دلیل ظاهری اعلام خودمختاری از سوی شورای انتقالی در جنوب یمن، سوء مدیریت دولت مستعفی یمن در سیل اخیر در عدن است.در اثر سیل، مردم عدن با مشکلات متعددی از جمله قطع برق مواجه شده و صدها نفر علیه دولت مستعفی منصورهادی اعتراض کردند.
شورای انتقالی جنوب ضمن بهره گیری از این فرصت و به بهانه ناتوانی دولت مستعفی در مدیریت امور عمومی، اعلام خودمختاری کرد. دلیل واقعی اعلام خودمختاری مربوط به جنگ قدرت شورای انتقالی با دولت مستعفی از یک سو و عربستان و امارات از سوی دیگر است. شورای انتقالی جنوب در مه 2017 اعلام موجودیت کرد.
علت اصلی موجودیت آن نیز اختلاف با دولت مستعفی یمن بود.شورای انتقالی جنوب داعیه تجزیه طلبی در جنوب یمن دارد و تشکیل کشور یمن جنوبی و بازگشت به قبل از دهه 1990 که یمن شامل دو کشور شمالی و جنوبی بود، را خواستار است.
سال گذشته میلادی جنگ قدرت میان شورای انتقالی و دولت مستعفی افزایش یافته، به نحوی که مزدوران شورای انتقالی کنترل کاخ ریاست جمهوری و برخی نهادهای قدرت را در عدن در اختیار گرفتند.
اگرچه عربستان سعودی با توافق ریاض در نوامبر 2019 تلاش کرد به این اختلاف ها پایان دهد، اما اعلام خودمختاری شورای انتقالی نشان داد که این اختلاف ها روند تصاعدی داشته است.
با توجه به همین جنگ قدرت، وزارت خارجه دولت مستعفی یمن، این اقدام شورای انتقالی جنوب در اعمال حالت فوق العاده و وضعیت خودگردانی بر جنوب یمن را شورش مسلحانه عنوان کرد.بدون تردید، شورای انتقالی که با حمایت امارات ایجاد شد، بدون حمایت ابوظبی نمی توانست اعلام خودمختاری کند.
امارات که مهمترین شریک عربستان سعودی در جنگ علیه یمن است، به خصوص از دو سال گذشته در جهت تقویت نفوذ خود، رقابت با عربستان را علنی کرده است.
اعلام خودمختاری شورای انتقالی بخشی از طرح ابوظبی برای تقویت نفوذ در جنوب یمن و بدون دستاورد خارج نشدن از جنگ یمن است.
اعلام خودمختاری شورای انتقالی جنوب ضمن اینکه شکست بزرگ و تضعیف بیش از پیش موقعیت دولت مستعفی منصورهادی محسوب می شود، یک شکست محسوس برای عربستان سعودی نیز به حساب می آید.
عربستان تابستان گذشته تلاش زیادی انجام داد میان شورای انتقالی و دولت مستعفی میانجی گری کند که برونداد این رفتار نیز توافق نوامبر 2019 ریاض بود. از مهمترین بندهای توافق ریاض می توان به استقرار دولت مستعفی منصور هادی در شهر عدن طی مدت 7 هفته، متمرکز شدن نیروهای نظامی زیر نظر وزارتخانه های کشور و دفاع، مقابله مشترک با جنبش انصارالله، تشکیل یک کمیته نظارت بر توافق ریاض با نظارت عربستان و تعیین 12 وزیر از شورای انتقالی جنوب در دولت آینده از مجموع 24 وزیر کابینه اشاره کرد.
اعلام خودمختاری شورای انتقالی جنوب به منزله پایان رسمی توافق ریاض است، موضوعی که دولت مستعفی نیز سعی دارد با مانور بر آن، عربستان را به اقدام علیه شورای انتقالی وادار کند.
در همین راستا، "محمد الخضرمی"، وزیر امور خارجه دولت مستعفی یمن گفت اقدام شورای انتقالی جنوب به مثابه خروج از توافق ریاض است.
می توان انتظار داشت که با اعلام خودمختاری شورای انتقالی و شکست توافق ریاض، درگیری ها در جنوب یمن افزایش داشته باشد و واگرایی ریاض و ابوظبی در جنوب یمن نیز گسترش پیدا کند. 118