ایران پرس- دور چهارم مذاکرات بغداد و واشنگتن از جمعه گذشته (23 ژوئیه) آغاز شد. فواد حسین، وزیر خارجه و قاسم الاعرجی، مشاور امنیت ملی عراق از طرف عراق در این دور از مذاکرات شرکت داشتند. مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق که امروز 25 ژوئیه به واشنگتن سفر کرد، قرار است فردا با «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا دیدار کند و ادامه مذاکره با حضور آنها برگزار شود.

آغاز مذاکرات بغداد و واشنگتن

اولین دور مذاکرات بغداد و واشنگتن ژوئن 2020، دومین دور سپتامبر 2020 و سومین دور نیز آوریل 2021 برگزار شد. مذاکرات کنونی چهارمین دور مذاکره است که طی یک سال اخیر برگزار می‌شود. علت اصلی آغاز این مذاکرات، اقدام دولت آمریکا در ترور و به شهادت رساندن سردار سپهبد قاسم سلیمانی، فرمانده فقید نیروی قدس سپاه پاسداران و ابومهدی المهندس، نایب رئیس حشد الشعبی در سوم ژانویه 2020 و در داخل خاک عراق است. محور مذاکرات نیز خروج نظامیان آمریکایی از عراق است چرا که پارلمان عراق روز 5 ژانویه 2020 طرح خروج نظامیان خارجی از این کشور را تصویب کرده است. 

مواضع متناقض درباره خروج نظامیان آمریکایی

تاکنون ماحصل سه دور مذاکره، پذیرش طرفین مبنی بر خروج نظامیان آمریکایی از عراق بود. با این حال، اگرچه مقامات عراقی و آمریکایی بر خروج نظامیان آمریکا تاکید دارند، اما شواهد و اظهارات نشان می‌دهد دولت عراق تمایلی برای خروج واقعی نظامیان آمریکایی ندارد، موضوعی که مطلوب و خواست واشنگتن نیز است. دولت عراق در پی آن است به بهانه ضرورت آموزش نظامی و کمک اطلاعاتی، بخشی از نظامیان آمریکایی را در عراق حفظ کند. 

مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق پیش از سفر امروز به واشنگتن گفت، هیچ نیازی به ادامه حضور نیروهای خارجی در خاک عراق وجود ندارد. الکاظمی در عین حال خاطرنشان کرد عراق همچنان خواستار آموزش و کمک برای جمع‌آوری اطلاعات نظامی از سوی آمریکا است. فواد حسین، وزیر خارجه عراق نیز روز جمعه در کنفرانس خبری مشترک با همتای آمریکایی خود در واشنگتن گفت برای مقابله با داعش به ائتلاف بین‌المللی و همکاری با آن در زمینه تبادل اطلاعات نیاز داریم. وزیر خارجه عراق اعلام کرد: نیروهای امنیتی ما همچنان به برنامه‌های آموزشی و تجهیزات آمریکا نیاز دارند.

درباره خروج نیروی رزمی آمریکا نیز اظهارنظرهایی مطرح شد، اما اظهارنظرها و گزارش‌های رسانه‌ای نشان می‌دهد احتمال توافق برای خروج این نیروها تا پایان سال جاری میلادی وجود دارد. انتظار می‌رود بایدن و الکاظمی در نشست روز دوشنبه در کاخ سفید یک جدول زمانی برای خروج این نیروها تعیین کنند و احتمال می‌رود این تاریخ پایان سال جاری باشد. قاسم الاعرجی، مشاور امنیت ملی عراق که اکنون در واشنگتن حضور دارد، روز گذشته گفت: «ما به طرف آمریکایی تاکید کردیم عراق نیازی به هیچ نیروی رزمی خارجی در خاکش ندارد. روز 31 دسامبر 2021 طعم خاصی خواهد داشت».

حضور مستشاری؛ اسم رمز برای باقی نگه داشتن نظامیان آمریکایی

می‌توان گفت «حضور مستشاری» اسم رمزی است که مقامات آمریکایی و عراقی برای باقی نگه داشتن نظامیان آمریکا و نادیده گرفتن مصوبه 5 ژانویه 2020 پارلمان عراق در نظر گرفته‌اند. الکاظمی و حامیان و گروه‌های نزدیک به وی سعی دارند از تعیین جدول زمانی برای خروج نیروهای رزمی آمریکا از عراق بهره گیرند تا اهداف انتخاباتی‌شان که قرار است 10 اکتبر برگزار شود، تأمین گردد. در عین حال، بخشی از نظامیان آمریکا نیز به بهانه آموزش و کمک اطلاعاتی در عراق باقی می‌مانند تا حمایت آمریکا از دولت کنونی عراق و حامیان آن نیز تداوم داشته باشد. 

نویسنده: سید رضی عمادی

بیشتر بخوانید:

قیس الخزعلی: اظهارا ت وزیرخارجه عراق درباره نیاز به آمریکا تاسف آوراست

حکیم : مذاکرات با واشنگتن باید موجب خروج آمریکایی‌ها از عراق شود