ایران پرس - جنگ نظام سوریه با تروریست های چند ملیتی از امروز 16 مارس 2020 وارد دهمین سال خود شد.

اعتراض های ضد دولتی در سوریه از 15مارس 2011 و به پیروی از تحولات دیگر کشورهای عربی آغاز شد. مهمترین تفاوت تحولات سوریه با دیگر کشورهای عربی در این بود که اعتراض ها در سوریه با مداخله محور غربی/عربی/عبری/ترکی به جنگ نظام این کشور با گروههای تروریستی تبدیل شد.

این رخداد سبب شد که تحولات سوریه از ماهیت اعتراض داخلی خارج و به سمت خشونت با گروههایی حرکت کرد که اعضای آن اتباع بیش از 80 کشور جهان بودند. در نتیجه بر خلاف دیگر کشورهای عربی، در تحولات سوریه، نظام این کشور با مردم سوریه مواجه نشد بلکه با افرادی مواجه شد که در مقابل گرفتن پول از کشورهای دیگر، علیه نظام سوریه وارد جنگ شدند.  

دیده‌بان حقوق بشر سوریه با انتشار آخرین آمار قربانیان جنگ داخلی سوریه اعلام کرد که دست ‌کم 384هزار نفر در 9 سال گذشته در این کشور کشته شدند. صدها هزار نفر زخمی و حدود 12 میلیون نفر نیز آواره شدند. اگرچه هدف این جنگ تروریستی، براندازی نظام سوریه و حتی تجزیه جغرافیای این کشور بود، اما در عمل این اهداف محقق نشد و مردم سوریه بزرگترین قربانیان این جنگی بودند که مدعیان دموکراسی و حقوق بشر نیز از ان حمایت همه جانبه کردند.

«گیر پیترسن»، نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور سوریه در این خصوص گفت: «رنج و عذابی را که مردم سوریه در این دهه غم انگیز و وحشتناک متحمل شده اند، فوق ادراک و باور است.»

صندوق کودکان ملل متحد (یونیسف) نیز اخیراً در گزارشی به مناسبت پایان نهمین سال جنگ داخلی سوریه اعلام کرد که «نتیجه جنگ در سوریه این شده است که در هر 10ساعت، یک کودک سوری جان خود را از دست می ‌دهد.» بر اساس آمارهای منتشر شده یونیسف در روز 9مارس، از سال 2014تا پایان سال 2019، تعداد کودکان کشته شده در نتیجه جنگ در این کشور به عدد 5427نفر رسیده است.

کارشناسان همچنین برآورد کردند که بیش از 5 میلیون کودک نیازمند کمک در داخل سوریه وجود دارند و حدود دو و نیم میلیون کودک هم به کشورهای همسایه گریخته ‌اند. علاوه بر این، حدود 80درصد از جمعیتی که در سوریه باقی ماندند زیر خط فقر قرار دارند.

نهمین سال جنگ در حالی پایان یافت که ارتش سوریه دست برتر را در تحولات میدانی دارد و در آخرین مرحله عملیات مبارزه با تروریسم، در حال پاکسازی استان ادلب از اشغال گروههای تروریستی است. استان ادلب که از سال 2015 تحت کنترل عناصر هیات تحریر الشام (جبهه ‌النصره سابق) قرار دارد، آخرین پایگاه مخالفان دولت بشار اسد به شمار می ‌رود.

ارتش سوریه در 7 کیلومتری ادلب، مرکز استان ادلب قرار داشت که ترکیه به مواضع آن حمله کرد تا مانع تکمیل پیروزی های ارتش سوریه شود. محور غربی به رهبری آمریکا نیز با پذیرش شکست در براندازی بشار اسد از قدرت، کارشکنی در فرآیند سیاسی و همچنین ایجاد تفرقه داخلی به خصوص میان کردها و نظام سوریه را پیگیری می کند. محور عربی نیز عملاً با پذیرش شکست در دستیابی به اهداف خود در سوریه، در کش و قوس بازگرداندن دمشق به اتحادیه عرب قرار دارد.

به نظر می رسد دهمین سال جنگ در سوریه می تواند با پایان این جنگ و تداوم کارشکنی غرب به رهبری آمریکا در فرآیند سیاسی همراه باشد.

نویسنده: سیدرضی عمادی

139/118

بیشتر بخوانید:

تسلط ارتش سوریه بر 276 شهر و روستا در سه استان این کشور

بشار اسد: عملیات ارتش سوریه ضد اشغالگران آمریکایی به زودی آغاز می‌شود

اعتراف ترکیه به افزایش تلفات نظامی در سوریه/ تحلیل