ایران پرس: اسماعیل بقایی هامانه نماینده دائم ایران نزد دفتر سازمان ملل در ژنو گفت؛ آن‌هایی که بر طبل جنگ می‌کوبند باید به توقف فروش سلاح که فقط برای کشتن مردم بی گناه مورد استفاده قرار می‌گیرد، متعهد شوند.

بقایی هامانه که روز دوشنبه در شورای حقوق بشر سازمان ملل سخن می گفت؛ با اشاره به کمک مالی برخی کشورها به بحران یمن، تصریح کرد که این مساله نباید به عنوان سرپوشی از سوی آن‌هایی مورد استفاده قرار گیرد که این فاجعه انسانی را ایجاد کرده‌اند.

عربستان‌‌ با حمایت آمریکا، امارات و چند کشور دیگر از مارس 2015 اقدام به تجاوز نظامی به یمن و محاصره زمینی، دریایی و هوایی این کشور کرده است. 

حمله جنگنده های ائتلاف سعودی به استان "مارب" یمن

عربستان سعودی مرتکب یک اشتباه بزرگ شد و با این اشتباه محاسباتی خود را در یمن گرفتار کرد. تسلط بر یمن اما چه اهمیتی برای عربستان دارد؛

پاسخ این سوال را می بایست از جنبه دلایل "ژئو استراتژیک" و "ژئو اکونومیک" یمن در منطقه جستجو کرد.

این کشور در میان دو دریای مهم قرار دارد که از لحاظ استراتژیکی اهمیّت ویژه‌ای به آن داده است.

 تنگه "باب المندب" در بخش شمال غربی و شامل شرقی به یمن می‌رسد و واقع شدن بین دریای سرخ و اقیانوس هند این کشور را نزدیک ‌ترین آبراه بین شرق و غرب کرده است.

عوامل دیگری نیز این سرزمین را استراتژیک کرده است؛ نزدیکی این کشور به شاخ آفریقا یکی از عوامل تاثیرگذاری این کشور است. 

جزیره مهم و استراتژیکی "بریم" نیز دارای موقعیت راهبردی است که یمن را قادر به کنترل دریای سرخ کرده است.

دارا بودن سواحل طولانی در دریای سرخ و دریای عرب و به تبع آن وجود بنادر مهمّی مانند عدن، حدید و فحاء به اهمیّت استراتژیکی یمن افزوده است.

تسلط بر یمن اما برای عربستان به چالشی بزرگ تبدیل شده است به نحویکه حتی حمایت های حد اکثری امریکا نیز نتوانست ریاض را به اهداف سلطه جویانه خود علیه یمن برساند.

یحیی سریع: موشک و پهپادهای یمن عمق خاک عربستان را هدف قرار دادند

علیرضا اکبری تحلیلگر مسایل غرب آسیا تصریح می کند؛ ایالات متحده بزرگترین معضلش؛ ابهام استراتژیکی است که در این راستا وارد هر نوع تقابلی بشود نمی تواند ضریب هزینه و خطرات بعدی را محاسبه کند.  

بنابر این، هم امریکا و هم عربستان ناگزیرند احتیاط بیشتری کنند.

اظهارات روز دوشنبه "آنتونی بلینکن"، وزیر امور خارجه آمریکا بطور غیر مستقیم به همین  نکته اشاره دارد.

وزیر امور خارجه آمریکا در سخنرانی خود در کنفرانس اهدا کنندگان در یمن با این ادعا که عربستان مشتاق است راهی برای پایان دادن به جنگ در یمن پیدا کند؛ از حوثی ها خواست حملات مرزی و حملات به  "مارب" را متوقف کرده و مذاکرات صلح را از سر بگیرند.

این اظهارات در حالیست  که همزمان با شدید شدن درگیری در جبهه‌های غرب و شمال مأرب و نزدیک شدن نیروهای ارتش و کمیته‌های مردمی یمن به میادین نفتی منطقه «صافر»، دولت صنعاء به ریاض هشدار داده است که اگر جنگنده‌های سعودی یا اماراتی یا حامیان این ائتلاف متجاوز، این منطقه را بمباران کنند، پاسخ نیروهای یمنی نیز حمله به شرکت «آرامکو» -غول نفتی سعودی- خواهد بود.

«مجیب شمسان» کارشناس نظامی یمن در این زمینه می گوید: «مهمترین پیام این حملات هشدار به رژیم سعودی است که به حمله به سازه‌های نفتی مأرب، فکر نکند.... لذا اگر بخشهای نفتی صافر، هدف حملات جنگنده‌های سعودی یا وابسته به ریاض قرار گیرد، نیروهای صنعاء نیز از طریق پهپاد و موشک، سازه‌های نفتی سعودی را در یک عملیات گسترده، بمباران خواهند کرد».

تا پیش از تحولات یمن قدرت های منطقه ای این احتمال را می دادند که در شرایط بحرانی می توانند سلطه استراتژیک خود را در ژئوپولتیک منطقه تحمل کنند.

نبرد یمن اما نشان داد که تسلط قدرت های متعارف منطقه به شدت تحت تاثیر قدرت نا متقارن ژئوپولتیک نیرو های مقاومت قرار گرفته ومعادلات نظامی در منطقه تغییر کرده است. 

جمشید امین زاده

بیشتر بخوانید:

 5 زخمی، در پی حمله موشکی نیروهای یمن به جیزان

ایران خواستار توقف حمایت تسلیحاتی در جنگ یمن شد