغ سبز داده است.

«آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا روز سه شنبه گفت: "اوکراین می‌تواند از سلاح‌هایی که آمریکا فراهم کرده است برای حمله به سرزمین‌هایی که نیرو‌های روس آن‌ها را تحت کنترل دارند، جایی که همه پرسی برای پیوستن به فدراسیون روسیه برگزار می‌شود، استفاده کند."

این در حالی است که «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه به متحدان غربی کی یف صراحتا هشدار داده که تداوم روند کنونی در حمایت نظامی از اوکراین به ویژه اعطای تسلیحاتی که ارتش اوکراین را قادر به حملات عمقی به خاک روسیه کند و امنیت ملی آن  را در معرض مخاطره قرار دهد، می تواند به واکنش متقابل هسته ای روسیه علیه مناطق و یا پایگاه های این کشور بیانجامد.

البته واشنگتن دراین باره شدیدا به روسیه هشدار داده است. جیک سولیوان مشاور امنیت ملی آمریکا گفت: "آمریکا به روسیه هشدار داده که در صورت استفاده از سلاح اتمی علیه اوکراین با تبعات فاجعه‌بار مواجه خواهد شد."

روسها بر این گمان هستندکه به رغم تهدیدهای آمریکا و ناتو مبنی بر این که در این زمینه واکنش هسته ای نشان خواهند داد اما در عمل آنها جرات چنین اقدامی نخواهند داشت.

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

117