ایران پرس- حدود 130 شبکه به زبان فارسی و حدود 140 شبکه با لهجه اقوام ایرانی فعالانه علیه ایران برنامه پخش می‌کنند و فرهنگ و هویت ایرانی اسلامی را نشانه گرفته‌اند.

این هجمه ابعاد و آثارمختلفی دارد که پیگرد آن از جنبه حقوقی حائزاهمیت است.

«عبدالعلی علی عسکری» رئیس صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران این موضوع را در نخستین نشست شورای تخصصی و راهبردی امور حقوقی رسانه ملّی مطرح کرد.

رئیس صدا و سیما در این نشست با اشاره به ضرورت پیگرد حقوقی محتوای ضد ایرانی در شبکه‌های ماهواره‌ای معاند بر شکایتِ حقوقی صدا و سیما از محتوای ضدایرانی در شبکه‌های معاند تاکید کرد.

 

با توجه به نقش مهم رسانه و ضرورت بهره‌مندی از نظام حقوق رسانه ای در مواجهه با شبکه‌های ماهواره‌ای معاند؛ این موضوع از دو جهت قابل تامل است:

نخست؛ اهمیت پیگرد موضوع از جنبه حقوق و معاهدات بین المللی در حوزه رسانه است. در این زمینه مسایل جدی و مهمی وجود دارد که به ‌موازات پیشرفت درعرصه رسانه، باید جنبه های حقوقی در این زمینه نیزمورد توجه قرارگیرد.

جنبه دوم در نگاه به این موضوع؛ مقابله با جریانهای تخریبی از سوی رسانه های بیگانه و تردید افکنی آنها نسبت به شفافیت رسانه ملی  است.

مخدوش جلوه دادن نقش مجموعه ای که نقش مهمی در افکار عمومی جامعه دارد؛ قطعا جریانی با اهداف راهبردی رسانه ای و در جهت تخریب از درون است که بصورت ویژه در دستور کارطیف مشخصی ازفعالان در فضای مجازی و رسانه‌ها و شبکه های ماهواره ای قرار گرفته است.

برخی از صاحبنظران درعرصه رسانه در این زمینه از تغییر روش جریان های براندازانه از اقدامات سخت به سمت جنگ نرم و براندازی از درون سخن گفته و از این جریان بعنوان نمونه ای جنگ های ترکیبی یاد کرده اند.

اندرو کوریبکو (Andrew Korybko) روزنامه نگار و تحلیلگر سیاسی؛ در بخشی ازکتاب خود با نام "جنگ‌های ترکیبی"؛ به وقایع پس ازانتخابات سال 88 در ایران اشاره، کرده و می نویسد؛ "آمریکا بعد از تجربه فاجعه پرهزینه جنگ با عراق و اشغال این کشور از سال 2003 به بعد، وابستگی خود به جنگ ترکیبی را افزایش داد، چون از جنگ عراق این درس فراموش‌نشدنی را گرفته بود که چه‌ قدر اهمیت دارد جنگ‌ها را از طریق «برون‌سپاری» به متحدان هم‌فکر منطقه‌ایش محول کند.

به عبارت دیگر، آمریکا تصمیم گرفت از جنگ متعارف در مقیاس بزرگ فاصله بگیرد و به سراغ جنگ‌های نیابتی برود. این جنگ‌ها ذاتاً جنگ‌هایی نامتقارن و «داخلی/مدنی» هستند که سرویس‌های نظامی-امنیتی هدف، معمولاً آمادگی برخورد با آن‌ها را ندارند".

آمریکا در جنگ های ترکیبی با استفاده از دستگاه تبلیغاتی و رسانه ای و هم‌چنین شبکه گسترده ماهواره ای در سازماندهی جنگ های ترکیبی علیه کشورهای هدف ایفای نقش می کند.

سال گذشته نیز در پی ناآرامی هایی که در برخی از شهرهای ایران به دنبال اجرای مصوّبه‌‌ای درزمینه مدیریت مصرف سوخت رخ داد، شبکه‌های ماهواره ای وابسته به امریکا  به سرعت وارد عمل شدند و آشکارا به حمایت از آشوب‌گران پرداختند. 

این اقدامات نشان داد که شبکه های ماهواره ای و فضای سایبری و ارتباطات مجازی از نگاه بیگانگان ابزاری در جهت هدایت جنگ نرم علیه دولت‌های مستقل و نظام‌های مخالف با استکبار جهانی است.

با توجه به همین نکته است که رئیس رسانه ملی بر ضرورت شکایت حقوقی ایران از این حجم محتوایی که در شبکه‌های ماهواره‌ای علیه کشور و تخریب افکار عمومی منتشر می شود، تاکید کرده است.

نویسنده: جمشيد امین زاده

118

بیشتر بخوانید: 

پیگرد حقوقی محتوای ضدایرانی در شبکه‌های ماهواره‌ای معاند