معاون اول رئیس جمهور با تاکید بر اینکه اگر آمریکا از برجام خارج نمی‌شد و کشورمان با ویروس منحوس کرونا دست و پنجه نرم نمی‌کرد قطعاً وضعیت اقتصاد کشور بسیار متفاوت‌تر با شرایط کنونی بود، گفت: صادرات در شرایط تحریم و تامین نیاز‌های داخلی و منابع ارزی کشور، نماد مقاوم شدن اقتصاد کشور در برابر تکانه‌های خارجی است.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، اسحاق جهانگیری امروز دوشنبه در نخستین جلسه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی در سال ۱۴۰۰ با اشاره به موفقیت اقتصاد ایران در مواجهه با تحریم‌های ظالمانه آمریکا و شیوع بیماری کرونا، گفت: یکی از اهداف اصلی ابلاغ سیاست‌های اقتصاد مقاومتی از سوی رهبر معظم انقلاب افزایش تحمل و مقاومت اقتصاد کشور در برابر تکانه‌های خارجی بوده است.

معاون اول رییس جمهور با بیان اینکه در سال ۱۳۹۲ که این سیاست‌ها ابلاغ شد، فضای کشور و جامعه با توجه به توافق اولیه با کشور‌های ۱+۵ مثبت بود، اظهار داشت: در همان مقطع هنگامی که درباره سیاست‌های اقتصاد مقاومتی بحث و تبادل نظر می‌شد با وجود چشم انداز مثبت کشور به دنبال تدوین ساز و کاری بودیم که اگر تحریم‌ها تداوم یافت و یا شرایط بدتر از گذشته شد، بتوانیم اقتصاد کشور را مقاوم‌تر سازیم.

وی افزود: در چند سال اخیر با خروج آمریکا از برجام و شیوع بیماری کرونا کشور با دو تکانه بزرگ و سهمگین که منابع ارزی و ریالی کشور را تحت تاثیر قرار می‌داد مواجه شد بطوریکه در سال ۱۳۹۹ که یکی از دشوارترین سال‌های پس از انقلاب از نظر بودجه و اقتصادی بود، درآمد ارزی دولت از محل فروش نفت که به بانک مرکزی واریز شد حدود ۵ میلیارد دلار ارز بود این در شرایطی است که در سال‌های نه چندان دور درآمد ۱۰۰ میلیارد دلاری نصیب کشور شده و به دنبال آن واردات و اقتصاد اداره می‌شد.

معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه در این مقطع دشوار با وجود همه تحریم‌ها کارخانه‌ای در کشور به دلیل نیاز به مواد اولیه خارجی تعطیل نشد، اظهار داشت: به عنوان کسی که با صنعت کشور آشنا هستم در آغاز تحریم‌ها نگران بودم که ممکن است برخی از کارخانه‌های کشور به دلیل نیاز به مواد اولیه‌ای که انحصار آن صرفاً در اختیار آمریکا یا تعداد محدودی کشور است از جریان تولید خارج شوند. کارخانه‌هایی که خود تامین کننده مواد اولیه ده‌ها رشته صنعتی دیگر بودند و این نگرانی وجود داشت که اقتصاد کشور با مشکلات عدیده‌ای روبرو شود، اما به فضل الهی و تدبیر صحیح نه تنها این اتفاق رخ نداد بلکه ما شاهد افزایش تولید و صادرات هستیم.

جهانگیری با اشاره به اینکه ایران در مقطعی برای رفع نیاز‌های خود سالانه ۶ تا ۷ میلیون تن واردات فولاد داشت، گفت: امروز و با وجود تحریم‌ها علاوه بر تامین نیاز‌های داخلی ۱۲ میلیون تن صادرات فولاد داریم. در بخش‌های پتروشیمی، داروسازی و بسیاری از صنایع دیگر علاوه بر تامین نیاز‌های داخلی توانسته ایم منابع ارزی مورد نیاز به کشور را نیز تامین کنیم که این‌ها نماد مقاوم شدن اقتصاد کشور در برابر تکانه‌های بزرگی است که بسیاری از اقتصاد‌های پیشرفته دنیا را با رکود و مشکل مواجه کرده است.

وی گفت: پیش بینی بسیاری از اقتصاد دانان این بود که تورم ایران تورمی ونزوئلایی می‌شود یعنی تورم رشد ۱۰۰۰ درصدی خواهد شد که قطعاً به لحاظ اقتصادی، اجتماعی و سیاسی غیرقابل کنترل است، اما به فضل الهی و تدبیر‌هایی که صورت گرفت نرخ تورم در عدد ۳۶ درصد متوقف شد. دولت می‌داند که این نرخ نیز زندگی مردم را با دشواری مواجه کرده و مردم بسیار اذیت شده اند، اما نباید آن سوی معادله که قرار بود اقتصاد ایران فرو بریزد را فراموش کنیم.آ

معاون اول رییس جمهور افزود: برای مردمی که سفره شان کوچک‌تر از گذشته شده است تعریف و توضیح این واقعیت‌ها بسیار اهمیت دارد، باید از ظرفیت متخصصان علوم اجتماعی، هنرمندان و اصحاب رسانه استفاده کنیم تا مردم بدانند که برای اداره کشور چه اقداماتی انجام شد، چه مصائبی ممکن بود بر سر کشور بیاید و در صورت نبود تحریم‌ها و کرونا کشور می‌توانست به چه جایگاهی برسد.

وی با قدردانی از صبوری، بردباری و همراهی مردم در این مقطع گفت: اگرچه با وجود همه آمار‌ها و شاخص‌ها دولت در کمال مظلومیت به ناکارآمدی متهم می‌شود، اما آنچه مهم است این است که این دستاورد‌ها ثبت شود و قطعا در آینده بیش از پیش روشن خواهد شد که تا چه میزان دولت در انجام وظایف خود موفق بود.

در این جلسه که وزرای صنعت، معدن و تجارت، نیرو، فرهنگ و ارشاد اسلامی و روسای سازمان‌های برنامه و بودجه و امور اداری و استخدامی کشور و نیز معاون رییس جمهور در امور زنان حضور داشتند، قاضی زاده هاشمی نائب رییس مجلس با اشاره به گزارش ارائه شده در خصوص شاخص‌های کلان اقتصاد کشور و اجرای سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی در سال ۱۳۹۹، گفت: همواره درک متفاوتی از موضوعاتی نظیر مفاسد و کارآمدی در جامعه وجود دارد. این گزارش نشان می‌دهد که با وجود تلاش معاندان و دشمنان نظام برای القای ادراک ناکارآمدی مسئولان در جامعه اقدامات موثری برای مقابله با تکانه‌های خارجی انجام شده است که باید این گزارش علاوه بر انتشار در سطح جامعه به نمایندگان مجلس شورای اسلامی و نخبگان کشور نیز ارائه شود هرچند نقد‌هایی نسبت به آن وارد باشد. // 114