امروز یازدهم شعبان، روز میلاد حضرت علی اکبر(ع) است که در سالنمای ایرانی با عنوان روز جوان نامگذاری شده است.

به گزارش ایران پرس، فصل جوانی همچون فصل بهار، سرسبزترین فصل عمر آدمی است. پس گوهری است که قیمت آن را هیچ گوهرشناسی نمی تواند تعیین کند.

میلاد حضرت علی اکبر؛ روز جوان

امروز میلاد حضرت علی اکبر که از بهترین و نیکوترین جوانها و از نسل پاک رسول خدا (ص) است.

او فرزند امام حسین (ع) است که در خُلق نیکو شهرت داشت و تجلی فضایل و کمالات انسانی و معنوی بود. او اخلاقی ملایم و زیبا ، بسیار با ادب و خداپرستی خالص بود.

امام حسین (ع) درباره ی این جوان برومند و از شهدای کربلا می فرماید: جوانی است که از لحاظ اندام و اخلاق و گفتار، از همه مردم به رسول خدا (ص) شبیه ‌تر است و هر گاه ما مشتاق و دلتنگ دیدار پیامبر (ص) می ‌شدیم به او می ‌نگریستیم.

به یُمن میلاد پر برکت حضرت علی اکبر (ص) این روز، روز جوان نامیده شده است. 

حضرت علی اکبر (ع) بنا به روایتی در یازدهم شعبان سال 43 قمری در مدینه منوره متولد شد. پدر گرامی اش امام حسین (ع) و مادر محترمه اش لیلی از خانواده ای با اصل و نسب بود.

وجود مبارک حضرت علی اکبر در دامن بهترین انسانها پرورش یافت و بالیدن گرفت و به جوانی تبدیل شد که خاص و عام از او به زیبایی یاد می کردند.

از ابتدای جوانی آثار عظمت و جلالت و انوار فضایل از سیمای مبارکش می درخشید. او جوانی برومند و دلیر، مؤمن و باتقوا، مهربان و بسیار خوش خلق بود. امام حسین (ع) از داشتن چنین جوانی شکرگزار خداوند بود و علی اکبر نیز در همه لحظات بحرانی در کنار پدر و قوت قلب امام حسین (ع) بود.

حضرت علی اکبر؛ شبیه ترین مردم به رسول الله صلوات الله علیه

شیخ عباس قومی در کتاب «منتهی الامال» (نهایت آرزوها)، درباره شخصیت حضرت علی اکبر(ع) می نویسد:

وی جوانی خوش چهره، زیبا، خوش زبان و دلیر بود و از جهت سیرت و خلق و خوی و شباهت رخسار، شبیه ترین مردم به پیامبر اکرم(ص) بود و شجاعت و رزمندگی را از جدش علی ابن ابی طالب (ع) به ارث برده بود و جامع کمالات، محامد و محاسن بود.

در تاریخ، از زندگانی حضرت علی اکبر (ص) موارد کمی به دست رسیده است. اینکه ایشان ازدواج کرده اند، همسرشان چه کسی بوده و اینکه فرزند دارند یا نه، نوشته ای در دست نیست.

اما می توان از فرازی که در زیارتنامه ی ایشان از امام صادق (ع) نقل شده است به این نتیجه رسید که حضرت علی اکبر ازدواج کرده اند و فرزند یا فرزندانی داشته اند.

آنجا که می فرماید: «صلى الله علیک و على عترتک و أهل بیتک و آبائک و أبنائک» «سلام و دورود خدا بر تو و خاندان تو و خانواده ی تو و پدران تو و فرزندان ت» این فراز قطعا نشانگر آن است که حضرت علی اکبر (ع) دارای خانواده و فرزندانی بوده است.

سیری در سیره حضرت علی اکبر(ع)

روحیه حق طلبی، عدالت خواهی و ظلم ستیزی در ایشان در بالاترین سطح خود قرار داشت. در روز عاشورا و در آن جنگ ناجوانمردانه ای که دشمنان خدا آفریدند، حضرت علی اکبر برای دفاع از آرمان ها و ارزشهای والای انسانی از ابتدا اصرار داشت که برای رزم به میدان برود. یاران اباعبدالله این مسئله را نمی پذیرفتند و می گفتند تا ما زنده هستیم هیچ یک از بنی هاشم و عترت رسول خدا (ص) نباید به میدان نبرد رود. اما پس از شهادت یاران باوفای امام حسین (ع) در دشت کربلا، اولین کسی که از خاندان رسول خدا به میدان جهاد رفت حضرت علی اکبر بود. او پس از رشادتهای دیدنی و دلیرانه، به درجه شهادت نائل آمد. مزار ایشان در کربلا و در کنار مزار امام حسین (ع) قرار دارد.

حضرت علی اکبر (ع) نماد پاکی و خلوص نیت

جوانی که پاکی را پیشه خود کند و خود را از لذتهای حرام محروم کند، درهای عشق و رحمت پروردگار بر او گشوده می شود. چنین جوانی با قلب پاک خود، راه را از بیراهه تشخیص می دهد و به دلیل دوری از حرام، خداوند بصیرت و آگاهی به او عطا می کند.

