ایران پرس: پروژه فم تریپ ایران گرچه برای دومین بار است که اجرایی می شود، اما بازتاب گسترده در فضای مجازی و نیز واکنش شبکه های فارسی زبان خارج کشور به این برنامه نشان می دهد که توانسته است به اهداف خود نزدیک شود و نگاه رسانه ها و کاربران را به خود جلب کند

از «فم تریپ» چه می دانیم؟

عبارت «فم تریپ» در واقع متشکل از دو کلمۀ FAM (که کوتاه‌شده کلمه familiarization است) به معنای «آشنایی و شناخت» و trip به معنای «سفر» است. این عبارت را به صورت تحت‌اللفظی می‌توان «سفرِ آشنایی» معنا کرد.

فم تریپ ایران برای نخستین بار دو سال پیش به همت هدی رستمی گردشگر بین المللی و یک اینفلوئنسر فضای مجازی در حوزه تخصصی توریسم اجرایی شد.

هدی رستمی کیست؟

رستمی دختر ۳۶ ساله متولد تهران است که در سوئد بزرگ‌ شده و اکنون جهانگردی است که بیش از صد کشور جهان را دیده و به ۴ زبان فارسی، انگلیسی، عربی و سوئدی مسلط است. رستمی در سال ۹۰ سفری به ایران داشت و پس از بازگشت، شروع به انتشار تصاویر ایرانگردی ها و جهانگردی های خود در اینستاگرامش کرد و رفته رفته به یک بلاگر معروف حوزه ی گردشگری تبدیل شد.

هدی رستمی در سال ۹۸  پروژه فم تریپ ۱ را با شعار Feel Iran (ایران را احساس کنید) جهت معرفی ظرفیت های گردشگری ایران شروع کرد.‌

او با دعوت از اینفلوئنسرها و بلاگرهای شناخته شده ی خارجی از اقصی نقاط جهان، آن ها را به ایران آورد و یک تور ایرانگردی برای آن ها به راه انداخت. این گردشگران که میلیونها دنبال کننده دارند با انتشار تصاویر زیبا از خود در اماکن گردشگری به ویژه در کاشان، اصفهان و شیراز، توجه بسیاری از مخاطبان علاقمند به حوزه سفر و گردشگری را به خود جلب کردند.

هفتم ژوئن(۱۷ خرداد) صفحه اینستاگرامی feeliran اعلام کرد که فم تریپ۲ با حضور ۱۳ بلاگر و عکاس حرفه ای گردشگری از سفر به کاشان و اقامت کوتاه در عمارت جواهری این شهر آغاز شده است.

موافقان و مخالفان فم تریپ چه می‌گویند؟

فم تریپ رستمی البته موافقان و مخالفان بسیاری هم داشته و دارد. بخصوص فم تریپ دو که بازتاب گسترده ای در شبکه های فارسی زبان پیدا کرده و به عنوان سفیدنمایی ایران مورد انتقاد قرار گرفته و حتی پروژه رستمی به حکومتی بودن متهم شده است. در داخل کشور نیز فم تریپ این بار مورد توجه محافل مختلف رسانه ای، سیاسی، گردشگران و کاربران واقع شده است. 

گرچه این برنامه مورد ابراز حمایت علاقمندان توسعه گردشگری و معرفی زیبایی های ناشناخته کشورمان قرار گرفته است اما کاربران بسیاری نیز این پروژه را به عنوان نمایشی غیرواقعی از واقعیت جاری در ایران مورد انتقاد سخت قرار داده اند. 

جمعی از کاربران تصاویر پوشش و حجاب گردشگران را غیرواقعی می دانند، پوششی که با قوانین حجاب در ایران در تعارض است، انتقادی که از هردو سوی موافقان سرسخت و مخالفان قوانین حجاب در ایران مطرح می شود. 

بخش دیگری از صاحبنظران و کاربران، نمایش تصویری زیبا و آباد از کشور را با شرایط کنونی و مشکلات مختلف متناقض دیده اند. نظیر صادق زیباکلام که می گوید، "معضلات و مشکلات اجتماعی را هر قدر که پنهان کنیم، فایده‌ای ندارد بنابراین به نظر من باید واقعیت‌های جامعه را نشان داد." 

برخی حتی رستمی را به بی تفاوتی در قبال مشکلات مردم متهم کرده و می گویند؛ بجای عکسهای رویایی و پوشش های رنگارنگی که گاه برای مردم عادی جرم محسوب میشود، بهتر است مسائل کشور را انعکاس دهد، انتقادی که البته رستمی بر نمی تابد و می گوید؛ علیرغم احترام به همه دردهای مردم کشورش، می خواهد در حد توانش برای معرفی زیبایی های ایران قدمی برداشته باشد.

فم تریپ دو اما با همه موافقان و مخالفانش آغاز شده و صفحه feeliran وعده داده است که تصاویر و خبرهای دیدنی و شنیدنی از این ایرانگردی بلاگرهای معروف بین المللی در راه است. 

طبق یک برآورد، مجموع دنبال کننده های جهانی این اینفلوئنسرها به بیش از ده میلیون نفر می رسد.( نمی دانم آیا مخاطبان برنامه های گردشگری رسانه های ایران در خارج از کشور به این عدد می رسد یا نه؟). واکنش ها اما نشان می دهد ضعف حوزه گردشگری ما تنها به زیرساخت و گاهی اعمال قانون های سلیقه ای محدود نیست، بلکه ظاهرا در فهم ماهیت گردشگری نیز ضعف شدیدی وجود دارد؛ تا جایی که علاوه بر کاربران عادی حتی یک استاد دانشگاه نیز ظاهراً نمی تواند گردشگر را با گزارشگر سازمان ملل، فعالان مدنی یا حتی یک خبرنگار آزاد تفکیک کند.

آیا گردشگران برای کشف مشکلات و معضلات کشورها سفر می کنند یا برای لذت بردن و معرفی جاذبه های طبیعی و تاریخی و فرهنگی و ... زحمت سفر به نقاط مختلف جهان را به خود می دهند؟ 

 

آیا هر کدام‌ از ما را در سفرهای توریستی به کشورهای مختلف به کانون های مشکل و فساد و ویرانی راهنمایی کرده اند یا اماکن و موقعیت های زیبا و جذاب گردشگری؟ 

آیا در شرایطی که به دلایل مشکلات متعدد در حوزه های قانونگذاری، اجرایی یا حتی قضایی، مضاف بر آن با تبلیغات گسترده ضدایرانی از رسانه های خبری جهان تا جشنواره های سینمایی، چهره ای بسیار تاریک و سیاه از ایران مخابره می شود، پروژه فم تریپ و دعوت از حرفه ای های حوزه گردشگری نمی تواند قدمی موثر برای معرفی ایران بزرگ بردارد؟ 

در این‌میان امیدوارم فم تریپ دو که در گزارش چندشب پیش بیست و سی نیز البته بدون نام بردن از هدی رستمی بازتاب یافت؛ مورد حمایت های شتابزده شعاری و اعلانی نهادهای رسمی قرار نگیرد و یا با راه اندازی پروژه های مشابه در نسخه های غیرکارشناسی و غیرحرفه ای در ابهام گرفتار نشود. 

نویسنده: مرضیه زائری 

/ 114