نمایشگاه تخصصی فرصتهای تجاری جمهوری اسلامی ایران در افغانستان روز پنجشنبه با حضور مسئولان ایرانی و افغان از جمله سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در هرات، رایزن بازرگانی ایران در افغانستان، مسئولان برگزاری نمایشگاه، غرفهداران ایرانی و مسئولان محلی هرات افتتاح شد.
به گزارش خبرگزاری ایران پرس از هرات، «محمد صدیقی فر» سرکنسول ایران در هرات افغانستان در مراسم افتتاح این نمایشگاه گفت: با وجود پیشرفت هایی که در حوزه تجارت و اقتصاد میان تهران و کابل صورت گرفته است فقط بخش محدودی از ظرفیت های بالقوه استفاده شده است.
وی تصریح کرد: بخش بزرگی از ظرفیت های افغانستان برای توسعه همکاری های اقتصادی هنوز هم ناشناخته مانده است و هنوز هم فرصت های بی شماری برای همکاری های دو جانبه وجود دارد.
صدیقی فر با بیان اینکه کارهای زیادی برای شرکت های ایرانی در حوزه های مختلف در افغانستان وجود دارد، گفت: ایران و افغانستان باید مناسبات خود را از تجارت محض به همکاری های اقتصادی سوق دهند، زیرا همکاری های اقتصادی میان دو کشور ماندگار و پایدار است.
سرکنسول جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه ایران از رفاه و امنیت در افغانستان حمایت می کند، افزود: هیچ کشوری به اندازه جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشور دوست و همسایه افغانستان از ثبات و رفاه در این کشور سود نمی برد، بنابراین جمهوری اسلامی ایران از هیچ کمکی در عرصه های ثبات و رفاه افغانستان دریغ نخواهد کرد.
وی ازحکومت سرپرست افغانستان خواست زمینه حضور و فعالیت شرکت های ایرانی را در این کشور فراهم کنند، زیرا هنوز زمینه مناسب برای فعالیت شرکت های ایرانی در افغانستان مساعد نشده است.
صدیقی فر با تاکید بر صدور محصولات باکیفیت ایران به افغانستان گفت: سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در هرات هیچ محدودیتی برای صدور روادید تجاری برای تجار و بازرگانان حوزه غرب افغانستان ندارد و از سرمایه گذاری هر چند اندک مردم افغانستان در ایران استقبال می کند.
همکاری های ایران و افغانستان نباید محدود به مرزهای جغرافیایی باشد
«شیراحمد عمار مهاجر» رئیس روابط خارجی هرات نیز در سخنرانی خود، جمهوری اسلامی ایران را خانه دوم مردم افغانستان دانست و گفت: جمهوری اسلامی ایران به عنوان خانه دوم مردم افغانستان، صنعت و اقتصاد خود را رشد داده است و ما خواستار توسعه همکاری های اقتصادی و صنعتی ایران در افغانستان هستیم.
وی تصریح کرد: همکاری های ما (ایران و افغانستان) نباید محدود به مرزهای جغرافیایی باشد و از آنجا که فرهنگ، دین و مذهب ما بهم گره خورده است باید ایران و افغانستان را یک خانه فرض کنیم.
عمار مهاجر با اشاره به فرارسیدن ماه محرم گفت: نمایشگاه جمهوری اسلامی ایران در ماه مظلومیت (ماه محرم) برگزارشده است که این ماه، فرصت خوبی برای همکاری با مظلومان است و در این ماه باید با مظلومان همکاری کنیم.
رئیس روابط خارجی هرات همچنین، برگزاری نمایشگاه تخصصی ایران را گام مهمی برای گسترش همکاری های اقتصادی دانست و گفت: حکومت سرپرست افغانستان نیز به دنبال حفظ تعامل نیک با کشورهای همسایه است و می خواهد روابط حسنه خود را حفظ کند.
افغانستان، جایگاه ویژه ای در سیاست خارجی ایران دارد
«حسین روستایی» رایزن بازرگانی سفارت جمهوری اسلامی ایران در افغانستان نیز در این مراسم با بیان اینکه برگزاری نمایشگاه تخصصی ایران، زمینه همکاری های تجاری را توسعه می دهد، گفت: افغانستان، جایگاه ویژه ای در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران دارد و تجارت و اقتصاد حوزه های مهم و کلیدی برای همکاری های دو جانبه است.
وی در بخشی از اظهارات خود گفت: رویکرد حکومت سرپرست افغانستان برای توسعه همکاری های اقتصادی و تجاری مثبت است که این رویکرد از تعاملات سازنده دو کشور و آشنایی تجار و بازرگانان افغان با محصولات ایرانی ناشی شده است.
روستایی، جمهوری اسلامی ایران را بزرگترین شریک تجاری افغانستان اعلام کرد و افزود: حجم مبادلات اقتصادی ایران و افغانستان در پنج سال گذشته سالانه به طور متوسط بیش از دو میلیارد دلار بوده است و براساس برنامه ریزی های انجام شده، این میزان در دوسال آینده باید به پنج میلیارد دلار افزایش یابد.
رایزن بازرگانی سفارت ایران در افغانستان، سهولت برای سرمایه گذاری تجارو سرمایه گذاران افغان در ایران، بیست و چهار ساعته شدن فعالیت گمرکات مرزی دوغارون، همکاری های ریلی بویژه راه اندازی خط آهن خواف - هرات و ایجاد کنسرسیوم همکاری های دو کشور در بخش معادن را از مهمترین اقدامات ایران برای توسعه همکاری های اقتصادی با افغانستان برشمرد.
وی همچنین تاکید کرد: همکاری های ایران و افغانستان در حوزه اقتصاد نباید محدود به تجارت باشد بلکه دامنه آن به همکاری های مشترک اقتصادی سوق یابد .روستایی همچنین بر استفاده از ظرفیت های فراوان دو کشور برای توسعه همکاری های اقتصادی تاکید کرد.
117