این اقدامات شامل عبور از سقف 300 کیلوگرمی ذخایر اورانیوم غنیشده 3/67 درصد؛ افزایش سطح غنیسازی به 4/5 درصد و برداشتن محدودیتها درارتباط با فعالیتهای تحقیق و توسعه بوده است.
براساس گام پنجم و نهاییِ توقف اجرای داوطلبانه تعهدات هسته ای، جمهوری اسلامی ایران آخرین مورد از محدودیت های عملیاتی خود در برجام، یعنی «محدودیت در تعداد سانتریفیوژها» را کنار گذاشت.
اکنون تازه ترین گام هسته ای ایران، آغاز مرحله تازه ای از غنی سازی با تزریق گاز هگزافلوراید اورانیوم یا «یو.اف.6» (U.F.6) به سانتریفیوژ است.
«کاظم غریبآبادی» سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمان های بین المللی در وین در مصاحبه ای در این باره گفت: "در نطنز علاوه برسانتریفیوژهای نسل یک، یک زنجیره 174 تایی از سانتریفیوژهای جدید «آی.آر.ام 2» (A.R.M2) دو نیز به غنی سازی خواهد پرداخت.
سیاست یک جانبه و غیر منطقی آمریکا در نقض برجام و عمل نکردن اروپایی ها به تعهدات برجامی، ایران را به این نتیجه رسانده است که نباید منتظر وعده های بدون پشتوانه باشد.
همانگونه که سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمان های بین المللی در وین تصریح کرده است: "در برجام درکنار رفع تحریم ها، مقوله ای نیز به نام آثار رفع تحریم در حوزه های مختلف وجود دارد، یعنی این که ایران باید عملا این آثار را ببیند."
شرط ایران برای لغو کاهش تعهدات برجامی خود
اگر آنها خواهان برگشت پذیری اقدامات جبرانی ایران هستند، حتما به تعهدات خود از طریق اعاده توازن به برجام و رفع تحریم ها عمل کنند.
«مهدی فضائلی» کارشناس مسائل بینالملل میگوید: "تصمیمی که جمهوری اسلامی ایران و شورای عالی امنیت ملی در ماه می 2019 گرفتند بسیار درست، معقول و در چارچوب برجام بود. جمهوری اسلامی ایران اقدامات مختلفی را برای انجام دادن دارد؛ مثل شروع مجدد فعالیتها در تأسیسات هستهای فردو یا افزایش سطح غنی سازی افزایش حجم ذخایر اورانیوم غنیشده."
«علی اکبر صالحی» رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، نیز چندی قبل در مراسم راه اندازی و رونمایی زنجیره 30 تایی سانتریفیوژ پیشرفته نسل جدید «آی آر 6» (A.R6) در مجتمع غنی سازی نطنز گفت: "این سانتریفیوژها، 10 برابر سانتریفیوژهای نسل اول می توانند غنی سازی اورانیوم را انجام دهند."
طبق گزارش آژانس، فعالیت های غنی سازی در نطنز و فردو، از جمله با ماشین های جدید و غنی سازی تا 4/5 درصد و فراتر از 3/67 درصد مقرر در برجام، همچنان ادامه دارد. ایران قبل از برجام سه برابر میزان فعلی و حدود 36 برابر میزان مقرر در برجام اورانیوم غنی شده داشت، اما هیچگاه از فعالیت های صلح آمیز منحرف نشده است.
جمهوری اسلامی ایران، بالاترین سطح از همکاری و پذیرش بازرسی های آژانس درمیان کشورهای عضو را دارد و سالانه بیش از 33 دسترسی تکمیلی از ایران انجام می شود.
افزایش سطح غنی سازی، واکنشی بر اساس حقوق ایران درچارچوب برجام است که در عین حال نشان می دهد ایران نمیتواند از یک طرف متعهد به برجام و از سوی دیگر نظارهگر تحریمها و تضعیف سیاسی - اقتصادی خود باشد.
نویسنده: جمشید امین زاده
117
بیشتر بخوانید:
راستیآزمایی آژانس از تزریق گاز اورانیوم به سانتریفیوژهای نطنز
غنیسازی بیش از یک هزار سانتریفیوژ در سایت فردو
پاسخ ایران به فرافکنی و اتهام سازی طرفهای اروپایی برجام بر ضد ایران
خطیبزاده: تروئیکای اروپایی بهجای فرافکنی به اجرای کامل برجام برگردند