ایران پرس: در شرایطی که منطقه و جهان به شدت درگیر مبارزه با ویروس کرونا است، دیپلماسی ایران برای برقراری امنیت  و ثبات در منطقه همچنان ادامه دارد.

درهمین راستا «علی اصغر خاجی» دستیار ارشد وزیر امورخارجه ایران در امور ویژه سیاسی و «گیر پدرسن» Geir    Pedersen  نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل درامورسوریه روز شنبه در تهران در باره آخرین تحولات سوریه  و تداوم برگزاری نشست‌های کمیته قانون اساسی این کشور گفت و گو کردند.

پدرسن که از مسکو برای ادامه رایزنی‌ها به تهران سفر کرده است، با قدردانی از تلاش‌های ایران در حمایت از روند سیاسی بحران سوریه؛ آخرین هماهنگی‌های به عمل آمده با اعضای کمیته قانون اساسی سوریه درخصوص دستور کار و زمان برگزاری نشست‌های آتی کمیته قانون اساسی را برای طرف ایرانی تشریح کرد.

دوطرف همچنین درباره آخرین وضعیت "ادلب" تبادل نظر و ابراز امیدواری کردند با اجرای توافقهای موجود، آرامش به ادلب باز گردد. این رایزنی ها  در حالی ادامه دارد که مایک پمپئو خارجه امریکا در سفرش به منطقه بدنبال تفرقه اندازی وبحران سازی است. 

نگاه به گذشته نشان می دهد که آمریکا، باعث شد سوریه به یکی از کانون های خطرناک فعالیت گروه های تروریستی تبدیل شود. درمواجهه با این وضعیت خطرناک ؛ انسجام و ابتکار عمل سیاسی ایران، روسیه و ترکیه در چارچوب روند مذاکرات "آستانه" سیاست آمریکا برای تجزیه سوریه را با شکست مواجه کرد .

«وفیق ابراهیم»، کارشناس مسائل سیاسی درارزیابی اهمیت این موضوع می گوید : "آمریکایی‌ها پس از یک دهه درگیری مستقیم نظامی و تروریستی برای تغییر دولت در سوریه متوجه شدند که پروژه آنها ضربه‌ای کاری خورد که آن را فلج کرده است."

مهمترین دستاورد روند مذاکرات "آستانه" بومی سازی حل بحران سوریه بوده است.اهمیت این دستاورد را می توان از دو جنبه مورد توجه قرار داد:

جنبه  نخست ؛حفظ منطقه‌ گرایی بر مبنای اقدامات  سیاسی- امنیتی مشترک است .

جنبه دوم اهمیت این دستاورد سیاسی ، تمرکزو تاکید برحفظ تمامیت ارضی سوریه است .

این موضوعات درحل و فصل مسئله سوریه از اهمیت وِیژه ای برخورداراست. تحولات سوریه اکنون از مرحله جنگ وارد فاز سیاسی حل بحران شده و در مسیری پیش می رود که  می تواند به ایجاد ثبات در چارچوب قانون اساسی منجر شود.

موضوع مهم دیگر در این زمینه توجه به مشکلات و مسایل آوارگان سوریه است که در این شرایط سخت نباید از ان غافل شد.

دستیار ارشد وزیر امورخارجه با تاکید برهمین نکته از مشارکت نکردن برخی کشورها به ویژه کشورهای غربی در کنفرانس بین المللی آوارگان و پناهجویان سوری در دمشق انتقاد کرد و گفت ؛ کشورهای غربی که ادعای حمایت از مسائل انساندوستانه می‌کنند، تلاش کردند تا مانع برگزاری کنفرانس بین المللی آوارگان و پناهجویان سوری شوند.

شکی نیست که برقراری امنیت و بازگشت آرامش و ثبات به سوریه برای کل منطقه موضوعی حائز اهمیت است . به همین جهت این رایزنی ها فرصتی است که می توان  با مشورت های سیاسی و هماهنگی منطقه ای به ایجاد شرایط لازم برای  تحقق صلح پایدار در سوریه و همچنین منطقه  کمک کرد.

نویسنده: جمشید امین زاده

112

بیشتر بخوانید:

 لاوروف: اوضاع در بخش زیادی از سوریه باثبات شده است

دو قطعنامه در مجمع عمومی علیه اسرائیل و در حمایت از فلسطین و سوریه

وزارت خارجه سوریه سفر پمپئو به جولان را محکوم کرد