ایران پرس- جمهوری اسلامی ایران حدود چهل سال پذیرای جمعیت عظیمی از پناهندگان به ویژه اتباع افغانستان بوده و اکنون اماده  انتقال  تجربیات خود در این  زمینه به دیگر کشورهاست.

«ایوو فریسن» Ivo Freijsen نماینده کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان در ایران، روز شنبه در دیدار با «مهدی محمودی» مدیرکل امور اتباع و مهاجران خارجی وزارت کشور ایران با اشاره به نقش مهم ایران دراین زمینه، از دولت جمهوری اسلامی ایران در ارائه خدمات گسترده به پناهندگان قدردانی کرد.

ایران با وجود فقدان کمک‌های کافی از سوی جامعه بین المللی، سهم بزرگی را در مهارمعضل پناهندگی در سطح جهانی ایفا کرده است. جمهوری اسلامی ایران درهمه این سال ها با وجود کمبود ومشکلات اقتصادی و تحریم ها، خدمات ارزنده ای  در حمایت و کمک به کاهش مشکلات مهاجران افغان ارائه کرده است. 

این کمک ها در شرایطی استمرار یافته که کمیساریای عالی پناهندگان همکاری مناسبی با ایران نداشته  وفقط 6 درصد هزینه های مهاجران افغان در ایران از طرف سازمان های بین المللی تامین شده است.

"عبدالرضا رحمانی فضلی " وزیر کشور، پیش از این نیز در دیدار با  "فیلیپو گرندی" کمیسر عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان در ژنو در اکتبر 2019 ؛ با اشاره به مشکلات ایران در طول چهل سال میزبانی از پناهندگان افغانستانی گفته بود: شرایط منطقه به‌گونه‌ای است که اگر توجه کافی نشود مسئله پناهندگان حل نخواهد شد.

پناهندگی با مسائلی چون مواد مخدر، تروریسم و بزهکاری درهم‌تنیده است و اگر سازمان‌های بین‌المللی و کشورها به مسئولیت خود عمل نکنند، موج بزرگی از مهاجرت و پناهندگی در منطقه رخ خواهد داد.

«فیلیپو گرندی» کمیسر عالی سازمان ملل در امور پناهندگان هم در تایید این موضوع  و  مشکلات ناشی از تحریم های یکجانبه آمریکا گفته است: اقداماتی که سازمان ملل در زمینه پناهندگان در صدد انجام آن است، در برابر خدمات ایران به پناهندگان بسیار کوچک است.

از جمله خدمات ارزشمند ایران به پناهندگان افغان  می‌توان به تحصیل بیش از 480 هزار دانش آموز پناهنده و اتباع فاقد مدرک، امکان اخذ گواهینامه رانندگی، دسترسی عادلانه به محاکم قضایی، واکسیناسیون و ارائه خدمات بهداشتی اولیه، پوشش بیمه سلامت برای کلیه پناهندگان، تحصیل 16 هزار و 500 دانشجو در دانشگاه‌ها و ارایه تسهیلات و پروانه موقت برای اشتغال قانونی 250 هزار پناهنده اشاره کرد.

همچنین بر اساس دستور رهبر معظم انقلاب اسلامی، تحصیل مهاجران افغان‌ اعم از قانونی و غیرقانونی در ایران رایگان است.

این اقدامات تنها گوشه‌ای از خدمات گسترده جمهوری اسلامی ایران در قبال پناهندگان است.نگاه به گذشته نشان می دهد که ایران طی چهاردهه با امواج گسترده میلیون‌ها پناهنده  از کشور‌های همسایه مواجه بوده و در این مدت نه تنها از ورود تعداد زیاد پناهندگان جلوگیری نکرد، بلکه بر اساس آموزه‌های والای انسانی و اعتقادات دینی خود و فراتر از تعهدات بین المللی اش این جمعیت عظیم انسانی را پذیرفت.

ارائه این خدمات و اقدامات انسان دوستانه در حالی بوده است  که امریکا با تحریم‌های ظالمانه  و جنگ اقتصادی علیه مردم ایران، موانع متعددی در اجرای برنامه‌های بشر دوستانه جمهوری اسلامی ایران ایجاد کرده و موجب اخلال در خدمت رسانی به پناهندگان شده است.

به اذعان کمیسر عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان،  دشواری‌های مسائل پناهندگان افغانستانی متأثر از تحریم‌ها، به‌طور مضاعف بر ایران، تحمیل‌شده است.

از اینرو این انتظار که جامعه بین‌المللی و بویژه کشورهای در معرض مهاجرت و پناه‌جو به این مسایل بطورجدی بیندیشند؛ مطالبه ای به حق است. اظهارات نماینده کمیساریای عالی سازمان ملل متحد؛ در واقع اشاره به همین نکته است که ابراز امیدواری کرد؛ سازوکاری برای حمایت‌های بیشتر از ایران و همکاری سازمان‌های بین‌المللی فعال در امور اتباع با جمهوری اسلامی ایران اندیشیده شود.

بدیهی است جامعه بین‌المللی در این زمینه و در چارچوب راه‌حل‌های راهبردی کمیساریای عالی پناهندگان، مسولیت هایی دارد و باید به تعهدات خود در قبال کشورهای مهاجرپذیرعمل  کند تا شرایط و زمینه بازگشت امن وآبرومندانه داوطلبانه  پناهندگان به کشورشان فراهم شود.118

نویسنده: جمشید امین زاده