ایران پرس- «یحیی ابوحاتم» مشاور وزیر دفاع دولت عبد ربه منصورهادی، رئیس جمهوری مستعفی یمن با اذعان به پایان عمر سیاسی این دولت، گفت: "دیگر نیازی به انصارالله برای حذف این دولت در یمن نیست و شبه نظامیان مورد حمایت امارات به خوبی از عهده این امر بر آمدند."

«عبد ربه منصورهادی» از فوریه 2012 به عنوان رئیس جمهوری موقت قدرت را در یمن در اختیار گرفت.

وی که پیش از این معاون «علی عبدالله صالح»، رئیس جمهوری سابق یمن بود، مقرر شد برای یک دوره انتقالی دو ساله مقدمات برگزاری انتخابات پارلمانی و تشکیل دولت جدید را فراهم کند، اما با پایان دوره دو ساله ضمن اینکه انتخابات برگزار نشد، برای مدت دو سال دیگر و به طور غیرقانونی دوره ریاست جمهوری منصورهادی تمدید شد.

در عین حال، در این دوره به دلیل اینکه منصورهادی با حمایت عربستان و آمریکا به قدرت رسیده بود، وابستگی یمن به خارج از کشور افزایش نیز داشته است.

تحت چنین فضایی، مردم یمن با هدایت انصارالله جنبش اعتراضی مجددی را در سال 2014 سازماندهی و برگزار کردند که در نهایت به استعفا و فرار منصورهادی از صنعا منجر شد.

عربستان سعودی با حمله به یمن مدعی شد منصورهادی، رئیس جمهوری مشروع این کشور است و باید به قدرت بازگردد، اما به نظر می رسد پس از 53 ماه پایان عمر سیاسی دولت مستعفی و شخص منصورهادی فرا رسیده است.

پایان عمر سیاسی دولت مستعفی و شخص منصورهادی

نخستین نشانه، تثبیت موقعیت شورای عالی سیاسی در صنعا، پایتخت و حتی اعزام سفیر از سوی این شورا به برخی از کشورها به عنوان نماینده یمن است. امروز نه تنها موضوع کنار گذاشتن انصارالله از قدرت در یمن مطرح نیست بلکه این انصارالله است که منصورهادی را مهره ای سوخته می داند که جایگاهی در ساختار قدرت یمن ندارد و عملاً نماینده آل سعود در این کشور محسوب می شود.

دومین نشانه، تقویت موقعیت و جایگاه شورای انتقالی جنوب است. این شورا در سال 2017 و در پی افزایش اختلاف میان امارات و منصورهادی تشکیل شده و «عیدروس الزبیدی» استاندار عدن که از سوی منصورهادی برکنار شده بود، ریاست این شورا را بر عهده گرفت. به این ترتیب عملاً در جنوب یمن به طور همزمان دو دولت موازی وجود داشت که بتدریج وزن شورای انتقالی جنوب تقویت و در نهایت نیز روز 10 اوت این شورا در مقابل نیروهای منصورهادی پیروز شد و کاخ ریاست جمهوری را در عدن اختیار گرفت.

سومین نشانه، مذاکره عربستان سعودی با شورای انتقالی جنوب است. عربستان در یمن از دولت مستعفی منصورهادی و حزب اخوانی الاصلاح حمایت می کند، اما این دو که در قالب دولت مستعفی یمن فعالیت می کنند در مقابل نیروهای شورای انتقالی جنوب شکست خوردند. در حالی که منصورهادی خواستار حمایت عربستان از دولت وی در مقابل شورای انتقالی جنوب بود، اما ریاض مذاکره با این شورا را انتخاب کرد و با هیئتی 5 نفری به ریاست عیدروس الزبیدی در ریاض مذاکره کرده است. مذاکره عربستان با شورای انتقالی در حالی است که درگیری های نیابتی از عدن به دیگر مناطق یمن از جمله به استان شبوه نیز گسترش یافته است.

این نشانه ها و البته سکوت منصورهادی در مقابل این تحولات حاکی از این است که عمر سیاسی رئیس جمهوری مستعفی و حتی دولت وی در یمن پایان یافته است. در همین راستا، خبرگزاری رویترز به نقل از یک مسئول یمنی نوشته است منصورهادی از مدت ها پیش جایگاه خود را از دست داده و در صورت نهایی شدن گزینه جانشینی وی، از قدرت کنار خواهد رفت.  

نویسنده: سید رضی عمادی

133/116

بیشتر بخوانید:

مذاکرات شورای انتقالی جنوب با عربستان؛ پایان منصور هادی؟/ تحلیل

فرار "منصور هادی" به آمریکا