در این دور از مذاکرات برای لغو تحریم های ظالمانه آمریکا ضد ایران در وین که بعد از وقفه ای 5 ماهه آغاز شده است، تیم مجربی از کارشناسان و دیپلمات های ایران با ترکیبی حقوقی - اقتصادی به ریاست «علی باقری کنی» معاون سیاسی وزارت امور خارجه ایران حضور دارند.
تاکید ایران در این مذاکرات بر رعایت همه الزامات مربوط به رفع تحریم ها، از جمله تضمین هایی است که نشان دهد دولت امریکا و دیگر دولت های عضو برجام نتوانند از این توافق هسته ای خارج شوند و تضمین درباره عدم اعمال تحریم جدید و عدم اعمال تحریم های گذشته است.
گفت و گو های کارشناسی در چارچوب کارگروه لغو تحریم ها ازصبح سه شنبه در دومین روز مذاکرات لغو تحریم ها آغاز شده است.
هیأت ایرانی تأکید کرده است تا زمانی که فهرست قرمز تحریمی در میان باشد، چراغ سبز بازگشت امریکا به توافق روشن نخواهد شد.
امریکا در سال 2018 از برجام خارج شد و با فشار حداکثری تحریم ها و گره زدن این توافق هسته ای به مسائل دیگر باعث پیچیدگی مذاکرات احیای برجام شده است.
«سید حسین موسویان» عضو پیشین تیم مذاکره کننده هسته ای ایران روز سه شنبه در گفت و گو با شبکه تلویزیونی سی ان بی سی امریکا در پاسخ به این سوال که آیا ایران مواضع سختی را درمذاکرات وین اتخاذ کرده است، تصریح کرد: خواست ایران، اجرای دقیق و درست و کامل توافق برجام است.
این تحلیلگر ارشد مسائل بینالمللی افزود، مذاکره کنندگان ایرانی چیزی بیشتر و یا کمتر از برجام نخواسته اند؛ آمریکا و روسیه و چین و اروپا پیشنهاد احیا و اجرای کامل برجام را داده اند و این دقیقا همان چیزی است که ایران می گوید.
لحن حرفه ای و مواضع سازنده و در عین حال جدی و قاطع هیأت ایرانی پیش از و در آغاز مذاکرات، موجب شد تا ارزیابی همه طرف ها از نشست افتتاحیه ارزیابی مثبتی باشد.
برداشت های مثبت از نشست وین برغم تلاش ها و فضا سازی های برخی رسانه ها و خبرگزاری ها پیش از شروع اجلاس برای ایجاد ذهنیتی منفی نسبت به مواضع ایران در نشست وین نشان داد که این تحرکات شکست خورده است و طرف های مذاکره کننده نگاه سازنده به اجلاس دارند.
«سعید خطیبزاده»، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران با انتشار مطلبی در حساب کاربری خود در توئیتر در آستانه گفت و گوهای وین نوشت، امریکا و تروئیکای اروپایی، بیانیه های متقلبانه صادرمیکنند، برتحریم ها میافزایند، روایتهای تحریف شده سرهم میکنند و در برابر تهدیدات رژیم صهیونیستی سکوت میکنند.
«علی باقری» معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران در این خصوص تصریح کرده است؛ تا زمانی که کارزار فشار حداکثری نفس میکشد احیای برجام سخن گزافی بیش نیست.
جمهوری اسلامی ایران پایبندی خود به تعهداتش را به صورت عملی نشان داده است و اکنون نیز برای دستیابی به یک توافق منصفانه که حقوق مشروع ملت ایران را تأمین نماید، آمادگی و عزم کامل دارد.
ناظران سیاسی بر این باورند که چگونگی پیشرفت مذاکرات وین، به تصحیح رفتارهای متناقض امریکا بستگی دارد. بنابراین، اگر طرف های مقابل به جای وقت کشی، با نگاهی سازنده و بدور از حاشیه سازی های بی نتیجه وارد وین شده باشند، مذاکرات در مسیر درست قرار خواهد گرفت. در عین حال، ایران خود را در اضطرار زمانی قرار نمی دهد و دستیابی به یک توافق خوب و دقیق را مهمتر از دستیابی سریع به یک توافق میداند.
«حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه پیشتر در یادداشتی تصریح کرد؛ جمهوری اسلامی ایران به رغم تمامی بدعهدی های غرب در برجام بار دیگر به منظور نشان دادن حسن نیت و با هدف غایی لغو تحریم های یک جانبه و غیرقانونی، آماده گفت وگوی نتیجه محور برای دستیابی به "توافق خوب" با 1+4 است.
نویسنده: جمشيد امین زاده
115