ایران پرس- عراق در سه هفته اخیر شاهد چند رخداد امنیتی مهم بود که تازه‌ترین آن انفجار عصر دوشنبه در شهرک صدر واقع در شرق بغداد بود.

جنگنده‌های متجاوز ایالات متحده آمریکا روز 29 ژوئن مواضع گروه مقاومتی «الحشد الشعبی» در مرزهای مشترک میان سوریه و عراق را به شدت بمباران کردند. به دنبال این تجاوز نظامی 4 نیروی «الحشد شعبی» به شهادت رسیده و شماری دیگر نیز به شدت زخمی شدند. مقامات آمریکایی در توجیه این جنایت مدعی شدند که حمله نظامی به «الحشد الشعبی» در واقع «دفاع از خود» بوده است.

روز 12 ژوئیه آتش‌سوزی در بیمارستان الحسین در ناصریه، مرکز استان ذی قار، 124 کشته و دهها زخمی داشته است. عصر دوشنبه (19 ژوئیه) نیز انفجار در شهرک صدر واقع در شرق بغداد 35 کشته و 60 زخمی برجای گذاشت. حدود سه هفته پیش نیز انفجاری در شهرک صدر بغداد در بازار «المحابس» رخ داد که 15 مجروح برجا گذاشت. علاوه بر این، انفجارهای از پیش‌برنامه‌ریزی‌ شده دکل‌های برق نیز یکی دیگر از موضوعات امنیتی هفته‌های اخیر عراق بود. 

این ناامنی‌ها حاوی چند نکته مهم است.

هدفمند بودن ناامنی‌ها

اول اینکه؛ رصد تحولات امنیتی و همزمانی آنها با هم بیانگر هدفمند و برنامه‌ریزی بودن این رخدادها است. یکی از نشانه‌های هدفمند بودن این موضوع نیز هدف قرار دادن غیرنظامیان است. قربانیان بیمارستان الحسین و انفجار شهرک صدر همگی از غیرنظامیان عراق هستند. 

داعش و نفوذی‌های داخلی و حامیان خارجی

نکته دیگر این است که اگرچه گروه تروریستی داعش مسئولیت انفجار دکل‌ها و همچنین انفجار شهرک صدر را بر عهده گرفته است، اما نقش برخی طرف‌های نفوذی داخلی و نیز ایادی خارجی در وقوع این انفجارها کاملاً مشهود به نظر می‌رسد و این نیز از نشانه‌های هدفمند و سازمان یافته بودن، این ناامنی‌ها است.

جبران شکست‌های داعش در عراق 

موضوع سوم این است که داعش با انجام این انفجارها و ناامن کردن عراق درصدد جبران شکست‌های خود در عراق است. ارتش و حشد الشعبی در ماه‌های اخیر ضربه‌های سنگینی به گروه تروریستی داعش وارد کرده‌اند و به نوعی در عراق تحقیر شده است. در همین راستا، مصطفی الکاظمی، نخست‌وزیر و فرمانده کل نیروهای مسلح عراق در واکنش به انفجار در شهرک صدر اعلام کرد: «تروریسم و خوارج زمان در نتیجه‌ حملاتی که از نیروهای قهرمان مسلح ما دریافت کردند شکست خود را در دستیابی به جای پایی ثابت کردند و به سراغ شیوه وقیحانه و شکست خورده از طریق کشتار بی‌هدف مردم بی‌گناه که همان دین بزدلان است، رفته‌اند.» 

ایجاد هرج و مرج در عراق، هدف ناامنی‌ها

موضوع چهارم این است که هدف اصلی و اساسی از منفجر ساختن دکل‌های برق و انفجار در مراکز بهداشتی و اماکن غیرنظامی در عراق، ایجاد هرج‌ومرج سراسری در این کشور است. تروریست‌ها و حامیان داخلی و خارجی آنها سعی دارند با به راه انداختن ناامنی‌های گسترده، مردم عراق را بار دیگر به خیابان‌ها کشانده و بر صحنه سیاسی و امنیتی این کشور اختلال ایجاد کنند، به ویژه اینکه عراق در آستانه انتخابات پارلمانی قرار دارد و قرار است روز 10 اکتبر انتخابات پارلمانی این کشور برگزار شود. مصطفی الکاظمی، نخست‌وزیر عراق در این خصوص گفت: «مجرمان با تلاش‌های ناامیدکننده خود می‌خواهند آشوب به پا کنند.»

ضعف و انفعال دولت عراق؛ عامل تداوم ناامنی‌ها

نکته پایانی اینکه؛ ناامنی‌های هفته‌های اخیر و قربانی کردن غیرنظامیان نشان می‌دهد دولت در عراق، ضعیف است و این ضعف نیز سبب انفعال آن در مقابل عوامل ناامنی‌های اخیر شده است. واکنش دولت عراق به این ناامنی‌ها تاکنون تنها به انجام تحقیقات و تشکیل چند کمیته تحقیق محدود شده است. سرگرم شدن به موضوع انتخابات نیز مزید بر علت است. بنابراین، می‌توان انتظار داشت که این ناامنی‌ها همچنان در عراق ادامه داشته باشد. // 114

نویسنده: سید رضی عمادی