ایران پرس - قرار بود جلسه پارلمان لبنان برای رایزنی درباره نخست وزیر جدید امروز (9 دسامبر) برگزار شود، اما این جلسه به تعویق افتاد.

تظاهرات در لبنان در اعتراض به وضع مالیات بر واتس آپ آغاز شد، اما عقب نشینی دولت از وضع مالیات سبب توقف اعتراض ها نشد چرا که معترضان از ناکارآمدی دولت و فساد گسترده شکایت داشتند.

ادامه اعتراض ها به استعفاء "سعد الحریری" از نخست وزیری در روز 29 اکتبر منجر شد. با گذشت 40 روز از استعفاء "الحریری"، اما نخست وزیر جدید که باید از میان اهل سنت باشد، معرفی نشد.

در 40 روز گذشته دو گزینه برای تصدی پست نخست وزیری لبنان معرفی شدند. ابتدا "محمد الصفدی" برای این پست پیشنهاد شد، اما پس از نارضایتی معترضان، وی از پذیرش پست نخست وزیری خودداری کرد.

در یک هفته گذشته خبرهایی مبنی بر توافق گروههای لبنانی بر نخست وزیر "سمیر الخطیب" منتشر و مقرر شد در جلسه امروز پارلمان در این خصوص رایزنی نهایی انجام شود، اما الخطیب روز گذشته (یکشنبه) انصراف خود را اعلام کرد و جلسه پارلمان نیز به تعویق افتاد.  

"الخطیب" تلویحاً علت نپذیرفتن پست نخست وزیری را تمایل "سعد الحریری" برای تشکیل کابینه جدید عنوان کرد. الخطیب گفت: «با شیخ "عبداللطیف دریان"، مفتی لبنان دیدار کرده و از صحبت های وی فهمیده ام که در نتیجه دیدارها، مشورتها و تماس ها توافق شد سعد الحریری برای تشکیل کابینه معرفی شود.»

به نظر می رسد علت اصلی معرفی نشدن نخست وزیر جدید و خروج لبنان از دوران دولت پیشبرد امور، تمایل الحریری برای بازگشت به قدرت باشد. این تمایل در حالی است که در زمان استعفاء الحریری، "سید حسن نصرالله" و "میشل عون" از جمله شخصیت هایی بودند که با استعفاء وی مخالفت کرده و خواستار مسئولیت پذیری وی در مقابل مردم شده بودند.

"محمد رعد"، رئیس فراکسیون وفاداری به مقاومت در پارلمان لبنان روز گذشته گفت نخستین گام برای رویارویی با بحران اقتصادی، تشکیل دولت فعال و مسئولیت شناس است که روش نو برای مبارزه با فساد و محاکمه فاسدان در پیش گیرد، پرونده های فساد را به سرانجام برساند و اموال به سرقت رفته را به صاحبان آنها بازگرداند.

"الحریری" درصدد است خواسته اولیه خود را که پیش از استعفاء مطرح کرده بود، اکنون محقق کند یعنی اینکه کابینه جدیدی با اختیارات بیشتر تشکیل دهد که وزن همفکران وی در این کابینه بیشتر باشد. این در حالی است که همفکران الحریری در جریان 14 مارس در انتخابات پارلمانی سال 2018 متحمل شکست شدند.

سه پیامد تاخیرهای مکرر در تشکیل کابینه

اول اینکه، زمینه بازگشت اعتراض ها را در لبنان فراهم می کند که این اتفاق رخ داد و بار دیگر لبنان شاهد شکل گیری تظاهرات و بستن مسیرها از سوی معترضان است.

دوم اینکه، اولویت ها و مطالبه های مردم لبنان در اولویت نخست قرار نمی گیرد چرا که در این فرآیند بار دیگر تامین منافع حزبی و فرقه ای به اولویت نخست تبدیل می شود.

سوم اینکه، مشکلات اقتصادی دولت و مردم لبنان نیز افزایش پیدا می کند.

در همین راستا، همزمان با تداوم خلاء قدرت در لبنان، سعد الحریری در روزهای گذشته با ارسال نامه هایی به مقامات آلمان، بریتانیا، اسپانیا، فرانسه، روسیه، عربستان، ترکیه، چین و ایتالیا، از این کشورها تقاضای کمک مالی و نقدی برای لبنان کرده بود. این در حالی است که روزنامه الجمهوریه چاپ بیروت تنها چند روز پیش مجموع بدهی های عمومی و خارجی لبنان را 90 میلیارد دلار برآورد کرد. 139/118

نویسنده: سید رضی عمادی

بیشتر بخوانید:

حزب‌الله: آمریکا از مشکلات مردم لبنان سوء استفاده می‌کند

انتخاب نخست‌وزیر جدید لبنان به تعویق افتاد