ایران پرس- وزارت امور خارجه در ادامه رایزنی های دیپلماتیک با هدف کمک به تشکیل دولتی فراگیر در افغانستان دور تازه ای از دیدارها و مذاکرات را در کابل برگزار کرد.

«سید رسول موسوی» دستیار وزیر و مدیرکل آسیای غربی وزارت امورخارجه که به همراه «محمد ابراهیم طاهریان» دستیار و نماینده ویژه وزیر امور خارجه در امور افغانستان به کابل سفر کرده است، روز سه شنبه در توئیتی با ابراز خوشبینی از نتایج این سفر؛ ابراز امیدواری کرد، مقامات افغانستان با تشکیل دولتی فراگیر گامی بلند در راستای انجام گفت و گوهای بین الافغانی و دستیابی به صلح و ثبات در این کشور بردارند.

«محمد ابراهیم طاهریان» نماینده ویژه وزیر امور خارجه در امور افغانستان در سفر به کابل با «محمد اشرف غنی»، «عبدالله عبدالله»، «حامد کرزی» رئیس‌جمهوری پیشین، «محمد حنیف اتمر» سرپرست وزارت امورخارجه، «حمدالله محب» مشاور امنیت ملی، «صلاح الدین ربانی» رهبر حزب جمعیت اسلامی و «عبدالرب رسول سیاف» رهبر حزب تنظیم دعوت اسلامی افغانستان دیدار و گفت وگو کرد.

طاهریان همچنین با «اینگرید هایدن» Ingrid Hayden معاون نماینده سازمان ملل در افغانستان (یوناما) دیدار و ضمن تبادل نظر پیرامون مسائل جاری افغانستان، بر ضرورت تقویت نقش‌آفرینی سازمان ملل در امور مربوط به این کشور تاکید کرد.

افغانستان اکنون در وضعیتی  سخت و پیچیده قرار گرفته است. از یکسو مذاکرات آمریکا با طالبان بر روند تحولات سیاسی این کشور سایه انداخته است و از سوی دیگر پیامدهای انتخابات ریاست جمهوری افغانستان به چالشی سیاسی در کشور تبدیل شده است.

ایران در رایزنی با شخصیت ها و مقام های سیاسی در افغانستان بر تقویت ساختارهای سیاسی مبتنی بر قانون اساسی افغانستان تاکید دارد و حمایتش را از مذاکرات بین  گروه‌های سیاسی  آن کشور را اعلام کرده است.

«احمد سعیدی» دیپلمات سابق افغانستان در پاکستان از پیچیدگی اوضاع سیاسی در این کشور می گوید و معتقد است تنش های پس از انتخابات، زد و بندهای آمریکا با طالبان و حمایت برخی  کشورها از تروریسم کار را به جایی رسانده است که پیش بینی همه چیز را مشکل کرده است.

در چنین وضعیتی اگر تلاش های سیاسی در داخل این کشور نتواند به این اختلافات خاتمه دهد؛ بهانه های تازه ای برای مداخلات بیگانگان وگسترش ناامنی ها در افغانستان فراهم  خواهد شد.

جمهوری اسلامی ایران امیدوار است با ایجاد دولتی فراگیر با مشارکت همه جناحها و گروههای سیاسی افغانستان هر چه زودتر زمینه آغاز گفت وگوهای بین الافغانی با مشارکت تمام گروههای سیاسی آن کشور  فراهم گردد.

محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه در هشتمین کنفرانس وزرای «قلب آسیا» که چندی قبل در استانبول ترکیه برگزارشد؛ گفت: می بایست از هر وسیله‌ای که در اختیارمان است برای تسهیل فرآیند صلح در راستای حفظ دستاوردهای کنفرانس 2001 بُن  و به ویژه در چارچوب قانون اساسی جمهوری اسلامی افغانستان به عنوان پایه‌ای محکم برای رسیدن به هرگونه راه حل سیاسی استفاده کنیم.

غرب آسیا طی بیش ازیکدهه صحنه مداخلات امریکا بوده است. امریکا با طرح ها و نقشه های تجزیه طلبانه در منطقه و با ایجاد گروهای تروریستی مانند القاعده و با حمایت ازداعش و دیگرگروهای تروریستی سعی کرده است معادلات سیاسی و امنیتی را در منطقه تغییر دهد و هژمونی خود را به کشورهای منطقه تحمیل کند. 

19سال حضور اشغالگرانه امریکا در افغانستان اما نشان داد، این تصور که با  تهاجم و اشغال خارجی می توان مشکلات را حل کرد؛ تصوری باطل و در عین حال مزورانه است.

امریکا هرگز به فکر حل مشکلات ملت های منطقه واز جمله افغانستان نبوده زیرا خود علت مشکلات و نا امنی ها و اختلافات در منطقه است.

درشرایطی که خشونت و افراط گرایی ناشی از تروریسم دست پرورده غرب و برخی عناصر نا مطلوب منطقه ی غرب آسیا به جنگ و خشونت کشانده است؛ نمی توان حل بحران ها را فقط در داخل منطقه جستجو کرد.

بی شک  نقش امریکا در این بحران سازی به عنوان عامل اصلیِ تنش ها  قابل کتمان نیست. 

نویسنده: جمشید امین زاده

133/118

بیشتر بخوانید:

ارائه خدمات کنسولی سفارت ایران در افغانستان از سرگرفته شد

امیدواری ایران برای تشکیل دولتی فراگیر در افغانستان

هشدار مجلس افغانستان به دو رقیب انتخاباتی