ایران پرس: روابط ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی طی یک سال و نیم گذشته یعنی در دوره مدیر کلی «رافائل گروسی»‎ به علت تاثیر پذیری آژانس از فشارهای سیاسی و طرح برخی مباحث ادعایی بی سند و مدرک مربوط به گذشته، روندی منفی داشته است.

این نگاه منفی اما در سفر اخیر مدیر کل آژانس به تهران و توافقاتی که در خلال مذاکرات فنی و پادمانی ایران و آژانس حاصل شد، تغییر کرد. بیانیه تهران و اکنون بیانیه وین از شروع فصلی نو در روابط ایران و آژانس خبر می دهد.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز جمعه در گزارش خود در رابطه با موافقتنامه پادمان «ان پی تی» با جمهوری اسلامی ایران از توافق تهران و آژانس و بیانیه تهران استقبال کرد.

جمهوری اسلامی ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، 26 اوت در پایان سفر دو روزه مدیر کل آژانس به تهران، بیانیه مشترکی صادر کردند.

در این بیانیه آمده است: "ایران به طور داوطلبانه به دو مکان مشخص شده توسط آژانس دسترسی داده و فعالیت‌های راستی آزمایی آژانس را برای حل و فصل این موضوعات تسهیل خواهد کرد."

«کاظم غریب‌آبادی» سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمان‌های بین المللی در وین هم در گفت‌وگو با خبرنگاران اظهار کرد: "گزارش مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درخصوص موافقتنامه پادمان «ان پی تی» با جمهوری اسلامی، دورنمای سازنده‌ای را در روابط بین ایران و آژانس ترسیم می‌کند."

بیانیه تهران نشان داد، جمهوری اسلامی ایران مشکلی با آژانس در زمینه همکاری ها و دسترسی های متعارف ندارد. 

«محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه در این باره در توییتی تصریح کرد: "ما چیزی برای مخفی کردن نداریم و اینکه یک راه حل قابل قبول ممکن است. یک راه همین است، یعنی تلاش برای نیل به توافقی با آژانس. اگر توافقی حاصل شود، یک جبهه ضد ایرانی که آمریکا در تلاش برای باز نگه داشتن آن است، بسته خواهد شد."

در تحلیل این موضوع دو فرض قوی و نزدیک به یقین از اهداف آمریکا برضد ایران وجود دارد:

فرض اول، ایجاد تقابل بین ایران و آژانس است که گزینه مطلوب مقامات دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا و برخی عناصر تندرو در کنگره آمریکا است.

فرض دوم، تقویت جریان منزوی کردن ایران در صحنه بین المللی است که همچنان از گزینه های روی میز آمریکاست.

آمریکا، اما نه در فرض اول و نه در فرض دوم به نتیجه دلخواه نرسید. آمریکا بعد از دو شکست سخت در شورای امنیت، یعنی مواجه شدن با مخالفت های جدی با تمدید تحریم های تسلیحاتی ایران و ناکامی در استفاده از مکانیسم ماشه، اکنون در پروژه تخریب روابط ایران و آژانس هم شکست خورده است.

ایالات متحده می‌خواست از موضوع تحقیقات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره ایران برای بی اعتبار کردن برجام و توجیه سیاست فشار حداکثری خود استفاده ابزاری کند.

«کلسی داونپرت» Kelsey Davenport مدیر «سیاستگذاری منع گسترش ‏جنگ‌افزار هسته‌ای انجمن کنترل سلاح» ‏واشنگتن، معتقد است: "پایبندی ایران به تعهدات پادمانی، به تلاش دولت‌ها برای مقاومت در برابر فشارهای ایالات متحده برای اجرای تحریم‌های سازمان ملل کمک می‌کند."

ایران با انجام تعهدات پادمانی خود در واقع  تلاش‌های تروئیکای اروپایی را برای حفظ برجام تقویت کرد وبه این ترتیب راه را برای سوء استفاده آمریکا از شورای امنیت و بازگرداندن سریع تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران مسدود کرد.

اکنون همانگونه که سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمان‌های بین المللی در وین خاطر نشان کرده است، ایران انتظار دارد بیانیه مشترک و گزارش مدیرکل، اقدامی اساسی در جهت عادی‌سازی موضوع پادمانی مرتبط با ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی با اجرای مستقل، بی طرفانه و حرفه‌ای توافقات و تعهدات محسوب شود.

نویسنده: جمشید امین زاده

17

بیشتر بخوانید:

غریب آبادی: گزارش آژانس دورنمای سازنده‌ای را در روابط با ایران ترسیم می‌کند

انتشار گزارش آژانس با تائید دسترسی به دو مکان در ایران

بیانیه مشترک تهران؛ حُسن‌نیت ایران و انتظارها از آژانس