ایران پرس: معترضان فلسطینی با برگزاری تظاهرات در رام‌الله در کرانه باختری، خواستار انحلال تشکیلات خودگردان و برکناری محمود عباس شدند.

از سال 1994 که تشکیلات خودگردان فلسطین بر اساس توافقنامه اسلو به وجود آمد، در دو مقطع علیه این تشکیلات تظاهرات مردمی وسیع در کرانه باختری به وجود آمده است.

اولین بار در سال 2012 مردم کرانه باختری علیه تشکیلات خودگردان دست به تظاهرات زدند. در آن مقطع مهمترین خواسته مردم جلوگیری از گرانی کالاهای اساسی به‌ویژه حامل‌های انرژی و سوخت وسایل نقلیه بود. در آن مقطع، تظاهرات به‌وجودآمده با مدیریت برخی قیمت‌ها پس از یک دوره 6 ماهه فروکش کرد.

تظاهرات کنونی دومین اعتراض علیه تشکیلات خودگردان است. تفاوت تظاهرات کنونی با سال 2012 در این است که در سال 2012 با کنترل قیمت برخی کالاها به‌راحتی اعتراضات به آرامش بدل شد، اما در این اعتراضات، مردم کرانه باختری علیه ابومازن و تشکیلات خودگردان شعار سر می‌دهند و برای اولین بار انحلال تشکیلات خودگردان را فریاد می‌زنند. چند دلیل مبنایی برای این تظاهرات علیه تشکیلات خودگردان وجود دارد. 

مردم فلسطین از راهبرد سازش‌کارانه تشکیلات خودگردان رضایت ندارند و آنرا تامین کننده منافع خود نمی‌دانند. رژیم صهیونیستی در ماه‌های اخیر به خشونت علیه فلسطینی‌های ساکن قدس اشغالی و کرانه باختری روی آورده که همین خشونت نیز به جنگ 12 روزه ماه می منجر شده است.

تشکیلات خودگردان در مقابل جنایت اسرائیل علیه فلسطینی‌های ساکن قدس و کرانه باختری اقدام خاصی به جز نامه‌نگاری به برخی نهادهای بین‌المللی انجام نداد. این تشکیلات در جریان جنگ 12 روزه نیز نه تنها هیچ حمایتی از گروه‌های فلسطینی باریکه غزه انجام نداد بلکه حتی مذاکرات پنهانی و همکاری‌های امنیتی با اسرائیل نیز ادامه داشته است. 

عامل دیگری که سبب تظاهرات علیه تشکیلات خودگردان در کرانه باختری شد، میزان خشونتی است که این تشکیلات در مقابل منتقدان و معترضان به کار گرفته است. اوج این خشونت علیه «نزار بنات»، منتقد تشکیلات خودگردان بود که این خشونت به شهادت وی نیز منجر شد.

جرم نزار بنات انتقاد از تشکیلات خودگردان فلسطین و همچنین درخواست وی از اتحادیه اروپا برای قطع کردن کمک به تشکیلات خودگردان به دلیل تعویق انتخابات پارلمانی و ریاستی فلسطین بود. 

پس از شهادت نزار بنات، مردم شهر رام‌الله در کرانه باختری با تحصن در میدان المناره خواستار مجازات مسئولان جنایت ترور وی و استعفای دولت و فرماندهان دستگاه‌های امنیتی تشکیلات خودگردان شدند. نیروهای امنیتی تشکیلات خودگردان با لباس غیرنظامی، به تظاهرات شهروندان در رام‌الله حمله و شماری از معترضان را زخمی کردند.

این الگوی رفتاری خشن نیز سبب تداوم تظاهرات ضد تشکیلات خودگردان و درخواست مردم برای برکناری محمود عباس، رئیس تشکیلات شد چرا که معترضان فلسطینی معتقد هستند محمود عباس مشروعیت خود را از دست داده است.

عامل دیگری که در خصوص تداوم تظاهرات علیه تشکیلات خودگردان فلسطین وجود دارد، تعویق انتخابات پارلمانی و ریاستی است. قرار بود پس از 15 سال، انتخابات مجلس قانونگذاری (پارلمان) فلسطین روز 22 می، انتخابات ریاست حکومت خودگردان فلسطین روز 31 جولای و انتخابات شورای ملی فلسطین نیز روز 31 اوت 2021 برگزار شود.

با مشخص شدن موقعیت برتر جنبش حماس در انتخابات پارلمانی، محمود عباس به بهانه اینکه اسرائیل اجازه برگزاری انتخابات در قدس اشغالی را نمی‌دهد، انتخابات پارلمانی را به تعویق انداخته و دو انتخابات دیگر نیز برگزار نخواهد شد.

این رفتار، عامل مهمی برای برگزاری تظاهرات علیه تشکیلات خودگردان و به خصوص رئیس آن است. مردم معتقد هستند با تعویق انتخابات، افق سیاسی روشنی وجود ندارد و روند برگزار نکردن انتخابات که 15 سال از آن می‌گذرد، همچنان ادامه خواهد داشت. 

نویسنده: سيد رضی عمادی

112

بیشتر بخوانید:

زخمی شدن 282 فلسطینی در یورش نظامیان صهیونیست به کرانه باختری

بازداشت 40 دانشجوی فلسطینی از سوی نظامیان صهیونیست