ایران پرس- پس از هشدار سازمان بسیج مردمی عراق "حشد الشعبی" درباره بازآفرینی داعش در این کشور، "نچیروان بارزانی" رئیس منطقه کردستان عراق نیز روز گذشته (پنج شنبه) در این خصوص هشدار داد.

تنها 4 روز دیگر تا دومین سالگرد اعلام پیروزی کامل عراق بر داعش باقی مانده است. دولت عراق 10 دسامبر 2017 آزادسازی کامل خاک این کشور را از اشغال گروه تروریستی داعش اعلام کرد.

پس از هشدار دوشنبه گذشته حشد الشعبی، نچیروان بارزانی نیز در بیانیه ای اعلام کرد، سلسله اقدام های تروریستی چند ماه‌ اخیر در مناطقی از کرکوک و گرمیان و حمله‌ چهارشنبه شب داعش به‌ نیروهای پیشمرگه در خانقین ثابت کرد که‌ داعش پایان نیافته‌ است.

پرسش مهم این است که آیا صرفاً تحرکات روزهای اخیر داعش و حمله این گروه تروریستی به برخی از مناطق عراق سبب نگرانی مقامات این کشور درباره بازآفرینی داعش شد یا این نگرانی علل دیگری دارد؟

ارتش و حشد الشعبی عراق از 2014 تا دسامبر 2018 که رسماً آزادسازی کامل عراق از اشغال گروه تروریستی داعش اعلام شد، با هیولای وحشتناکی جنگیدند که سازمان و دولتی خاص و همچنین هزاران نیروی انسانی داشته است.

با این حال، گروه تروریستی داعش در عراق از بین رفت و تمامیت ارضی این کشور حفظ شد. بنابراین، افزایش تحرکات داعش در عراق در روزهای اخیر عامل نگران کننده ای است، اما عامل اصلی افزایش هشدارها درباره بازآفرینی داعش در این کشور نیست. 

به نظر می رسد ترکیبی از نگرانی درباره نقش بازیگران خارجی و عامل داخلی از دلایل اصلی افزایش هشدارها در خصوص بازآفرینی داعش در عراق است. 

منافع برخی از بازیگران خارجی به خصوص محور چهارگانه آمریکایی - صهیونیستی - سعودی - اماراتی در تشدید تنش ها و خشونت ها در عراق قرار دارد. برای تحقق این هدف، بهره گیری از عناصر داعش در دستور کار قرار دارد.

در همین راستا، منابع خبری اخیراً اعلام کردند آمریکایی ها در اردوگاه "الهول" به تربیت نسل جدیدی از تروریست‌های تکفیری بر اساس فرقه وهابیت مشغول هستند. خبرگزاری رسمی سوریه "سانا" نیز گزارش داد، نظامیان آمریکایی بیش از 600 زن و کودک عضو خانواده‌ های داعش را از اردوگاه "الهول" که مرکز اسکان خانواده‌ های عناصر داعش است به عراق انتقال داده‌ اند.

با توجه به این وضعیت، حشد الشعبی و ارتش عراق از روز گذشته 5 دسامبر عملیات گسترده خود علیه بازمانده های گروه تروریستی داعش را در غرب الانبار آغاز کردند.

هدف این عملیات پایان دادن به وجود هسته‌ های خفته داعش در استان الانبار و جلوگیری از ورود مجدد تروریست‌ های داعشی به عراق عنوان شد. 

ناآرامی و بحران کنونی عراق نیز عامل دیگر بسترساز نگرانی ها درباره بازآفرینی داعش در این کشور است. اساسا گروه های تروریستی در کشورهایی که فاقد یک دولت ملی مقتدر هستند، شکل گرفته و رشد پیدا می کنند.

عراق اکنون در پی استعفا "عادل عبدالمهدی" با دولت پیشبرد امور اداره می شود و جایگاه دولت در این کشور تضعیف شده است.

در نبود دولت ملی مقتدر، "ثائر البیاتی"، دبیرکل شورای عشایر عربی عراق از احتمال فرار 6 هزار تروریست داعشی از زندان مرکزی الناصریه در استان "ذی قار" در نتیجه ناآرامی ‌های اخیر خبر داد.

نکته پایانی اینکه حتی اگر داعش به صورت سازمانی در عراق احیا نشود، امکان افزایش عملیات تروریستی و انفجاری آن در مناطق مختلف این کشور وجود دارد. تسریع در تشکیل دولت جدید و حمایت گروهها و مردم از دولت جدید می تواند مانع افزایش تحرکات هسته های پنهانی داعش در عراق شود.118

نویسنده: سید رضی عمادی

بیشتر بخوانید:

دستگیری معاون « ابوبکر البغدادی » در عراق

بحران عراق و احتمال بازآفرینی داعش/ تحلیل