مشهد- ایران پرس: در هفتاد و هشتمین برنامه سه‎ شنبه‌های علمی - فرهنگی آستان قدس رضوی و همزمان با فرارسیدن اعیاد شعبانیه و میلاد فرخنده سید و سالار شهیدان، حضرت اباعبدالله الحسین(ع)، قرآن منسوب به دستخط آن امام همام(ع) موجود در گنجینه رضوی رونمایی و معرفی شد.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، قرآن منسوب به امام حسین(ع) که در این جلسه رونمایی شد، به خط کوفی هفت سطری بر روی پوست کتابت شده است.

کتابت این قرآن دارای سادگی حروف با مرکب مشکی است و بعضی از صفحه‌ها دارای تذهیب‌ بوده که با آیه 75 سوره کهف آغاز و با آیه 135 سوره طه خاتمه پیدا می کند.

از موارد مورد توجه در این قرآن، اعراب و اعجام (نقطه‌ها) است که در آن معمولا حروف آخر و حروفی که برای خواننده امکان لغزش در خواندن می‌شده، اعراب گذاشته شده است.

نقطه‌های دایره‌شکل شگرف بالای حروف نشان فتحه، ذیل حروف نشان کسره و مقابل حروف نشان ضمه است و علائم خمس و عشر با دایره‌های طلایی و زرین ده‌پر مشخص شده است.

سرسوره‌ها و تعداد آیات نیز به خط کوفی زرین و تحریر مشکی و در صفحه پایانی نسخه، رقم مبارک (کتبه حسین بن علی) مشاهده می‌شود.

این نسخه در 41 برگ با جلد تیماج دورویه، با ترنج و دوسرترنج و شمسه ضربي معرّق با شرفه‌هاي زرين و زراندود کتابت شده که در هر برگ اول يک لوح با جدول زرين و گره‌بندي زنجيره‌ای با نقوش رنگين نیز وجود دارد.

سید محمدرضا رضاپور، کارشناس نسخ خطی و علوم قرآنی در این جلسه ضمن بررسی ابعاد هنری و نسخه شناسی قرآن دستخط منسوب به امام حسین(ع)، شاخصه های تفاوت خطوط قرآن های سده اول اسلام را تبیین کرد و گفت: دانش رسم مصحف، ضبط مصحف، خط و عدد آیات از جمله دانش هایی است که نسخ قرآنی بر پایه آن مورد بررسی قرار می گیرد.

وی با بیان این که تاکنون نسخه تاریخ دار مصحف شریف متعلق به قرن نخست تاریخ اسلام به دست نرسیده است که با قطع به یقین منسوب به ائمه معصوم(ع) باشد، ادامه داد: نسخه های قرآنی قرن اول هجری در موزه آستان قدس رضوی و سایر کشورهای اسلامی منسوب به ائمه معصومین(ع) ثبت شده است.

این کارشناس نسخ خطی و علوم قرآنی همچنین ضمن تبیین تفاوت های موجود در سبک نگارش مصحف در سده نخست اسلام تاکید کرد: قرآن کریم عاری از تحریف بوده و آنچه در آن اختلاف وجود دارد سبک قرائت و نگارش حروف است.

همچنین در این جلسه فرهنگی پوستر مستند 150 قسمتی «میراثی از سناباد» که به همت سازمان کتابخانه ها موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی تهیه و تولید شده است با حضور رئیس سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی رونمایی شد.

117

بیشتر بخوانید:

جلد اول «تفسیر معاصرانه قرآن کریم» منتشر شد