علل تروریستی خواندن اخوان
سوال مهم این است که علل تروریستی خواندن اخوانالمسلمین از سوی هیئت کبار العلماء عربستان چیست؟ مهمترین عامل در این خصوص این است که عربستان سعودی به اخوانالمسلمین به عنوان یک «رقیبِ متخاصم» مینگرد. اخوانالمسلمین یک سازمان سیاسی ریشهدار و فراملی است. اگرچه این سازمان در مصر تأسیس شد، اما شاخههای متعددی در کشورهای عربی دارد. بنابراین، آل سعود از رشد اخوانالمسلمین در عربستان به طور خاص و در کشورهای عربی به طور عام هراس دارد.
در عین حال، اخوانالمسلمین یک سازمان عربی دارای تفکر و ایده است. آل سعود که مانور زیادی بر قدرت مذهبی خود میدهد، اخوانالمسلمین را به لحاظ فکری رقیب خود میداند. رویکرد آل سعود این است که با رقبا رقابت نمیکند بلکه در جهت حذف رقبا عمل میکند که اخوانالمسلمین نیز از جمله رقبایی است که آل سعود در جهت حذف و تضعیف آن گام بر میدارد.
در همین راستا، حکومت سعودی اولین حکومت در جهان بود که در سال 2013 از کودتای نظامیان علیه دولت اخوانی محمد مرسی حمایت و در ادامه نیز در مارس 2014 اخوانالمسلمین را در فهرست تروریستی خود قرار داد. در واقع، آل سعود هر جریان سیاسی یا مذهبی که موقعیت مذهبی و سیاسی آن را در جهان عرب به چالش بکشد، تهدیدی برای خود میداند.
نکته مهم دیگری که در خصوص اقدام هیئت کبار العماء علیه اخوانالمسلمین وجود دارد، این است که این اقدام پیوند میان آل سعود و مفتیهای وهابی را ثابت میکند. در همین راستا نیز «عبدالعزیز بن عبدالله آل الشیخ»، مفتی عربستان و رئیس هیئت کبار العلماء در اظهار نظری جدید اعلام کرد «اخوانالمسلمین یک فرقه گمراه است و هیچ ارتباطی با اسلام ندارد.»
این اظهارنظر و پیش از آن نیز بیانیه هیئت کبار العماء ثابت میکند این هیئت و رئیس آن عملاً مفتیهای حکومتی هستند که در جهت سیاستهای آل سعود گام بر میدارد و هر روز از استقلال آنها در ساختار قدرت عربستان کاسته میشود.
علل حمایت اسرائیل از اقدام کبار العلماء
موضوع مهم دیگر این است که رژیم اسرائیل از اقدام هیئت کبار العلما در تروریستی خواندن اخوان المسلمین حمایت کرد.در همین راستا، «علی قره داغی»، دبیرکل اتحادیه جهانی علمای مسلمان با انتقاد از اقدام هیئت کبار العلماء عربستان، گفت: «بیانیه هیئت کبار العماء عربستان مورد خوشایند یا پذیرش در جهان عربی و اسلامی واقع نشد، جز از سوی رژیم صهیونیستی که اراضی عربها، مسلمانان، قدس و الاقصی را غصب کرده است.»
این اقدام بار دیگر پیوند اسرائیل با عربستان سعودی را ثابت میکند. در عین حال، این اقدام بیانگر این است که رژیم صهیونیستی تلاش میکند عربستان سعودی را نیز به توافق صلح با این رژیم تحریک کند. بدون تردید اگر موافقت عربستان نبود بحرین، امارات و سودان در جهت امضای توافق صلح با رژیم صهیونیستی حرکت نمیکردند.
با این حال، آل سعود خود هنوز چنین توافقی را به دلیل تبعاتی که برای موقعیت و جایگاه آن در جهان اسلام دارد، امضا نکرده و اکنون اسرائیل با چنین حمایتهایی درصدد است تردیدهای آل سعود را از بین ببرد. نکته پایانی اینکه، آل سعود در شرایطی اخوانالمسلمین را به حمایت از تروریسم متهم میکند که در سابقه حدود 8 دههای اخوان نه تنها هیچ عملیات ترور بلکه حتی حمایت از تروریسم نیز دیده نمیشود. این در حالی است که عربستان به خصوص در یک دهه اخیر از حامیان اصلی گروههای تروریستی به ویژه در سوریه بوده است و برخی از این گروهها نیز ابزار سیاست خارجی ریاض هستند.//114
نویسنده: سید رضی عمادی
بیشتر بخوانید:
اخوان المسلمین اظهارات بنسلمان را تلاشی شکستخورده خواند