طرح پیشنهادی عربستان سعودی شامل کاهش محدودیتها علیه فرودگاه صنعا و بندر الحدیده است که اجرای آن به پذیرش انصارالله یمن مشروط شده است. وزیر خارجه عربستان گفت ابتکار عمل ریاض شامل آتشبس فراگیر در یمن با اشراف سازمان ملل متحد و با موافقت دولت منصورهادی و انصارالله یمن است.
جنگ ائتلاف سعودی علیه یمن روز 26 مارس یعنی تنها سه روز دیگر وارد هفتمین سال میشود. اکنون سوال این است که عربستان سعودی در پایان ششمین سال جنگ، چرا چنین پیشنهادی را مطرح کرد؟ این پیشنهاد تا چه اندازه جدی است و اهداف سعودی از این پیشنهاد چیست؟
چرایی پیشنهاد طرح از سوی عربستان
در پاسخ به چرایی طرح این پرسش میتوان به دو موضوع اشاره کرد.
موضوع نخست این است که عربستان سعودی به خصوص در ماههای اخیر که مهمترین حامی خود یعنی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین آمریکا را در کاخ سفید نمیبیند، تحت فشار قرار دارد و یا دست کم شاهد حمایتهای گذشته نیست. بدون حمایت قدرتهای غربی نیز عربستان توان پیش بردن جنگ را ندارد.
موضوع دوم این است که عربستان سعودی پس از شش سال جنگ، از یک سو به این جمع بندی رسید که توان پیروزی علیه یمنیهای مقاوم و سرسخت را ندارد و از سوی دیگر شاهد ضربههای سنگینی یمنیها است که مکرراً به مناطق مختلف عربستان از جمله ریاض حمله میکنند. بنابراین هزینه ادامه جنگ برای عربستان سعودی افزایش یافته است.
«حسین امیرعبداللهیان»، دستیار ویژه رئیس مجلس شورای اسلامی ایران در امور بینالملل با اشاره به ورود جنگ یمن به هفتمین سال، نوشت: «شش سال از مقاومت مردم یمن مقابل تجاوز آمریکایی- سعودی گذشت. عادل الجبیر، وزیر خارجه سابق عربستان مدعی شده بود ۱۵ روزه حوثی ها را نابود میکنیم. امروز مقاومت یمن پیروز شده است و حاکمان سعودی به شدت گیج و مبهوت هستند.»
اجرای این طرح تا چه حد جدی است؟
سوال دیگر این است که پیشنهاد عربستان تا چه اندازه جدی است؟
در پاسخ به این سوال نیز باید به این موضوع اشاره کرد که آل سعود علی رغم شرایط جدیدی که در جنگ علیه یمن تجربه میکند، هنوز برای پایان دادن به این جنگ، جدی نیست. نشانه این موضوع نیز این است که روز گذشته بلافاصله بعد از پیشنهاد آتش بس، جنگندههای سعودی مناطق مختلف یمن از جمله صنعا، پایتخت را بمباران کردهاند.
اهداف عربستان سعودی
بنابراین، این سوال مطرح میشود که اهداف عربستان از پیشنهاد طرح آتش بس چیست؟
به نظر میرسد آل سعود با طرح آتش بس درصدد است فشارهای سیاسی را که بر این کشور وجود دارد به سمت انصارالله یمن تغییر دهد. پس از طرح ادعایی عربستان، «جالینا پورتر»، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: «ایالات متحده از تعهد عربستان سعودی و دولت جمهوری یمن به آتشبس و روند سیاسی در یمن استقبال میکند.» پورتر با اشاره به اینکه رایزنیها جهت برقراری صلح تداوم دارد، افزود: «ما از همه طرفها میخواهیم فوراً به آتشبس متعهد شده و وارد مذاکرات تحت نظارت سازمان ملل شوند.»
دولت نجات ملی یمن نیز به نیات پنهان عربستان و جدی نبودن آن در ایجاد آتش بس آگاه است. بر این اساس نیز «محمد عبدالسلام»، سخنگوی انصارالله و رئیس هیأت مذاکره کننده دولت نجات ملی در مذاکرات در توییتی نوشت: «عربستان، خود بخشی از تجاوز به یمن است. هر طرحی که این نکته را در نظر نگیرد که یمن در معرض تجاوز و محاصره قرار گرفته، غیرجدی است و چیز جدیدی ندارد.» //114
نویسنده: سید رضی عمادی
بیشتر بخوانید:
در آستانه ورود جنگ به سال هفتم؛ عقبنشینی عربستان در مقابل انصارالله
امیرعبداللهیان: مقاومت یمنیها، حاکمان سعودی را حیرت زده کرده است
تحلیل آماری 6 سال جنگ ائتلاف سعودی علیه یمن