ایران پرس: رهبران ‌گروه‌های سیاسی شیعی روز چهارشنبه 11 آذر در منزل «هادی العامری» رئیس ائتلاف الفتح گردهم آمدند.

در این نشست، نوری المالکی، مقتدا صدر، حیدر العبادی، قیس الخزعلی، همام حمودی و فالح فیاض حضور داشتند. به عبارتی، در نشست روز گذشته مهم‌ترین رهبران سیاسی شیعی حضور پیدا کردند.

انتخابات پارلمانی عراق روز 10 اکتبر برگزار شد. در عراق، نخست وزیر از میان گروه‌های شیعی معرفی می‌شود. برای معرفی نخست وزیر نیاز به تشکیل فراکسیون بزرگتر یا کتله اکبر در درون پارلمان است. فراکسیون بزرگتری که بتواند 50 درصد به علاوه یک رای را به دست آورد، می‌تواند نخست وزیر معرفی کند. نتیجه انتخابات روز 10 اکتبر به گونه‌ای بود که تشکیل کتله اکبر با ائتلاف چند گروه امکان‌پذیر خواهد بود.

یکی دیگر از پیامدهای انتخابات 10 اکتبر این بود که یک دوقطبی میان گروه‌های شیعی به وجود آمد. جریان صدر به رهبری مقتدا صدر و ائتلاف دولت قانون به رهبری نوری المالکی و گروه‌های نزدیک به آن این دوقطبی را به وجود آوردند.

بر این اساس، نشستی که شب گذشته در منزل هادی العامری برگزار شد با هدف خارج کردن عراق از بن‌بست سیاسی و برداشتن مانع بر سر تشکیل دولت آینده بود. با توجه به مانوری که مخالفان درباره تعارض میان گروه‌های شیعی دادند، نشست روز گذشته و حضور رهبران گروه‌های شیعی از جمله مقتدا صدر، نوری مالکی و قیس الخزعلی گامی رو به جلو و امیدوارکننده برای نزدیکی آنها بود.

این جدی‌ترین گام گروه‌های سیاسی شیعی برای حل بحران سیاسی پس از برگزاری انتخابات 10 اکتبر در عراق بود. می‌توان انتظار داشت که این نشست در ادامه نیز تکرار شود.

تشکیل دولت توافقی، محور گفت وگوی رهبران سیاسی شیعی عراق

رهبران سیاسی شیعی عراق در نشست روز گذشته درباره تشکیل دولت توافقی گفتگو کردند. مهم‌ترین گروه‌های تشکیل‌دهنده کمیته هماهنگی شیعی عبارتند از دولت القانون، فتح، جریان حکمة، نصر، عقد الوطنی، حزب الفضیلة و حقوق. به این ترتیب، عملاً کمیته هماهنگی یکی از قطب‌های اصلی بیت شیعی بود که بر اساس نتایج رسمی که اعلام شد به صورت مستقیم 60 کرسی پارلمان را در اختیار دارند و با احتساب نمایندگان مستقل و جریانات نزدیک به خود جمعاً می‌توانستند نزدیک به 75 کرسی پارلمان را در اختیار داشته باشند.

جریان صدر نیز 73 نماینده پارلمان را در اختیار دارند. در صورتی که این دو قطب شیعی با هم توافق کنند برای تشکیل کتله اکبر به 17 کرسی دیگر نیاز دارند که البته کار سختی نخواهد بود، اما مساله مهم این است که هنوز مسیر دراز و سختی برای نزدیک شدن این دو قطب به هم وجود دارد و حتی برخی بر این باور هستند که فاصله میان این گروه‌ها به حدی زیاد است که امکان ائتلاف میان آنها و گروههای دیگر غیرشیعی آسان‌تر خواخد بود. 

نکته مهم دیگر این است که نشست روز گذشته رهبران سیاسی گروه‌های شیعی عراق نشان داد که آنها بر لزوم عبور این کشور از درگیری‌های داخلی تأکید دارند و حفظ امنیت و ثبات عراق را از اولویت‌های اصلی خود می‌دانند.

در همین راستا، «فادی الشمری» از اعضای جریان حکمت ملی به رهبری سیدعمار الحکیم درباره نتایج نشست رهبران کمیته هماهنگی شیعیان و مقتدا صدر رهبر در منزل هادی العامری گفت: "در این نشست، رهبران شیعی بر ضرورت حفظ عراق از کشانده شدن به سمت پرتگاه و درگیری داخلی تاکید کردند."

همچنین «حسن العذاری» رئیس فراکسیون صدر در پارلمان جدید نیز در توییتی نوشت: "در نشست روز گذشته، صدر همه موارد را به وضوح در گفت‌وگویی صریح مطرح کرد و تنها مصالح و منافع عراق مدنظر بوده است."

نویسنده: سيدرضی عمادی

117