ایران پرس: نمایندگان پارلمان اسرائیل در اولین رأی‌گیری با انحلال این نهاد موافقت کردند.

61 نماینده پارلمان با انحلال آن موافقت و 54 نفر نیز مخالفت کردند. برای نهایی شدن انحلال پارلمان رژیم صهیونیستی باید سه بار دیگر هم درباره این موضوع رأی‌گیری شود.

بحران سیاسی در سرزمین‌های اشغالی از نوامبر 2018 آغاز شد. با خروج «آویگدور لیبرمن» و اعضای حزب راست‌گرای «اسرائیل خانه ما» از کابینه «بنیامین نتانیاهو»، کابینه از اکثریت افتاد و با انحلال پارلمان، انتخابات زودهنگام 9 آوریل 2019 برگزار شد.

پس از این انتخابات، حزب لیکود و متحدانش در جریان راست موفق به کسب اکثریت کرسی‌ها شدند، اما نتوانستند کابینه جدید را تشکیل دهند. از این رو، متحدان بنیامین نتانیاهو در پارلمان با هدف ممانعت از معرفی شخص دیگری برای تشکیل کابینه، به انحلال پارلمان و برگزاری دومین انتخابات زودهنگام در 17 سپتامبر 2019 رأی دادند.

انتخابات سپتامبر 2019 نیز به تشکیل کابینه جدید منجر نشد و بار دیگر پارلمان منحل و سومین انتخابات پارلمانی در مارس 2010 برگزار شد. اگرچه هیچ جریانی در این انتخابات نیز موفق به کسب اکثریت کرسی‌ها نشد، اما بنیامین نتانیاهو، رئیس حزب لیکود و «بنی گانتز» رئیس حزب آبی و سفید با هدف ممانعت از برگزاری انتخابات چهارم، با تشکیل کابینه ائتلافی و نخست‌وزیری چرخشی موافقت کردند.

مطابق این توافق، مقرر شد، نتانیاهو 18 ماه ابتدایی و گانتز نیز از نوامبر 2021 برای 18 ماه دیگر پست نخست‌وزیر اسرائیل را بر عهده داشته باشند. با این حال، به حدی بی‌اعتمادی میان نتانیاهو و گانتز، در سطح بالایی قرار داشت که از همان ابتدا برآوردها این بود این کابینه دوام چندانی نخواهد داشت.

دلایل انحلال پارلمان اسرائیل

با گذشت هفت ماه، اکنون گام اولیه برای انحلال پارلمان و برگزاری انتخابات چهارم برداشته شد. طرح انحلال پارلمان اسرائیل در سه مرحله رأی‌گیری باید اکثریت مطلق آرا یعنی 61 رأی مثبت از 120 رأی مثبت پارلمان را کسب کند تا به تصویب نهایی برسد.

اختلاف درباره بودجه یکی از علل اصلی طرح مخالفان برای انحلال پارلمان مطرح شد. نتانیاهو قصد دارد بودجه را یک ساله ببندد، اما گانتز تأکید دارد که طبق توافق شکل گرفته برای تشکیل دولت ائتلافی، بودجه باید دو ساله بسته شود.

عامل دیگر، ناکارآمدی کابینه نتانیاهو در مواجه با مشکلات داخلی و به خصوص شیوع ویروس کرونا است.

در همین راستا، «یائیر لاپید» رهبر حزب «یش عاتید» به عنوان طراح اصلی انحلال پارلمان، آن را نه یک پیروزی بلکه گامی اولیه برای تشکیل کابینه‌ای متفاوت توصیف کرد، کابینه‌ای که به کرونا توجه کرده، اقتصاد را در نظر گرفته و به نفرت‌های متقابل در جامعه اسرائیلی پایان دهد.

نکته پایانی اینکه؛ انحلال احتمالی پارلمان و برگزاری انتخابات چهارم ضمن اینکه بیانگر تداوم اختلاف و بحران سیاسی در سرزمین‌های اشغالی است، می‌تواند افزایش منازعه سیاسی را نیز در پی داشته باشد.

روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» بعد از تصویب طرح انحلال پارلمان نوشت: "اسرائیل برای چهارمین بار طی کمتر از دو سال به سوی برگزاری مجدد انتخابات پیش می‌رود که البته صرف انتخابات نیست بلکه این امر باعث افزایش کشمکش‌های سیاسی خواهد شد."

نویسنده: سیدرضی عمادی

117

بیشتر بخوانید:

رای اولیه نمایندگان اسرائیل به انحلال پارلمان

پارلمان اسرائیل در آستانه انحلال برای چهارمین بار