ایران پرس: وزیر خارجه عراق در مذاکرات روز شنبه خود در تهران وعده داد که بزودی بر اساس مدل مورد توافق دو کشور، روند پرداخت بدهی‌ها به ایران آغاز می‌شود.

فواد حسین که برای مذاکرات دوجانبه و منطقه ای برای دومین بار طی یکماه گذشته در سفری یک روزه به تهران آمده بود؛ از تلاش حوزه‌های مالی و بانکی و دستگاه‌های اقتصادی ایران و عراق برای رفع موانع پرداخت بدهی کشورش به ایران خبر داد.  

اما میزان بدهی عراق به ایران چقدر است و چرا تاکنون پرداخت نشده است؟

ایران و عراق قرارداد 6 ساله گازی جهت صادرات گاز ایران به عراق با هم دارند که سه‌ سال از مدت آن همچنان باقی مانده است و بر اساس آن، ایران روزانه ۵۰ تا ۵۲ میلیون متر مکعب گاز به عراق صادر می کند.

همچنین ایران با توجه به ظرفیت زیرساخت‌های برق عراق که حدود یک هزار و ۲۰۰ مگاوات اعلام شده؛ به این کشور برق نیز صادر می کند که سالانه حدود ۷۰۰ میلیون دلار برای کشور درآمد دارد.

گرچه رقم دقیق بدهی عراق به ایران که به دلیل تحریم‌های خارجی و محدودیت های مبادلات مالی ایران تاکنون به تعویق افتاده؛ اعلام نشده اما حمید حسینی، رئیس اتاق مشترک ایران و عراق، پیش از این بدهی عراق به ایران را در حوزه برق و گاز بین پنج تا شش میلیارد دلار گزارش داده بود.

فرهاد علاء الدین، رئیس شورای مشورتی عراق نیز طی پستی در توئیتر که به منظور درخواست کمک فوری دولت این کشور از صندوق بین‌المللی پول منتشر کرده بود؛ میزان بدهی عراق به ایران را شش میلیارد دلار اعلام کرد.

مهرماه گذشته در سفر عبدالناصر همتی، رئیس بانک مرکزی به بغداد و دیدار او با مقامات عراقی جهت آزادسازی منابع مالی ایران، توافقاتی حاصل شد تا با وصول مطالبات از عراق، گشایش‌های ارزی و اقتصادی برای کشورمان ایجاد بشود.

آنطور که همتی از جزئیات دیدار خود با نخست وزیر عراق اعلام کرد؛ مصطفی الکاظمی، دستورات لازم به بانک‌های مرکزی و تجارت این کشور را برای تسریع در اجرای توافقات صورت گرفته، صادر کرده و بدین منظور نیز مقرر شد به طور هفتگی روند انجام این توافقات میان دو کشور پیگیری شود. 

توافقی که با تاخیر طرف عراقی در پرداخت، منجر به کاهش حجم گاز وارداتی از ایران در دی ماه شد که البته پس از سفر رضا اردکانیان، وزیر نیروی کشورمان به بغداد، اعلام شد که بخشی از بدهی‌های برق عراق پرداخت شده و صادرات گاز به این کشور از سر گرفته شد.

اردکانیان: توافق جدید با عراق برای افتتاح حساب‌های یورویی انجام شد 

پیش از آن نیز توافق‌نامه  ساز و کار پرداخت مالی میان دو کشور در ۱۶ بهمن ۱۳۹۷ امضا شده بود که بر اساس آن، دو کشور درباره استفاده از منابع مالی ایران برای واردات کالاهای اساسی مانند دارو از عراق به تفاهم رسیدند. همتی پس از توافق مهرماه نیز خبر داد که قرار است "از منابعی که در کشور عراق داریم برای خرید کالاهای غیرتحریمی و اساسی استفاده کنیم."

توافق همتی با عراق برای آزاد کردن منابع مالی ایران

اکنون موضوع تادیه بدهی عراق به ایران طی سفر مهم فواد حسین وزیر خارجه آن کشور به تهران با دیگر در مذاکرات مطرح شد و نشان می دهد این مشکل همچنان به قوت خود باقی است.

هرچند که وی وعده داد بزودی بر اساس مدل مورد توافق دو کشور، روند پرداخت بدهی‌ها به ایران آغاز می‌شود.

با توجه به مناسبات دوستانه و حسن همجواری دو کشور، مبادلات مالی و بازرگانی ایران و عراق در سطحی است که بنیان مطمئن و مستمری نیاز دارد.   

در ۹ ماهه سال‌جاری، سهم عراق در واردات کالاهای ایرانی به این کشور ۲۰ میلیون و ۸۰۰ هزار تن به ارزش پنج میلیارد و ۹۰۰ میلیون دلار بود و در مقام دوم مقاصد صادراتی ایران قرار گرفت.

مرضیه زائری

بیشتر بخوانید:

آغاز پرداخت بدهی کره جنوبی به ایران با رقم یک میلیارد دلار