ایران پرس: محمد جواد ظریف وزیر خارجه با حضور در نهمین کنفرانس وزرای قلب آسیا در تاجیکستان و در دیدارهای حاشیه ای این اجلاس، دیدگاه های ایران را درباره صلح و امنیت و همکاری های منطقه ای تشریح کرد.

بررسی آخرین وضعیت سیاسی افغانستان و راههای مشارکت فعال در روند صلح افغانستان از دیگر محورهای گفت و گوها و دیدارهای  ظریف در "دوشنبه "بود.

جنگ و ناامنی تاثیراتی فراگیر بر منطقه دارد؛ به همین دلیل همه کشورهای تاثیر گذار در حفظ امنیت باید نقش خود را در این زمینه ایفا کنند .

تحقق این هدف به  دو گام مهم نیاز دارد :

گام نخست؛ شناخت و درک مشترک از علل نا امنی ها همچون تروریسم ، افراط گرایی، قاچاق مواد مخدر وجنگ افروزی ها در منطقه است .

تجربه نشان می دهد یکی ازدلایل بی ثباتی درمنطقه مداخلات مخرب  بیگانگان است و افغانستان یک نمونه از این مداخلات است .بنابر این باید زمینه و بهانه های مداخله جویی را ازمیان برد .

 گام دوم ، مشارکت و همگرایی  و حمایت منطقه ای  از راهکارها و ابتکارات برای تامین صلح و امنیت جمعی در منطقه است .

وزیر امور خارجه روز دوشنبه در حاشیه کنفرانس قلب آسیا در تاجیکستان در دیدار با «کایرات ساریبای» دبیر اجرایی کنفرانس تعامل و اقدامات اعتمادساز در آسیا (سیکا) بر همین نکته تاکید کرد و با اشاره به پایان دوره تک قطبی و غرب سالاری در نظام بین الملل، اهمیت آسیا و کشورهای منطقه در معادلات جاری روابط بین الملل را خاطر نشان کرد.

آنچه مسلم است؛ امنیت پایدار در منطقه از طریق مجموعه‌های امنیتی وارداتی و وابسته به بیگانگان محقق نمی شود. امنیت باید با همکاری و هم‌گرایی منطقه‌ای تامین شود. افغانستان در این برهه به چنین حمایتی نیار دارد .

تجربه نزدیک به دو دهه حضور و مداخله نظامی آمریکا درمنطقه نشان می دهد که هدف امریکا ایجاد امنیت و یا ریشه کن کردن تروریسم در منطقه نبوده است. آمریکا با حمایت از داعش و تروریست های تکفیری ، ماهیت ضد امنیتی  خود را در غرب آسیا آشکار کرده است . امریکا در واقع مسبب منازعات و بحران ها و جنگ هایی که در چند دهه اخیر بر غرب آسیا تحمیل شد  .

 ساموئل هانتینگتون، نظریه پردازو تحلیل‌گر برجسته سیاسی، این واقعیت را در مقاله ای در نشریه  فارن‌افرز بیان کرده و می گوید : از نظر بیشتر مردم جهان ، ایالات متحده درحال تبدیل شدن به یک ابر قدرت خودسر و تنها تهدید خارجی بزرگ نسبت به جوامع ان‌هاست. 

تاثیرات نا امنی ها در افغانستان را امروزهمه کشورهای منطقه از جمله ایران، پاکستان ،هند ، روسیه و چین، و کشورهای آسیای مرکزی حس می کنند .

اظهارات ظریف در "دوشنبه " در واقع اشاره به تهدید هایی  است که براثر سیاست های مداخله جویانه بیگانگان در منطقه بوجود آمده است. از اینرو ایران همچنان به تلاش‌های خود برای کمک به مردم و دولت افغانستان ادامه می دهد  و در عرصه مذاکرات برای صلح نیز آماده همکاری با تمامی طرف‌هایی است که به دنبال دستیابی به این هدف هستند. سیاست جمهوری اسلامی درقبال مذاکرات صلح مبتنی بر راه‌ حلی است که تمامی گروه‌های داخلی در افغانستان در روندی سالم و مبتنی بر رأی مردم در قدرت سهیم شوند.

سازمان ملل بارها ازتلاش های ایران در کمک به افغانستان قدردانی کرده است .

«سابرامانیام جایشانکار» وزیر امور خارجه هند هم با قدردانی از نقش سازنده و موثر ایران در تحولات سیاسی افغانستان ، بر لزوم همکاری کشورهای منطقه به‌ ویژه هند و جمهوری اسلامی ایران در تحکیم صلح و ثبات در افغانستان تاکید کرد.

با توجه به این رویکردها ؛ حضور وزیر امور خارجه در اجلاس قلب آسیا در "دوشنبه " و ارائه راهکارهای موثر در جهت دستیابی به صلح و امنیت در غرب آسیا را می توان تصویری شفاف از چند جانبه گرایی ، تقویت روابط  منطقه ای  و تعامل جمعی  ارزیابی کرد.

نویسنده: جمشید امین زاده 

112

بیشتر بخوانید:

دیدار ظریف با همتای هندی خود / تاکید بر گسترش روابط دوجانبه

دیدار ظریف با رئیس جمهوری تاجیکستان

ظریف: دوره تک قطبی و غرب سالاری در نظام بین الملل به پایان رسیده است