ایران پرس- با اعلام نتایج نهایی انتخابات پارلمانی اسرائیل، مشخص شد راست‌گرایان بار دیگر پیروز انتخابات هستند، اما واگرایی در این اردوگاه به حدی است که امکان رسیدن به 61 کرسی برای تشکیل دولتی راست‌گرا سخت به نظر می‌رسد.

چهارمین انتخابات دو سال اخیر اسرائیل روز 23 مارس برگزار شد. نتایج انتخابات رسماً اعلام شد و مانند سه انتخابات گذشته هیچ ائتلافی موفق به کسب 61 کرسی لازم برای تشکیل کابینه نشده است. پارلمان اسرائیل 120 کرسی دارد و نخست وزیر باید بتواند حمایت 61 نماینده یا 50 درصد به علاوه یک را به دست آورد. 

نتایج انتخابات پارلمانی اسرائیل

بعد از دو انتخابات در سال 2019 و یک انتخابات در سال 2020، این اولین انتخابات سال 2021 و چهارمین انتخابات دو سال اخیر در سرزمین‌های اشغالی بود. حزب لیکود در این انتخابات 30 کرسی به دست آورد و حائز بیشترین کرسی‌ها شد، اما در مقایسه با انتخابات مارس 2020، 6 کرسی خود را از دست داد. همه 13 حزب شرکت کننده در این انتخابات آراء لازم را برای حضور در کنست اسرائیل به دست آوردند و اکنون همه احزاب مذهبی، سکولار، ملی، عرب و لیبرال در پارلمان اسرائیل کرسی دارند. 

نتایج انتخابات و تکلیف کابینه

با این حال، تکلیف تشکیل کابینه مشخص نیست. جریان راست که از نتانیاهو حمایت می‌کند مجموعاً 52 کرسی را به دست آورد که شامل لیکود 30 کرسی، شاص 9 کرسی، یهودیت تورات 7 کرسی و صهیونیسم دینی 6 کرسی است. این در حالی است که رقبای نتانیاهو مجموعاً 59 کرسی را به دست آوردند که بیشترین آرا به یش عتید با 17 کرسی اختصاص دارد و آبی و سفید به رهبری بنی گانتز تنها 8 کرسی به دست آورده است. بنابراین، نتانیاهو و متحدانش برای تشکیل کابینه به 9 کرسی و رقبای وی به 2 کرسی نیاز دارند. «یوهانان پلسنر» رئیس نهاد دموکراسی اسرائیل عنوان می‌کند نتیجه انتخابات نشان می‌دهد بحران سیاسی در اسرائیل که بدترین بحران دهه‌های اخیر است، همچنان ادامه خواهد داشت. 

نکته حائز اهمیت این است که حتی در میان رقبای نتانیاهو نیز احزاب راست‌گرا حضور دارند که به دلیل حضور نتانیاهو در رأس ائتلاف راست‌گرایان حاضر به مشارکت با آنها نیستند. لذا مجموع آراء راست‌گرایان در انتخابات اسرائیل به بیش از 70 کرسی نیز می‌رسد، اما واگرایی در میان آنها در مخالفت با نتانیاهو سبب شد موضوع تشکیل کابینه اسرائیل همچنان با بن بست مواجه باشد. 

سه سناریو تشکیل کابینه

رووین ریولین، رئیس رژیم صهیونیستی روز 31 مارس باید نخست وزیر جدید را برای تشکیل کابینه معرفی کند. با توجه به اینکه حزب لیکود بیشترین کرسی‌ها را در مقابل دیگر احزاب به دست آورده، امکان معرفی بنیامین نتانیاهو برای تشکیل کابینه زیاد است. نتانیاهو 4 هفته فرصت خواهد داشت تا کابینه را تشکیل دهد، مهلتی که می‌تواند تا دو هفته نیز تمدید شود. نتانیاهو برای کسب 61 کرسی موقعیت سختی دارد زیرا باید دو حزب را با خود همراه کند.

نتانیاهو در گام نخست تلاش خواهد کرد نفتالی بنت و حزب «یامینا» که تحت ریاست وی قرار دارد را با خود همراه کند. برخی بر این باور هستند که نفتالی بنت بر خلاف آویگدور لیبرمن احتمالاً با نتانیاهو برای تشکیل کابینه در مقابل یک امتیاز مهم همراهی خواهد کرد، اما حتی در صورت همراهی نفتالی بنت نیز 61 کرسی برای نتانیاهو به دست نخواهد آمد زیرا یامیننا تنها 7 کرسی در انتخابات به دست آورده است.

نتانیاهو احتمالاً به سراغ امید نو به رهبری گیدئون سعر که 6 کرسی به دست آورد و یا یکی از دو لیست اعراب خواهد رفت. در انتخابات اخیر، اعراب سرزمین‌های اشغالی نیز دچار انشعاب شده و دو لیست جداگانه دادند که لیست مشترک اعراب به رهبری ایمن عوده 6 کرسی و لیست متحد عربی به رهبری منصور عباس 4 کرسی به دست آوردند. احتمال همراهی لیست متحد عربی به رهبری منصور عباس با بنیامین نتانیاهو وجود دارد. 

در صورتی که نتانیاهو موفق به تشکیل کابینه در حداکثر 6 هفته نشود دو احتمال وجود دارد که شامل معرفی فرد دیگری برای تشکیل کابینه و یا انحلال مجدد پارلمان و حرکت در مسیر برگزاری انتخابات پنجم پارلمانی است. نکته حائز اهمیت این است که اختلاف‌های سیاسی و برگزاری پی در پی انتخابات سبب کاهش مشارکت در انتخابات شد. در این انتخابات میزان مشارکت مردم 67.4 درصد بود که پائین‌ترین میزان مشارکت از سال 2009 به بعد محسوب می‌شود. بر همین اساس نیز رئیس رژیم صهیونیستی در روز انتخابات چهارم درباره از دست دادن سرمایه اجتماعی هشدار داد. //114

نویسنده: سیدرضی عمادی

بیشتر بخوانید:

نتایج نهایی انتخابات پارلمانی اسرائیل / هیچ جریانی موفق به کسب 61 کرسی نشد

آغاز چهارمین انتخابات پارلمانی اسرائیل و ابهام‌ها درباره تشکیل کابینه