ایران پرس: اعلام نتایج نهایی انتخابات پارلمانی عراق با اعتراض‌هایی در داخل این کشور مواجه شده و معترضان در برخی از شهرها جاده‌ها و خیابان‌ها را مسدود کردند.

پنجمین انتخابات پارلمانی عراق روز 10 اکتبر برگزار و نتایج نهایی آن نیز از سوی کمیساریای عالی انتخابات اعلام شد.

مطابق این نتایج، جریان صدر در میان گروه‌های شیعی با افزایش 19 کرسی در قیاس با سال 2014 موفق شد 73 کرسی پارلمان را به دست آورد و گروه‌های نزدیک به حشد الشعبی شاهد کاهش زیاد شمار کرسی‌های خود در پارلمان بودند.

اعلام نتایج با اعتراض در برخی از شهرهای عراق مواجه شد؛ چند عامل در خصوص این اعتراض‌ها وجود دارد:

عامل اول، بی‌اعتمادی بخشی از جامعه عراق به حاکمیت این کشور است. معترضان به نتایج انتخابات پارلمانی بر این باور هستند که برگزار کنندگان انتخابات از مخالفان مقاومت عراق هستند و با دستکاری در نتایج در جهت تضعیف یا حذف مقاومت از قدرت در این کشور عمل می‌کنند.

دلیلی که از سوی معترضان مطرح می‌شود، این است که دولت کنونی عراق در سال‌های گذشته اقدام‌های متعددی ضد گروه‌های مقاومت انجام داد و حتی انحلال حشد الشعبی را پیگیری می‌کند. بنابراین، معترضان بر این باور هستند که نتایج اعلام شده، واقعی و ناشی از رای مردم نیست بلکه دستکاری شده است.

«کاظم الحاج» تحلیل‌گر سیاسی عراقی عنوان می‌کند: "داده‌هایی وجود دارند که نشان می‌دهند انتخابات عراق از همان ابتدا در معرض تقلب و دست بردن قرار داشت و این کار از طریق اخلال در عملکرد کمیساریا از جمله شمارش آراء انجام گرفته است."

عامل دوم، اعتقاد معترضان به مداخله بازیگران خارجی از جمله آمریکا، رژیم صهیونیستی، بریتانیا، عربستان سعودی و امارات در انتخابات پارلمانی اخیر عراق است. این بازیگران از مهم‌ترین مخالفان گروه‌های مقاومت در عراق هستند که در سال‌های اخیر در قالب طرح اتهام‌های مختلف تلاش کردند ضمن بدنام کردن این گروه‌ها، آنها را مسبب مشکلات کنونی عراق معرفی کنند.

معترضان و شخصیت‌های عراقی بر این باور هستند این بازیگران در دوران تبلیغات انتخاباتی و همچنین در برگزاری انتخابات دخالت کردند.

«سالم العبادی» مسئول دفتر سیاسی جنبش عصائب اهل الحق در این خصوص گفت: "اطلاعاتی در اختیار داریم که نشان می‌دهد آمریکا و اسرائیل از طریق افرادی از درون جامعه عراق در جهت ضربه زدن به نیروهای مقاومت و شخصیت‌های آن با هدف دور کردن مقاومت از صحنه سیاسی عراق عمل کردند."

هزینه مالی این طرح نیز از سوی عربستان سعودی و امارات تأمین شده است. در واقع، معترضان عنوان می‌کنند اگرچه ناظران بین‌المللی بر امر انتخابات نظارت کردند، اما انتخابات در شرایط عادلانه به صورت سالم برگزار نشده بلکه پول‌های سیاسی هنگفتی با هدف ضربه زدن به مقاومت عراق در جریان انتخابات هزینه شده است.

عامل سوم، خودداری کمیساریای عالی انتخابات از بازشماری آراء در برخی از حوزه‌ها است. معترضان خواستار این هستند که صندوق‌های رای در برخی از حوزه‌ها به صورت دستی بازشماری شود، اما کمیساریای عالی ضمن خودداری از این اقدام، نتایج نهایی را اعلام کرده و این از علل مهم تداوم تظاهرات مردم در اعتراض به نتایج انتخابات است.

با وجود برگزاری تظاهرات، به نظر می‌رسد رهبران گروه‌های عراقی ضمن پذیرش نتایج انتخابات، در تلاش هستند هواداران خود را به رفتارهای مسالمت‌آمیز و آرام دعوت کرده و چانه‌زنی‌ها برای تشکیل فراکسیون بزرگتر پارلمانی را آغاز کنند.

در همین راستا، نوری المالکی، رئیس ائتلاف دولت قانون که در انتخابات اخیر 34 کرسی به دست آورد، در پیامی خطاب به معترضان، آنها را به برگزاری تجمعات مسالمت‌آمیز دعوت و عنوان کرد: "هرج و مرج و شورش با خواسته‌ها و تلاش‌های ما برای بسط امنیت در کشور در تضاد قرار دارد."

نویسنده: سیدرضی عمادی

117