آمریکا هشتم مه 2018 در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ به صورت غیرقانونی از توافق بینالمللی برجام خارج شد و کارزار موسوم به فشار حداکثری ضد ایران را به امید رسیدن به آنچه توافق بهتر و طولانیتر میخواند، به راه انداخت.
دولت آمریکا بعد از خروج از برجام، به انواع اقدامات و فشارهای شدید اقتصادی روی آورد تا ایران را بر سر میز مذاکره بیاورد، اما با پایان ریاست جمهوری دونالد ترامپ او به خواسته خود برای دیدار و مذاکره با مقامهای ایرانی با موضوع توافق جدید نرسید.
به رغم آغاز به کار جو بایدن به عنوان رئیسجمهوری جدید آمریکا و وعده او در زمان کارزار انتخابات ریاست جمهوری مبنی بر بازگرداندن آمریکا به برجام، دولت بایدن اقدامی در جهت پایبندی مجدد واشنگتن به این توافق و برداشتن کارزار فشار حداکثری انجام نداد و حتی از این کارزار برای گرفتن امتیاز در مذاکرات وین استفاده کرده است.
ایران با توجه به نقض تعهدات آمریکا در برجام که از نخستین روزهای اجرای این توافق در دوران ریاستجمهوری باراک اوباما آغاز شد، در دورههای گذشته مذاکرات وین، بر دو ضرورت ارائه تضمین برای ماندگاری توافق و راستیآزمایی رفع تحریمها به عنوان دو خواسته ایران برای اجرای کامل برجام تأکید کرده است.
دور هشتم مذاکرات رفع تحریمها از 27 دسامبر گذشته در وین آغاز شد و پس از یک وقفه کوتاه برای مشورت هیاتها در پایتختهای خود دوباره از هشتم فوریه 2022 در وین از سرگرفته شده است.
به گزارش خبرگزاری ایران پرس، به نقل از پایگاه اطلاعرسانی وزارت امور خارجه، حسین امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان و لیز تراس، وزیر امور خارجه انگلیس در گفت و گوی تلفنی ضمن مرور آخرین وضع مناسبات دوجانبه در خصوص روند مذاکرات در وین گفتگو کردند.
امیرعبداللهیان در این گفت وگو با اشاره به نزدیک شدن به مرحله حساس و مهم مذاکرات وین، لزوم جدیت و مسؤولیت پذیری طرف های مذاکره کننده با ایران را مورد تاکید قرار داد و رسیدن به این مرحله از گفت وگوها را بیش از هر چیز، ناشی از رویکرد منطقی و نیز ابتکار عمل طرف ایرانی دانست.
وزیر امور خارجه ایران همچنین بر لزوم توافق دسته جمعی میان همه طرف های مذاکره کننده بر سر متن واحد و ضرورت لحاظ شدن مطالبات مشروع جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد.
امیرعبداللهیان ضمن تشریح موضع اصولی جمهوری اسلامی در قبال افغانستان، تشکیل دولت فراگیر در آن کشور را حائز اهمیت خواند و بر کمک رسانی فوری جامعه جهانی به مردم این کشور تاکید کرد.
وزیر امور خارجه ایران در بخش دیگری از این گفت وگوی تلفنی، با اشاره به وخامت شرایط انسانی در یمن، ابراز امیدوار کرد که انگلیس به وظایف خود برای پایان دادن به فاجعه انسانی ناشی از تداوم تجاوز و جنگ در یمن عمل کند.
وزیر امور خارجه انگلیس نیز ضمن تشریح مواضع لندن در مذاکرات وین، روابط رو به رشد میان انگلیس و جمهوری اسلامی ایران را تامین کننده منافع دو کشور دانست و ابراز امیدواری کرد تا در آینده نزدیک این کشور بتواند بدهی های معوق خود به ایران را پرداخت نماید.
لیز تراس همچنین به همکاری انگلیس و سازمان ملل متحد برای کمک رسانی به مردم افغانستان اشاره و از نقش و همکاری موثر ایران در این راستا قدردانی کرد.
116