ایران پرس: قرار است گفت و گوهای عراق و آمریکا از امروز یازدهم ژوئن آغاز شود.

سید رضی عمادی- «برهم صالح» رئیس جمهوری این کشور، آوریل گذشته از گفت و گو با آمریکا در ماه ژوئن خبر داد. این گفت و گوها به پیشنهاد آمریکا برگزار می شود. 

به نظر می رسد مهمترین دلیل آمریکا برای گفت و گوهای جدید با عراق مربوط به وضعیت شکننده حضور نظامیان آمریکایی در عراق است.

با اقدام جنایتکارانه دولت تروریستی آمریکا در ترور سرداران مقاومت از جمله ابومهدی المهندس، نایب رئیس فقید حشد الشعبی در سوم ژانویه 2020، از یک سو خشم برخی گروههای سیاسی و بخش زیادی از مردم علیه آمریکا بر انگیخته شد و تهدیدها علیه نظامیان آمریکایی افزایش یافته و از سوی دیگر حضور آمریکا در عراق به دلیل نقض فاحش حاکمیت این کشور زیر سوال رفته است. 

آمریکایی ها برای تغییر این وضعیت و به خصوص تضمین امنیت نظامیان خود، موضوع گفت و گو با عراق را مطرح کردند.

پیام دهم ژوئن چیست؟

به نظر می رسد این یک "گفت‌و گوی تحت فشار" است چرا که واشنگتن از چالش های سیاسی، امنیتی و اقتصادی عراق به خصوص با شیوع کرونا آگاه است و تلاش دارد از این وضعیت برای گرفتن امتیازهای بیشتر از بغداد بهره گیرد.

آمریکا در تصمیمی هدفمند روزهای دهم و یازدهم ژوئن را برای آغاز گفت و گوها انتخاب کرده است.

گروه تروریستی داعش دهم ژوئن 2014 با تهاجم به عراق، موصل مرکز استان نینوا را اشغال کرد.

واشنگتن با تعیین تاریخ دهم و یازدهم ژوئن در صدد انتقال این پیام به عراقی ها است که خروج نظامیان آمریکایی سبب احیای تهدید داعش در عراق خواهد شد. 

بر این اساس برخی منابع عراقی اعلام کردند طرف آمریکایی ۳۰ محور اصلی برای گفت ‌وگوها مشخص کرده که در هیچ یک از آنها مساله خروج نظامیان این کشور از عراق مطرح نیست.

طرحی برای ماندن

«هاشم الکندی» رئیس گروه مطالعات راهبردی "الهدف" در این خصوص می گوید: آمریکا در نظر دارد با توسل به بهانه ‌ها و دستاویزهایی از جمله کمک به عراقی ‌ها در مسائل امنیتی و نیز مسائل فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و خدماتی نیروهای آمریکایی را در عراق باقی نگه دارد. 

آنچه در خصوص گفت وگوها گفته می ‌شود طرح خبیث و جدیدی است که هدف از آن ماندن در عراق و طولانی کردن مدت حضور نیروهای آمریکایی در این کشور از طریق ابزارهای سیاسی، رسانه‌ای و غیره  است.

"این تلاش و هدف آمریکا در حالی است که بسیاری از گروه ‌های سیاسی عراقی و بسیاری از مردم این کشور بر اخراج نظامیان آمریکا بر اساس قانون مصوب پارلمان عراق در پنجم ژانویه 2020 تاکید دارند. 

نکته دیگر این است که حشد الشعبی و روابط با جمهوری اسلامی ایران نیز از دیگر محورهای گفت و گوی آمریکا با عراق خواهد بود. آمریکا خواستار انحلال یا دست کم محدود شدن حشد الشعبی در عراق و همچنین محدود شدن روابط بغداد با تهران است.

دولت عراق از جایگاه حشد الشعبی در ساختار این کشور آگاه است.

مصطفی الکاظمی پس از تشکیل کابینه جدید عراق به دیدار «فالح الفیاض» رئیس سازمان حشد الشعبی رفته و این سازمان را افتخار عراق عنوان کرد.

در همین حال، دولت عراق از نقش سازنده جمهوری اسلامی ایران در جریان مبارزه 4 ساله با تروریسم داعشی و حمایت آن از حفظ تمامیت ارضی عراق و همچنین اهمیت روابط تجاری و مرزی با تهران آگاه است.  

با توجه به مجموع این شرایط، به نظر می رسد گفت و گوهای بغداد و واشنگتن نه فقط موجب تقویت روابط دوجانبه نخواهد شد بلکه حتی کاهش تهدیدها علیه نظامیان آمریکایی در عراق را نیز در پی نخواهد داشت. 

بیشتر بخوانید: 

تکمیل کابینه عراق؛ آرایش کابینه و چالش های فوری آن

آمریکا معافیت تحریمی عراق برای واردات برق از ایران را تمدید کرد