ایران پرس- معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد: "کشورهای غربی مسبب بسیاری از مشکلات در افغانستان هستند و باید به مسئولیت خود در قبال مهاجران افغان عمل کنند."

«سید عباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر امور خارجه روز شنبه در پاسخ به برخی شبهه‌افکنی‌ها پیرامون سخنان اخیرش درخصوص میزبانی ایران از مهاجران افغان تاکید کرد: "بحث اخراج و بازگرداندن مهاجران افغان از ایران مطرح نیست اما کسانی که مسبب بسیاری از مشکلات و مسائل در افغانستان هستند باید به مسئولیت خود عمل کنند."

ایران طی نزدیک به چهار دهه میزبان پناه جویان افغان بوده است و به این میهمان نوازی خود افتخار می‌کند اما از دیگران هم می خواهد که به مسئولیت خود در این رابطه عمل کنند. اقدامات ایران در مقابله با مواد مخدر و کوتاهی های اروپا در این زمینه نیز مصداق دیگری از دو گانگی های غرب است.

بیش از ۴ هزار نفر از نیروهای مرزبان و پلیس ایران در مبارزه با قاچاقچیان مواد مخدر به شهادت رسیده‌اند؛ مواد مخدری که مسیر آن از افغانستان و منطقه عمدتاً به سمت اروپا است.

استمرار حضور پناهندگان مشکلاتی را ایجاد می کند که هیچ کشور میزبانی نمی توان به تنهایی آن ها را پاسخگو باشد. 

«عبدالرضا رحمانی‌فضلی» وزیر کشور یکسال پیش در دیدار «فیلیپو گراندی» Filippo Grandi کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل، خاطرنشان کرد: "برای درک بیشتر مشکلات ناشی از میزبانی پناهندگان جا دارد چند سال هم سایر کشورها از جمله کشورهای اروپایی میزبان این پناهندگان باشند."

بر اساس گزارش کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد حدود یک میلیون مهاجر نام نویسی شده افغان (قانونی) در ایران زندگی می کنند. حدود دو میلیون آواره افغان نیز به صورت غیرقانونی و بدون مدارک هویتی در ایران زندگی می کنند.

جمهوری اسلامی ایران اما در کمک به مهاجران هیچگاه و تحت هر شرایطی از ارائه خدمات ضروری دریغ نکرده است. فرمان رهبر معظم انقلاب اسلامی برای تحصیل کودکان افغان در ایران از جمله پیشرفته ترین سیاست ها در خدمات رسانی به پناهندگان محسوب می شود.

حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب ماه مه 2015 در خصوص ضرورت تحصیل کودکان افغان حتی مهاجرین غیرقانونی فرمودند: "هیچ کودک افغانستانی حتی مهاجرینی که به صورت غیرقانونی و بی مدرک در ایران حضور دارند، نباید از تحصیل بازبمانند و همه آن ها باید در مدارس ایرانی ثبت نام شوند."

«ساوالا شیمم» مدیر امور برنامه‌ریزی کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان در همین خصوص  می گوید: "این نگاه انسان‌دوستانه جمهوری اسلامی ایران ارزش بالایی در میان مردم جهان دارد."

آمارها نشان می دهند نزدیک به  17 هزار دانشجو و نیز 25 هزار فارغ التحصیل از دانشگاه های ایران از جمعیت پناهندگان افغان به عنوان فرهیختگان علمی و فرهنگی آماده ساختن افغانستانی جدید هستند.

در این واقعیت تردید نیست که گذار از دوران پناهندگی سخت و دشوار است؛ اما آنچه می تواند این دوران را تحمل پذیر سازد حمایت واقعی از پناهندگان بدور از ملاحظات سیاسی است.

حرف امروز جمهوری اسلامی ایران هم این است که درد و رنج و آوارگی مردم افغانستان جز با بازگشت ثبات و امنیت به این کشور پایان نخواهد یافت.

این در شرایطی است که مسبب مشکلات و آوارگی مردم افغانستان در درجه اول غربی ها و کسانی هستند که گروه های تروریستی را ایجاد و حمایت کردند، نیروهای نظامی به افغانستان فرستادند و پایگاه نظامی در این کشور ایجاد کرده و جنگ به راه انداختند.

 با تاکید براین واقعیت ها است که معاون وزیر امور خارجه تصریح کرد: "نمی شود هم تحریم کنند هم مشارکت نکنند و هم توقع داشته باشند که مشکلی برای آنها پیش نیاید و همه هزینه ها را جمهوری اسلامی بپردازد."

نویسنده: جمشید امین زاده

113/116

بیشتربخوانید:

لزوم مسئولیت پذیری آمریکا در برابر آوارگان افغان

عراقچی: کشورهای غربی به وظیفه خود در قبال مهاجران افغان عمل کنند