حضرت علی اکبر (ع) به عنوان جوانی که نماد پاکی و خلوص است، از این طریق مورد لطف خداوند قرار گرفت و در صراط مستقیم گام برداشت و تا پایان جان در راه آرمانهای والای انسانی و معنوی ایستاد. آیا جوان امروزی نیز می تواند پاک و خالص زندگی کند و کسب رضایت الهی را سرلوحه ی برنامه های زندگی خود قرار دهد؟

آسیب های متعدد فضای مجازی برای جوان امروز

امروزه با گسترش شبکه های اجتماعی، گویا جوانان در محاصره اجتناب ناپذیرِ دنیای مجازی قرار گرفته اند. هر جوان با ورود به شبکه های اجتماعی به گپ و گفت های فراوان می پردازد و با سیل اخبار و اطلاعات درست و نادرست مواجه می شود که معلوم نیست چقدر برایش مفید است.

مطمئناً جوانانی که بیش از اندازه وقت گرانمایه خود را در شبکه های اجتماعی می گذرانند، از بسیاری از مسائل مهم و حیاتی خود محروم می مانند. این جوانان که تعدادشان هم کم نیستند، به قدری مشغول فضای مجازی می شوند که از شناخت خود و شناخت اطرافشان و نیز ارتباط مداوم و سالم با خانواده، پرورش استعدادها و داشتن اطلاعات عمیق باز می مانند.

از آنجا که جوانی فصل شکفتن استعدادها و شناخت توانمندی ها و کسب تجربه های مفید است، بی برنامگی و بی هدفی در این برهه، لطمه ی زیادی می زند. همانند برف بهاری که غنچه های نوشکفته را خراب می کند و آنان را از گل شدن باز می دارد بی هدفی نیز جوانی را خراب می کند و او را از ساختن یک آینده درخشان باز می دارد.

جوانی؛ دورانی طلایی و غیر قابل تکرار

جوانی دارای ویژگی های خاص و بارزی است که در سنین بالاتر این ویژگی ها کمرنگ می شوند.

فضیلت جویی، حق طلبی، قدرت تغییر خود، عشق به عبادت، تسلیم بودن در برابر حق، قدرت بخشیدن دیگران و بازگشت از کار ناشایست (توبه) از ویژگی های ارزشمند جوانی هستند.

بزرگ مردانی که قله های مرتفع موفقیت و سعادت را فتح نمودند کسانی هستند که گام های بلند زندگی خویش را در دوران جوانی برداشته اند. علمای بزرگی که اسوه ی اخلاق و بندگی بوده اند و نیز دانشمندان معروفی که اختراعات بزرگ داشته اند همگی از جوانی و با برنامه ریزی و عزم راسخ به سوی پیشرفت و تعالی حرکت کرده اند.

سفارش حضرت رسول به نیکی کردن به جوانان

تغییر دادن، پذیرفتن حرف حق و اصلاح خود در فصل جوانی بسیار راحت تر از دیگر دوران های زندگی است. پیامبر خدا فرموده اند: شما را به نیکی با جوانان سفارش می کنم؛ زیرا نرم ترین دل ها را دارند به راستی که خداوند مرا بشارت دهنده و هشداردهنده برانگیخت.

جوانان با من پیمان بستند و پیران با من به مخالفت برخاستند. و آن گاه فرمودند: فطال علیهم الامد فقست قلوبهم؛ یعنی: «و عمر آنان به درازا کشید و دل هایشان سخت گردید.»

 از آن جا که در جوانی هنوز اخلاق فاسد نشده است و عادت های زشت در وجود انسان ریشه ندوانده است، به کمک عزم راسخ و اراده قوی می توان خود را تغییر داد. این در حالی است که در پیری ریشه های اخلاقِ فاسد و عادت های زشت در وجود انسان محکم می شود و تغییر دادن خود بسیار سخت است. 

دوران جوانی از منظر امیرالمومنان حضرت علی(ع)

از دیدگاه حضرت علی (ع) یک جوان در جزیره ای به نام فرصت قرار گرفته است که این فرصت، بین دو اقیانوس گذشته وآینده قرار دارد و باید قدر این فرصت جوانی را دانست، چرا که آنچه از عمر ما گذشته و سپری شده است دیگر برنمی گردد و آینده نیز در دسترس ما نیست و تضمینی هم وجود ندارد که ما به آن برسیم. پس نقد جوانی در اختیار است که باید بهترین بهره را از آن برد و در اصلاح نفس کوشش کرد. در نگاه حضرت علی (ع) جوانی نعمت بزرگی است که وقتی از دست می رود، قدر آن شناخته می شود.

امام خمینی: جوانان را به تصفیه و تزکیه نفس  سفارش می کنم

امام خمینی در تعبیر زیبایی چنین فرموده اند: بر جوان ها حتم و لازم است که تا فرصت جوانی و صفای باطنی و فطرت الهی باقی و دست نخورده است، درصدد تصفیه و تزکیه برآیند و ریشه های اخلاق فاسد و اوصاف ظلمانیه را از قلوب خود برکنند که با بودن یکی از اخلاقیات زشت و ناهنجار، سعادت انسان در خطر بزرگ قرار می گیرد.

 134/116

بیشتر بخوانید:

گزارش: راهیان نور پیوند نظام و نسل جوان است

فتوکامنت: انتظارات جدید از «جوان امروز» را بشناسید

رهبر معظم انقلاب: جوان دانشجو باید خود را آماده تحولات و انتظارات زمان کنونی کند

میلاد حضرت علی اکبر؛ روز جوان
حضرت علی اکبر؛ شبیه ترین مردم به رسول الله صلوات الله علیه
امام خمینی: جوانان را به تصفیه و تزکیه نفس  سفارش می کنم