ایران پرس: نخستین نمایشگاه اختصاصی اوراسیا در ایران، روز جمعه در محل نمایشگاه بین‌المللی تهران آغاز‌ به‌کار کرد.

برگزاری این نمایشگاه تخصصی، فرصتی  برای شناخت بیشتر ظرفیت‌های صادراتی ایران و کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا و تسهیل مذاکرات تجارت آزاد با این اتحادیه بزرگ اقتصادی است.

"حمید زادبوم" رییس  کل سازمان توسعه تجارت؛ برگزاری نخستین نمایشگاه اوراسیا در ایران را از این دید گاه، فرصت مناسبی برای تسهیل مذاکرات تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا و افزایش سطح روابط تجاری دانست.

تهران میزبان نخستین نمایشگاه تخصصی اوراسیا

ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا، از ظرفیت های مناسبی برای گسترش روابط دوجانبه به ‌ویژه در شرایط تحریم برخوردار هستند.

با توجه به تنوع اقتصادی، جمعیت و ظرفیت های اقتصادی هر یک از این کشورها، حجم صادرات ایران به این کشورها حدود یک میلیارد دلار برآورد می شود.

این سطح از روابط نشان می دهد زمینه مناسبی برای توسعه بازار با توجه به ظرفیتهای تجاری، تولیدی، فنی و مهندسی، کشاورزی و اقلیمی مناسب در ایران برای فعالان اقتصادی فراهم است اما از این ظرفیت ها بطور کامل استفاده نشده است.

موافقت‌نامه موقت تجارت آزاد میان ایران و اوراسیا 3 سال قبل با تنظیم   فهرستی شامل  ۸۶۲ قلم کالا به امضا رسید وازدسامبر 2019 اجرایی شد. در حال حاضر تلاش می شود که این موافقت نامه  به موافقت‌نامه تجارت آزاد  تبدیل شود. 

«سرگئی گلازیف» وزیر امور همگرایی و اقتصاد کلان کمیسیون اقتصادی اوراسیا گفته است که همکاری با ایران در اولویت برنامه های کاری  اوراسیا قرار دارد.

 توسعه روابط تجاری جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا ، با ۱۸۵ میلیون نفر جمعیت؛ اما چه فرصت‎هایی را فرا روی اقتصاد ایران در بلند مدت قرار می دهد؟

نخستین نکته در پاسخ به این پرسش تاثیر مستقیم همکاری تجاری ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا بر گشایش فضای نوین تجاری از طریق کاهش تعرفه‎ ها، استفاده از ظرفیت‎های موجود در این اتحادیه و فراهم سازی بسترهای همکاری راهبردی ایران و اتحادیه در بلندمدت است. 

ایبرایوف: عضویت ایران در اوراسیا برای همه کشورها سودمند است

«انیل ابرایف» عضو هیات رییسه شورای تجاری اتحادیه اقتصادی اوراسیا، ایران را یکی از شرکای مهم برای اتحادیه اوراسیا توصیف کرده و می گوید : ما به دنبال برقراری تجارت آزاد با ایران هستیم.

 روابط اقتصادی ایران و کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا در سال‎های اخیر تحت تأثیر عواملی چون تحریم‎ های بین‌المللی، خالی ماندن ظرفیت های سرمایه گذاری در بخش های تولیدی و محدود ماندن روابط به فروش مواد خام و انرژی قرار داشته است.

از طرفی،  سال ۲۰۲۰ به دلیل پدیدار شدن پاندمی کرونا، سال دشواری برای تجارت در سطح جهان بود.این شرایط در سال 2021نیز همچنان ادامه یافته است.

با این حال  به‌رغم محدودیت ها، حجم صادرات ایران به اتحادیه اوراسیا، ۳۰ درصد رشد داشته و صادرات به ایران نیز رو به افزایش است.

مذاکره ایران و اتحادیه اوراسیا با هدف اجرای موافقت‌نامه تجارت آزاد

نکته دیگر؛ چند وجهی بودن اهداف ایران در پیوستن به اتحادیه اوراسیا دستیابی به بازاروسیع اوراسیا بویژه روسیه است.

این مساله، برای هر دو طرف اهمیت راهبردی دارد؛ تا جایی که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه گفته است: «مسکو خواهان پیوستن ایران به اتحادیه اقتصادی اوراسیا است.»

در حال حاضر راهبرد اتحادیه اقتصادی اوراسیا  تا سال ۲۰۲۵ به تصویب رسیده و این اتحادیه  به دنبال تحقق این راهبرد در عمل است.

ظرفیت بالای ایران برای توسعه مناسبات با اتحادیه اقتصادی اوراسیا

ایران قصد دارد از ابزارهای تعرفه‌ای و غیرتعرفه‌ای برای ساده‌سازی روابط تجاری، سرمایه‌گذاری و ارائه خدمات فی ما بین، استفاده کند.

برای حصول توافق  تجاری ایران و با اوراسیا  راهی طولانی طی شده است.

از اینرو برای رسیدن به اهداف بلند مدت تجاری، برگزاری نخستین  نمایشگاه اختصاصی  اوراسیا در ایران اگرچه بصورتی محدود اما با نتایج امیدوارکننده‌ای درآستانه شروع کار دوره جدید ریاست جمهوری در ایران همراه است.

نسرین خویی