ایران پرس: رئیس‌ جمهوری اسلامی ایران در مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفت: اینک در شرایطی گرد هم آمده‌ایم که با یک واقعیت مهم یعنی «چرخش و تغییر جهان» و ورود به «دوران و نظمی جدید» مواجه هستیم.

سید ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری اسلامی ایران صبح روز چهارشنبه به وقت محلی، در نطق خود در هفتاد و هفتمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد با اشاره به آسیب‌ها و مخاطرات نظم کنونی و رو به زوال جهان، تلاش‌های متراکم و پیوسته ملت ایران را برای شکل‌دهی به نظمی عادلانه دردنیا مورد توجه قرار داد.

رئیس جمهوری اسلامی ایران گفت: اینک در شرایطی گرد هم آمده‌ایم که با یک واقعیت مهم یعنی «چرخش و تغییر جهان» و ورود به «دوران و نظمی جدید» مواجه هستیم. جهانِ کهنه، جهانِ «یکجانبه‌گرایی»، «سلطه‌طلبی»، «غلبه سرمایه بر اخلاق و عدالت و فضیلت»، «توسعه‌دهنده فقر و تبعیض و نابرابری»، «بکارگیری خشونت، تحریم و نقض حقوق ملت‌ها» و «استفاده از سازمانها و نهادهای بین‌المللی به عنوان ابزار فشار بر کشورهای مستقل» بوده و در یک کلام، جهانی از هر نظر ناعادلانه است.

تاکید بر نتایج مخرب و منفی یکجانبه گرایی بر صلح ، عدالت و امنیت در مناطق مختلف جهان

با توجه به اینکه سخنرانی در صحن سازمان ملل از جمله فرصت‌هایی است که جهانیان می‌توانند صدای کشورهای مستقل را هم بشنوند ، رئیس جمهوری اسلامی ایران نیز امسال در نخستین حضور خود در مجمع عمومی این سازمان توجه همگان را به نتایج مخرب و منفی یکجانبه گرایی بر صلح ، عدالت و امنیت در مناطق مختلف جهان جلب کرده است.

 بی عدالتی و بی نظمی واقعیت امروز جهان است که محصول مستقیم یکجانبه گرایی و به طور مشخص سیاست های آمریکا و همپیمانان آن، محسوب می شود. نگاهی به سیاست های آمریکا در دهه های اخیر نشان می دهد این کشور به ویژه پس از حادثه 11 سپتامبر به تشدید اقدامات یکجانبه در جهان روی آورد و بعد از چند ماه به افغانستان حمله کرد. امریکا در شروع این حمله حتی پیشنهاد کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) برای بکارگیری امکانات و همکاری را نپذیرفت. آمریکا همچنین به بهانه هایی همچون مبارزه با تروریسم ،جنگ‌هایی را در عراق و سوریه آغاز کرد که به کشته شدن هزاران نفر منجر شد و این کشورها سال ها شاهد بی ثباتی، ناامنی و حضور تروریست ها شدند.

پیشینه آمریکا در خروج از نهادها و توافقنامه های منطقه ای و بین المللی

در همین راستا آمریکا در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ روند خروج از نهادها و توافقنامه های منطقه ای و بین المللی را نیز آغاز کرد که خروج از توافق هسته ای برجام ، خروج از یونسکو، خروج از توافقنامه اقلیمی «پاریس» ، توافقنامه مشارکت «ترانس پاسیفیک» و معاهده آسمان‎های باز، نمونه های بارز آن است .

واضح است که اقدامات یکجانبه امریکا که با ابزار نظامی و همچنین اعمال تحریم های شدید اقتصادی و با هدف تحمیل خواسته های نامشروع و غیر قانونی این کشور انجام می شود نه فقط موجب تضعیف امنیت بین المللی شده بلکه به گسترش بی عدالتی و نقض حقوق بشر نیز دامن زده است .

ضرورت توجه به تغییر در نظم کنونی و لزوم برقراری معادلات جهانی

جمهوری اسلامی ایران از بزرگترین قربانیان این بی عدالتی است و مردم ایران و همچنین سایر کشورهای ناهمسو با سیاست های آمریکا سال‌هاست از یکجانبه‌گرایی و تحریم های اقتصادی این کشور متحمل آسیب‌های فراوان شده‌اند. این موضوع ضرورت توجه به تغییر در نظم کنونی و لزوم برقراری معادلات جهانی بر اساس چند جانبه گرایی را بیشتر نمایان می کند. بر همین اساس، ایران و دیگر کشورهای بزرگ و تاثیر گذار در آسیا ، در سال های اخیر در قالب پیمان هایی نظیر شانگهای در حال تحکیم روابط و همگرایی و نقش آفرینی در ساختار چندجانبه گرایی بوده اند.

بدیهی است ، سیاست خارجی ایران همواره مبتنی بر مخالفت با یکجانبه گرایی و مشارکت فعال در سازمان های بین المللی و چندجانبه گرایی و بر پایه عدالت قرار داشته است. از نگاه جمهوری اسلامی ایران، یکجانبه گرایی به عنوان عامل ظلم ، مهمترین تهدید برای جامعه جهانی است و هیچگونه امنیتی در جهان بدون نظم مبتنی بر عدالت پایدار نخواهد بود.

رئیس جمهوری اسلامی ایران نیز با اشاره به اینکه جهان کنونی از هر نظر ناعادلانه است تاکید کرد : این نظم ناعادلانه، مشروعیتش را در افکار عمومی دنیا از دست داده و اراده‌های جدی برای تغییر آن شکل گرفته است. زوال این نظم کهنه، تردیدناپذیر است. منطقه ما یعنی غرب آسیا از افغانستان تا عراق، لبنان، فلسطین و ایرانِ سربلند، موزه‌ی بزرگ زوال این نظم کهنه است.

نویسنده: حسن عقیقی سلماسی