ایران پرس: «نبیه بری» رئیس پارلمان لبنان، روز یک‌شنبه‌ با ابراز خشنودی از تشکیل دولت جدید در کشورش، اعلام کرد که دولت جدید فعالیت خود را روز دوشنبه (امروز) آغاز می‌کند‌.

«میشل عون» رئیس‌جمهور لبنان، روز جمعه فهرست وزیران پیشنهادیِ «نجیب میقاتی» نخست‌وزیر را امضا کرد که به این ترتیب کابینه جدید این کشور پس از 13 ماه شکل گرفت.

تشکیل کابینه جدید لبنان؛ پایان موقت 13 ماه بن‌بست سیاسی

دولت جدید لبنان در حالی کار خود را آغاز می‌کند‌ که این کشور با بحران اقتصادی شدیدی مواجه است، بحرانی که از سال 2019 در این کشور تشدید شده است.

چنین بحرانی سبب وخامت مالی و افزایش فزاینده فقر در بین مردم لبنان شد، به‌گونه‌ای‌ که کشور را در آستانه فروپاشی قرار داد.

میقاتی پیش از این دو دولت در لبنان تشکیل داده است. اولی دولت موقت بین آوریل و ژوئیه 2005 و دومی از ژوئن 2011 تا مارس 2013 بود. بنابراین،‌ از تجربه کافی برای تعامل با گروه‌ها‌ و جریان‌های سیاسی داخلی و نیز با قدرت‌های‌ منطقه‌ای‌ و بین‌المللی‌ برخوردار است.

فرصت‌ها‌ و چالش‌ها‌ی پیش‌روی نجیب میقاتی

به نظر می‌رسد‌ که میقاتی بر خلاف «سعد الحریری» رئیس جریان چهارده مارس لبنان، خط‌مشی‌ و سیاست جدیدی را برای احیاء روابط دیپلماتیک با تمامی کشورهای منطقه در پیش گرفته است. با توجه به این خط‌ مشی‌، این گمانه قوت می‌گیرد‌ که میقاتی در ارتباط با از سرگیری روابط با دولت سوریه تلاش کند.

علت اینکه میقاتی سیاست انعطاف و گشایش در روابط با همه کشورهای منطقه به جز رژیم صهیونیستی، در پیش گرفته است، به وضع ناگوار اقتصادی داخلی لبنان مربوط می‌شود‌.

میقاتی با توجه به اینکه بازرگان با تجربه و سیاستمدار کارکشته است، توان عبور دادن لبنان را از برهه بحرانی کنونی دارد. به‌همین‌علت‌ است که با اطمینان بر ضرورت برقراری روابط دیپلماتیک متوازن با همه کشورها تأکید‌ می‌کند‌.

بر این اساس،‌ انتظار می‌رود‌ او به بن‌بست مذاکرات لبنان و صندوق بین‌المللی پول نیز پایان دهد و موفق به اخذ وام از این صندوق شود.

تشکیل دولت کنونی لبنان، در سایه مواضع درایتمندانه حزب‌الله‌

نکته‌ای‌ که در ارتباط با تشکیل دولت لبنان بایسته اهتمام و شایسته پرداخت است، اما در بیشتر رسانه‌های منطقه‌ای‌ به‌طور‌ تعمدانه مغفول واقع شد، به سبب‌ساز‌ اصلی و محرک اساسی تشکیل دولت لبنان بر می گردد. علت اصلی استقبال گسترده منطقه‌ای‌ و بین‌المللی‌ از دولت جدید نیز این موضوع است.

در واقع،‌ این نکته یا این عامل همان ابتکار عمل حزب‌الله‌ و مواضع حکیمانه و سخنان ظریفانه اخیر «سید حسن نصرالله‌» دبیر کل حزب‌الله‌ لبنان است. اظهارات و مواضع اخیر دبیر کل حزب‌الله‌ لبنان درباره وارد کردن سوخت از جمهوری اسلامی ایران به‌طور‌ شگرفی سبب‌ساز‌ غافلگیری حامیان رژیم صهیونیستی مانند آمریکا و فرانسه و دنباله‌های‌ منطقه‌ای‌ و عوامل داخلی آن‌ها‌ در لبنان شد.

مواضع استوار سید حسن نصرالله‌ در سخنان عاشورایی درباره حرکت کشتی‌های‌ حامل سوخت از ایران در واقع،‌ مداخله کنندگان بین‌المللی‌ و منطقه‌ای‌ در امور داخلی لبنان را به رعب و هراس انداخت.

پس از این سخنان بود که آمریکایی‌ها‌ و فرانسوی برای گرفتن ابتکار عمل از دست حزب‌الله‌ و جلوگیری از محبوبیت بیش از پیش آن در داخل لبنان و نیز در میان ملت‌های‌ منطقه، وارد عمل شدند و بر ضرورت تشکیل دولت لبنان تأکید‌ کردند تا مشکلات اقتصادی این کشور از مجاری رسمی دولت و نه به‌وسیله‌  حزب‌الله‌ و متحدان آن حل شود.

از این رو،‌ تشکیل دولت کنونی لبنان، از برآیند مواضع درایتمندانه حزب‌الله‌ است که برخی رسانه‌های ضد محور مقاومت با درک این موضوع، درصدد سرپوش‌گذاری بر آن‌اند.

نویسنده: جلال چراغی

117