ایران پرس- لبنان طی روزهای اخیر شاهد برگزاری تظاهرات مردمی است.

ریشه اعتراض های کنونی در لبنان، اقتصادی است. جرقه اعتراض ها با وضع مالیات بالا برای کاربران اپلیکیشن‌ های ارتباطی زده شد. با این حال، تردیدی نیست که وضع مالیات بر اپلیکیشن ها تنها یک عامل سطحی است و اعتراض ها علل زیربنایی دارد.

بیکاری، فقر اقتصادی، حجم انبوه بدهی دولت و به خصوص حجم عظیم فساد را می توان چهار عامل اصلی اعتراض های لبنان عنوان کرد. نرخ بیکاری در میان افراد زیر 35 سال لبنانی در حدود 37 درصد است. این میزان از نرخ بیکاری، رشد و گسترش فقر را در لبنان در پی داشته است.

دولت لبنان با 86 میلیارد دلار بدهی، یکی از مقروض‌ ترین دولت‌ های جهان در مقایسه با حجم اقتصاد کشور است. حجم این بدهی به اندازه یک و نیم برابر کل تولید ناخالص سالانه لبنان است. از سوی دیگر، دولت لبنان با مشکلات فراوانی برای جذب سرمایه گذاری خارجی مواجه است. در چنین شرایطی، دولت به سیاست ‌های ریاضتی در اقتصاد روی آورده که نتیجه آن افزایش فشار بر مردم لبنان است.

علاوه بر این، اعتماد مردم به دولت لبنان به شدت کاهش پیدا کرده، موضوعی که در روزهای اخیر شخصیت های متعدد از جمله «سیدحسن نصرالله» دبیر کل حزب الله لبنان به آن اشاره کرده اند.

روزنامه لبنانی الاخبار در این خصوص نوشت: "یک درصد ثروتمندان این کشور صاحب 58 درصد ثروت لبنان هستند، در حالی که 50 درصد از فقیرترین های لبنان کمتر از یک درصد ثروت این کشور را در اختیار دارند." 

«صباح زنگنه» کارشناس ارشد مسایل غرب آسیا نیز در این خصوص می گوید: "منشا اعتراض های اخیر لبنان حجم عظیمی فسادی است که در این کشور وجود دارد و امکانات و ثروت به صورت عادلانه و مناسب تقسیم نشده چنان که شاهد ویژه خواری و فساد هستیم."

واقعیت این است که ریشه مشکلات امروزی اقتصاد لبنان صرفا مربوط به امروز نیست بلکه همان گونه که سید حسن نصرالله شنبه گذشته عنوان کرد مربوط به سه دهه است. با این حال، برخی جریان های داخلی در موضع گیری خود استعفای دولت را خواستار شدند و شخص «سعد الحریری» نخست وزیر لبنان نیز ضرب‌ الاجل 72 ساعته ‌ای به دولت و رییس‌ جمهور لبنان برای بهبود وضعیت اقتصادی مردم داد و تلویحاً تهدید به استعفا کرد.

این موضع گیری الحریری در حالی است که وی در یک دهه اخیر بیش از هر کسی پست نخست وزیری را در اختیار داشته است. حریری از 2009 تا 2011 و از 2016 تاکنون جمعا برای 5 سال نخست وزیر لبنان است و بیش از هر کسی در قبال شرایط کنونی این کشور مسئول است و انداختن توپ مشکلات در زمین رئیس جمهور حرکت در مسیر طراحی شده ای است که بازیگران خارجی برای وی طراحی کرده اند. در همین حال، متحدان الحریری بیشترین کرسی وزارتی را در اختیار دارند.

بر همین اساس نیز «جبران باسیل» وزیر امور خارجه لبنان با بیان اینکه این اعتراض ‌ها در بحران‌ های متفاوت و انباشت ‌شده، ریشه دارد، ضمن انتقاد از مواضع الحریری بر لزوم تقویت جایگاه رییس‌ جمهور تاکید کرد.

این موضع گیری جبران باسیل و همچنین تلاش الحریری برای تغییر برخی وزرایی که به وابسته به جریان المستقبل نیستند، گویای اختلاف های درونی در کابینه است و شرط اصلی حل مشکلات نیز کنار گذاشتن اختلاف های سیاسی و سوء استفاده نکردن از اعتراض های مردمی است.

نویسنده: سید رضی عمادی

116

بیشتر بخوانید:

 

اعتراضات لبنان؛ "سمیر جعجع" استعفای اعضای حزب خود را از کابینه اعلام کرد

تظاهرات مردم لبنان؛ مهلت حریری و قول‌های ژنرال عون/ تحلیل