ایران پرس- سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به نیویورک برای شرکت در هفتاد و چهارمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد، از امروز (دوشنبه) آغاز می شود.

«حسن روحانی» رئیس جمهوری اسلامی ایران در این سفر علاوه بر سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل، با شماری از سران کشورهای حاضر در مجمع عمومی و نخبگان سیاسی دیدار و گفت وگو خواهد کرد.

سفر روحانی به نیویورک از آغاز با چالش هایی که آمریکا سعی کرد بر سر راه این سفر ایجاد کند به موضوعی بحث بر انگیز بدل شد، تا جایی‌که حتی گزینه لغو این سفر از جانب ایران نیز مطرح شد. اما اکنون که این سفر محقق شده، همه نگاه ها معطوف به انتظارات از حضور رئیس‌ جمهوری اسلامی ایران درمجمع عمومی سازمان ملل شده است.

آمریکا اکنون درحال اعمال شدیدترین تحریم‌ها علیه ایران است و انتظارات جامعه جهانی از سازمان ملل در جهت مخالفت جدی با این تحریم‌ها که نقض آشکار قطعنامه سازمان ملل است، هنوز بدرستی پاسخ داده نشده و این موضوعی قابل نقد است. سیاست های مداخله جویانه آمریکا در منطقه نیز تنها نتیجه اش؛ ایجاد بی‌ثباتی در منطقه خلیج فارس و تنگه هرمز بوده است.

حضور رییس جمهور ایران در مجمع عمومی سازمان ملل از این دیدگاه می‌تواند فرصتی برای به چالش کشاندن اقدامات فراقانونی «دونالد ترامپ» در جامعه بین المللی باشد. هرچند که تجربه نشست های قبل در این زمینه نشان می دهد تریبون مجمع عمومی سازمان ملل لزوما" نمی تواند جایگاه مستقلی در انعکاس همه واقعیت های جهانی داشته باشد.

با این حال دیدارهای دیپلماتیک و گفت و گوهای رسانه ای در حاشیه‌ نشست مجمع عمومی و مذاکرات هیات‌های سیاسی کشور‌های مختلف در این فرصت جهانی می‌تواند بستر مناسبی برای بیان مواضع حق طلبانه ایجاد کند.

«مهدی ذاکریان» کارشناس ارشد مسائل بین‌الملل در بیان  فضای نشست مجمع عمومی سازمان ملل درسال جاری می گوید: "مساله بسیار مهم در مورد نشست مجمع عمومی سازمان ملل این است که اساساً تا به امروز هیچگاه ندیده بودیم که جایگاه سازمان ملل تا به این حد در دنیا تنزل پیدا کند.

واقعیت این است که سازمان ملل بیش از یک سال است که در حاشیه قرار گرفته و به انواع و اقسام مختلف از سوی ایالات متحده مورد اهانت و تمسخر واقع شده است. این روند، محصول اقامت سه ساله ترامپ در کاخ‌ سفید است و روز به روز شاهد کاهش اعتبار سازمان ملل در مقیاس بین‌المللی هستیم."

کشورهای شرکت کننده در مجمع عمومی سازمان ملل مسائل زیادی را می‌توانند به بحث وگفت‌وگو بگذارند. امروزه  اقتصاد جهانی در معرض تهدید هایی همچون تحریم های فرا قانونی قرار دارد وتحریم به ابزاری برای "تروریسم اقتصادی" تبدیل شده است.

در مقابل این تهدیدها نباید سکوت اختیار کرد؛ چراکه ادامه آن می‌تواند خروجی بسیار خطرناکی را به همراه داشته باشد. یکجانبه‌گرایی آمریکا به حدی رسیده که حتی قطعنامه های شورای امنیت و مجمع عمومی مورد بی اعتنایی و نقض آشکار از سوی واشنگتن قرار گرفته است.

این اقدامات نه تنها به معنای سقوط ماهیت صلح است بلکه جایگاه سازمان ملل متحد را به پائین‌ترین سطح رسانده است. در موضوع امنیت نیز آمریکا هیچگاه بدنبال صلح جهانی و امنیت پایدار در منطقه نبوده است. در واقع رفتارهای یکجانبه آمریکا سبب تضعیف نقش مجمع عمومی سازمان ملل به عنوان یکی از اصلی ترین نمادهای چندجانبه گرایی شده است.

رییس جمهوری اسلامی ایران با حضور در نشست مجمع عمومی سازمان ملل مصمم است به بیان مواضع روشن ایران درباره این موضوعات و بویژه مسئله صلح و امنیت جهانی بپردازد.

حسن روحانی روز یکشنبه در مراسم رژه نیروهای مسلح ایران به مناسبت هفته دفاع مقدس با بیان اینکه امسال در سازمان ملل متحد با شعار "ائتلاف امید" و "ابتکار صلح هرمز" حضور خواهد یافت، تاکید کرد: ایران با همکاری کشورهای منطقه می‌تواند امنیت خلیج فارس و دریای عمان را تامین کند.

نویسنده: جمشید امین زاده

116/118

بیشتر بخوانید:

نشست مجمع عمومی سازمان ملل، فرصتی برای بیان مواضع و دیدگاه‌ها درباره صلح و امنیت جهانی/ تحلیل

روحانی دوشنبه عازم نیویورک می شود

پخش زنده بدرقه رئیس جمهور قبل از عزیمت به نیویورک از "ایران پرس"

پخش زنده سخنرانی رئیس جمهور قبل از سفر به نیویورک از "ایران پرس"