در این راستا ریشی سوناک، نخست وزیر بریتانیا با دفاع از عملکرد پلیس این کشور در سرکوب معترضان، از ملاقات خود با روسای پلیس خبر داد و گفت: پلیس بریتانیا حق دارد هر گونه اعتراض غیرقانونی را سرکوب کند و در این راه از حمایت دولت برخوردار است.
موضع گیری نخست وزیر بریتانیا در حالی است که لندن و دیگر شهرهای این کشور طی ماه های اخیر صحنه اعتراضات مردمی نسبت به عملکرد های سیاسی و اقتصادی دولت این کشور بوده است. گرانی سوخت، ورشکستگی بسیاری از صنایع و کارخانه ها و در پی آن، افزایش بیکاری، جهش بی سابقه شاخص تورم و افزایش افسارگسیخته هزینه های زندگی، بریتانیا را در بدترین شرایط اقتصادی در نیم قرن گذشته قرار داده است. این شرایط سبب شده است تا بسیاری از شهروندان این کشور با برگزاری تجمعات نسبت به عملکرد دولت این کشور اعتراض کنند. در این زمینه گوردون براون، نخست وزیر سابق بریتانیا گفت: بیش از 70 درصد مردم بریتانیا فقر، نابرابری اجتماعی و تورم را مهم ترین دغدغههای زندگیشان می دانند. این درحالی است که بسیاری از این تجمعات با سرکوب نیروی پلیس این کشور روبه رو شده است.
این شرایط در دیگر کشورهای اروپایی چون آلمان و فرانسه نیز مشهود است. در فرانسه تشدید بحران اقتصادی و اجتماعی سبب فراگیر شدن اعتراضات شده است به طوری که طی ماه های اخیر،هزاران معترض فرانسوی به خیابان های آمده اند اما این اعتراضات نیز با سرکوب نیروهای پلیس روبه رو شده است. نیروهای پلیس فرانسه با باتون و گاز اشکآور، به معترضان فرانسوی حمله ور شدند که بر اثر آن، شماری از معترضان زخمی و دهها نفر بازداشت شده اند. نرخ تورم در فرانسه رکورد 37 ساله را شکسته و به 6.2 درصد در اکتبر سال جاری رسیده است. در آلمان نیز شرایط مشابه ای وجود دارد و تجمعات اعتراض آمیز شهروندان آلمان توسط پلیس سرکوب می شود.
این سرکوب ها درحالی است که مقامات کشورهای غربی همواره مدعی حقوق بشر و رعایت حق آزادی بیان و احترام به حقوق شهروندی بوده اند. این کشورها به ویژه طی سال های اخیر با موضع گیری های خصمانه و مداخله جویانه، بسیاری از کشورها را به عدم رعایت حقوق بشر متهم کرده اند. نمونه این مداخلات، موضع گیری های خصمانه بریتانیا و دیگر کشورهای غربی در اغتشاشات کنونی در ایران است چنان که دولت بریتانیا به دلیل آن چه خود سرکوب اعتراضات مردمی در ایران نامیده، تعدادی از مقامات امنیتی و انتظامی ایران را تحریم کرده است.
میک والاس، نماینده چپگرا در پارلمان اروپا ضمن انتقاد از بازداشت معترضان در کشورهایی که مدعی آزادی بیان هستند، گفت: در حال حاضر، آزادی بیان در اروپا در معرض تهدید است. هر کس که از جنگ اوکراین انتقاد کند، به خاطر ابراز نظرش دستگیر میشود.
در آمریکا و کانادا نیز شرایط بدین گونه است. این دولت ها نیز به رغم همه ادعاهای بشر دوستانه، اعتراضات و مخالفت ها را بر نمی تابند و با مداخله پلیس، آن را سرکوب می کنند. در این راستا جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا گفت: برای سرکوب معترضان اختیارات لازم به پلیس برای بازداشت و جریمه معترضان داده میشود.
دیوید فرایهایت، وکیل و کارشناس حقوقی کانادایی با انتقاد از سیاست های نخست وزیر کانادا گفت: دولت جاستین ترودو بیشتر تظاهرات مسالمت آمیز را هنگامی که با پیام آن موافق نباشد، سرکوب میکند.
آمریکا و کشورهای غربی درحالی ادعای احترام به آزادی، دموکراسی و حقوق بشر را دارند که خود بزرگ ترین ناقضان حقوق بشر به شمار می روند.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
115