خط لوله انتقال نفت خام گوره- جاسک، طرحی کاملا ایرانی و از سوی دو شرکت "متن" و شرکت "نفت و گاز پارس" در ایران اجرایی شده است و مسئولیت بخشهای خشکی و دریایی این طرح عظیم و ملی را بر عهده دارند. همه تجهیزات مورد نیاز برای طرح عظیم انتقال نفت خام گوره – جاسک، مانند لولههای بزرگ و پمپهای انتقال توسط شرکتهای ایرانی ساخته شده است.
پیشرفت کلی طرح راهبردی انتقال نفت خام گوره– جاسک حدود 85 درصد است و تاکنون بیش از یک میلیارد و 200 میلیون دلار در این طرح هزینه شده است.
اجرایی شدن این طرح بزرگ و عظیم در تاریخ صنعت نفت، مصداق بارز خنثیسازی تحریمها و فشار حداکثری آمریکاست. هدف از اجرای طرح راهبردی انتقال نفت خام گوره– جاسک، انتقال روزانه یک میلیون بشکه نفت خام از منطقه گوره در استان بوشهر به منطقه جاسک در استان هرمزگان برای صادرات به بازارهای هدف بدون نیاز به تنگه هرمز است.
طرح راهبردی انتقال نفت خام گوره– جاسک در فاز نخست برای انتقال روزانه حدود 300 هزار بشکه نفت طراحی و اجرایی شده است تا در نهایت به مرور با تکمیل این طرح، انتقال نفت به یک میلیون بشکه در روز میرسد.
تمرکززدایی و تنوعبخشی به مسیرهای صادرات نفت ایران با هدف تضمین امنیت و استمرار صادرات نفت، امری ضروری بوده و این مهم با اجرایی شدن طرح انتقال نفت خام گوره– جاسک در ایران عملی شده است.
در همین زمینه؛ محمد مشکینفام، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس در ایران روز پنجشنبه گفت: پایانه جاسک نقش کلیدی در آینده تجارت انرژی ایران دارد و میتواند با تنوعسازی مسیرهای صادرات نفت، مسیری جدید و ایمن برای مشتریان نفتی ایران در خارج از گلوگاه خلیج فارس فراهم کند.
با اجرایی شدن طرح انتقال نفت خام گوره- جاسک، نخستین محموله طلای سیاه ایران کمی آنسوتر از تنگه راهبردی هرمز بهعنوان مسیر اصلی انتقال انرژی در خلیج فارس، بارگیری و از جاسک و دریای عمان صادر شد.
این اقدام پیام روشنی برای جهان دارد که نفت ایران تحریمپذیر نیست و ادعای دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین آمریکا برای به صفر رساندن صادرات نقت ایران رویایی بیش نبود.
همانطور که حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران روز پنجشنبه در آیین بهرهبرداری از طرح انتقال نفت خام گوره – جاسک تاکید کرد: داشتن یک پایانه صادراتی نفت خارج از خلیج فارس و در دریای عمان بسیار برای ایران ارزشمند و با اهمیت است.
نویسنده: علی کرمی
120