ایران پرس: «فیاض بن حامد الرویلی» رئیس ستاد مشترک ارتش عربستان سعودی روز گذشته (2 مارس) به بغداد، پایتخت عراق، سفر کرد.

این سفر رسمی به دعوت ارتشبد ستاد «عبدالامیر رشید یارالله» وزیر دفاع عراق انجام شد.

در خصوص اهداف این سفر مطالبی عنوان شد:

از جمله اینکه خبرگزاری اسپوتنیک روسیه با اشاره به گزارش چند روز گذشته خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس به نقل از یک منبع عراقی، نوشت: "هواپیماهایی حامل مواد منفجره در ژانویه گذشته از عراق برخاست تا کاخ پادشاهی عربستان سعودی در ریاض را هدف بگیرد."

این منبع عراقی گفته بود که سه پهپاد از مناطقی در مرز عراق و عربستان سعودی در 23 ژانویه به کاخ پادشاهی عربستان اصابت کرده بود.

آسوشیتدپرس نیز به نقل از یک مقام آمریکایی که خواست نامش فاش نشود، مدعی شد: "واشنگتن معتقد است که حمله به کاخ الیمامه در 23 ژانویه از داخل عراق انجام شده است و اطلاعات آمریکا هم طی مشارکت با دولت عراق حاصل شده است. بنابراین، سفر روز گذشته رئیس ستاد مشترک عربستان به عراق نیز برای گفتگو در این خصوص انجام شده است."

با این حال، رصد تحولات و دیدارهای دیپلماتیک میان مقامات عربستان و عراق نشان می‌دهد، گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس صرفاً یک ادعا است و سفر رئیس ستاد مشترک عربستان به عراق با اهداف دیگری انجام شده است.

به نظر می‌رسد، سفر «فیاض بن حامد الرویلی» رئیس ستاد مشترک ارتش عربستان سعودی به عراق در امتداد دیدارهای دیپلماتیک 10 ماه اخیر میان دو کشور است.

رئیس ستاد ارتش عراق نوامبر 2020 در سفر به عربستان همکاری نظامی بغداد - ریاض را با رئیس ستاد کل مشترک ارتش سعودی بررسی کرده بود. هفته گذشته نیز «فواد حسین» وزیر امور خارجه و «عثمان الغانمی» وزیر کشور عراق در راس هیات های سیاسی و امنیتی از ریاض دیدن کرده بودند.

مقامات عربستانی نیز در 10 ماه اخیر در چند نوبت به عراق سفر کردند. 

برونداد این سفرها توافق بغداد با ریاض برای واگذاری زمین به عربستان جهت انجام دامداری و کشاورزی بود. به عبارت دیگر، ماحصل این سفرها تقویت روابط اقتصادی عربستان و عراق بود.

به نظر می‌رسد، هدف اصلی سفر رئیس ستاد مشترک ارتش عربستان به عراق نیز تقویت همکاری‌های امنیتی و نظامی میان دو طرف باشد؛ موضوعی که هر دو طرف نیز به آن اشاره کردند. 

نکته دیگر این است که عربستان سعودی درصدد است از طریق همکاری‌های نظامی نفوذ خود در عراق را افزایش دهد. در همین راستا، وابسته نظامی عربستان در بغداد، دسامبر گذشته اعلام کرده بود که سعودی‌ها آمادگی دارند که به عراق کمک نظامی ارائه کنند.

دولت «مصطفی الکاظمی» نیز مورد حمایت عربستان سعودی قرار دارد و چراغ سبز نیز در این زمینه به عربستان نشان داد. 

تمایل دولت الکاظمی برای تقویت روابط با عربستان از جمله روابط نظامی در حالی است که بخشی از افکار عمومی عراق و شمار زیادی از گروه‌های سیاسی این کشور دیدگاه مثبتی به ریاض ندارند.

گزارش‌های متعددی وجود دارد مبنی بر اینکه عربستان در سال‌های اخیر به گروه‌های تروریستی و همچنین برخی از گروه‌های معاند در عراق کمک کرده است.

برخی از گزارش‌ها حاکی از این است که دستکم 15 هزار تروریست سعودی انواع جنایت تروریستی را در عراق مرتکب شدند و پنج هزار نفر از آنها خود را در عملیات انتحاری در این کشور منفجر کردند.

نویسنده: سیدرضی عمادی

117