ایران پرس: «ولادیمیر پوتین» و «شی جین پینگ» روسای جمهور روسیه و چین، طی نشستی به صورت ویدیو کنفرانس بزرگترین پروژه مشترک انرژی هسته ای بین دو کشور را افتتاح کردند.

پروژه های همکاری مشترک شامل ساخت چهار نیروگاه هسته ای پیشرفته است که با استفاده از فن آوری هسته ای جدید روسیه ساخته شده و روز چهارشنبه در چین به بهره برداری رسیدند.

نکته مهم اینکه امسال بیستمین سالگرد امضای پیمان همسایگی و همکاری دوستانه چین و روسیه است و افتتاح نیروگاه های هسته ای نیز اولین تبادل دو جانبه آنلاین بین شی جین پینگ و پوتین در سال جاری بود.

افزایش همکاری های هسته ای بین این دوقدرت بین المللی در توسعه سطح بالای مشارکت راهبردی جامع چین و روسیه در دوره جدید بسیار با اهمیت تلقی می شود.

در واقع همکاری ها در زمینه انرژی هسته ای یکی از محورها و اولویت های سنتی همکاری بین دو کشور است که در سال های اخیر به سرعت توسعه یافته و همواره مورد سران دو کشور بوده است.

از دیدگاه چینی ها، همکاری دو کشور در زمینه ساخت نیروگاه هسته ای منجر به دستاوردهای چشمگیری در زمینه تولید تجهیزات پیشرفته و نوآوری در فناوری هسته ای شده و همکاری های دوجانبه در زمینه های مختلف را ارتقا خواهد داد.

این امر به ویژه با توجه به فشارهای فزاینده سیاسی و اقتصادی آمریکا به ویژه اعمال انواع تحریم ها علیه روسیه و چین اهمیت دو چندان پیدا کرده است.

به عقیده تحلیلگران، با توجه به تشدید تحریم ها و محدودیت های ایالات متحده، همکاری در زمینه فناوری هسته ای غیرنظامی چین و روسیه اهمیت بیشتری دارد و دوکشور را به یکدیگر نزدیکتر می کند.

«لی شین» از کارشناسان روابط چین و روسیه می‌گوید: "بخش فناوری پیشرفته و جدید یک بخش کلیدی است و چین می تواند برخی فناوری های ایالات متحده را با فناوری روسیه جایگزین کند."

با روی کار آمدن «جو بایدن» در آمریکا از ژانویه 2021 روابط واشنگتن با مسکو و پکن دستخوش تنش های زیادی در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی، تجاری، نظامی و امنیتی و حقوق بشری شده است.

روابط آمریکا و روسیه در دوره زمامداری بایدن سیری نزولی طی کرده و واشنگتن مواضع و اقدامات ضد روسی خود را دوچندان کرده است. در سند امنیت ملی دولت بایدن تحت عنوان «راهنمای موقت راهبرد امنیت ملی» با مطرح کردن اتهامات همیشگی علیه روسیه تاکید شد: "روسیه همچنان مصمم است نفوذ جهانی خود را تقویت کرده و نقش مخربی در عرصه جهانی ایفا کند."

بدین ترتیب از نگاه دولت بایدن، مسکو به طور فعال درحال تخریب نفوذ و قدرت واشنگتن در عرصه جهانی است ولذا باید رویکردی قاطع برای جلوگیری از تداوم اقدامات روسیه در پیش گرفته شود.

روند روابط آمریکا و چین از زمانی که بایدن وارد کاخ سفید شده نیز سیری رو به وخامت را طی کرده است. اکنون روابط واشنگتن و پکن درعرصه های مختلف دچار بحران اساسی شده است.

لبه تیز انتقادات واشنگتن بر اقدامات چین در ابعاد مختلف اقتصادی و تجاری، نظامی و امنیتی و حقوق بشری متمرکز شده است. در برهه کنونی تنش‌ها بین آمریکا و چین طیف گسترده‌ای از موضوعات شامل مسائل اقتصادی، تجاری، ژئوپلیتیکی و استراتژیک را در برمی‌گیرد و با مداخله ‌جویی‌ های مکرر واشنگتن در اموری از قبیل هنگ‌ کنگ، سین کیانگ، تایوان و اختلافات ارضی در دریای چین جنوبی چین شدت گرفته است.

با توجه به رویکرد خصمانه آمریکا در دوره بایدن در قبال روسیه و چین، اکنون مسکو و پکن در حال افزایش سطح و دامنه همکاری ها به منظور مقابله با اقدامات مخرب واشنگتن به ویژه در زمینه تحریم ها هستند و همکاری ها در زمینه فن آوری ها و اقدامات هسته ای صلح آمیز مانند ساخت نیروگاههای هسته ای از جمله موارد مهم در این زمینه محسوب می شود. 

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117

بیشتر بخوانید: