ایران پرس:نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره سلاح شیمیایی سوریه روز گذشته 28 فوریه برگزار شد که با انتقادهای نمایندگان سوریه و جمهوری اسلامی ایران از رویکرد این نشست‌ها همراه بود.

بحران سوریه در آستانه ورود به دوازدهمین سال قرار دارد. در این سال‌های مخالفان سوریه به خصوص قدرت‌های غربی از هیچ اهرمی برای فشار بر نظام سوریه دریغ نکردند که ادعای استفاده از سلاح شیمیایی نیز از جمله موارد است. نخستین بار جان کری، وزیر خارجه وقت ایالات‌ متحده در آوریل 2013 مدعی شد آمریکا شواهدی در دست دارد که نشان می‌دهد سوریه دست‌کم دو بار از سلاح شیمیایی به شکل محدود علیه مخالفان خود استفاده کرده‌ است.

همین ادعاها نیز سبب شد آوریل ۲۰۱۹ سه کشور آمریکا، فرانسه و انگلیس با استفاده از یکصد فروند موشک اقدام به حمله موشکی علیه برخی مراکز و مناطق سوریه کردند. در واقع، ادعای استفاده از سلاح شیمیایی به ابزاری برای کمک غربی‌ها به گروه‌های تروریستی تبدیل شد؛ هر زمانی که این گروه‌ها در مقابل نظام سوریه در موضع ضعف قرار گرفته‌اند.

با وجود اینکه، نظام سوریه در تحولات داخلی این کشور در موضع برتر قرار دارد و کنترل بیش از 90 درصد از تمامیت ارضی این کشور نیز در اختیار نظام سوریه است، اما نشست‌های شورای امنیت سازمان ملل درباره سلاح شیمیایی سوریه همچنان برگزار می‌شود.

این نشست‌ها اغلب در پی گزارش‌های هیات حقیقت‌یاب سازمان منع سلاح‌های شیمیایی در سوریه برگزار می‌شود. این هیات در حالی گزارش خود درباره سوریه را منتشر می‌کند که آوریل 2021 با رای اکثریت اعضای سازمان منع سلاح‌های شیمیایی حق رای سوریه در این سازمان از این کشور گرفته شد. این سازمان سوریه را به استفاده از سلاح شیمیایی متهم کرده بود. 

با وجود اینکه سوریه به گزارش‌های این هیات اعتراض دارد و این گزارش‌ها را نتیجه مداخله و دست‌کاری غرب می‌داند، اما همین گزارش‌ها در نشست شورای امنیت سازمان ملل مورد استناد غربی‌ها قرار می‌گیرد. در واقع، این نشست‌های شورای امنیت به ابزاری برای فشار به نظام سوریه و ادامه دروغ‌پراکنی‌ها تبدیل شده است.

در همین راستا، بسام صباغ، نماینده دائم سوریه در سازمان ملل متحد دیروز دوشنبه در نشست شورای امنیت گفت: نقایص جدی و تقلب در گزارش‌های هیات حقیقت‌یاب سازمان منع سلاح‌های شیمیایی در سوریه، وجهه این سازمان را لکه دار کرده و اطلاعات قبلی واشنگتن از نتایج تحقیقات این هیات موید دخالت کشورهای غربی در کار آن برای اعمال فشار سیاسی است.

نکته دیگر این است که جلسات شورای امنیت در مورد پرونده شیمیایی سوریه بیش از هر چیز به تکرار ادعاها و سیاست‌های غرب ضد نظام دمشق منجر شده است. زهرا ارشادی، سفیر و معاون نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل ضمن ابراز نگرانی از تأثیرات جدی سیاسی کردن اجرای کنوانسیون منع ستفاده از سلاح‌های شیمیایی بر اعتبار آن، گفت: «سازمان منع سلاح‌های شیمیایی نباید برای دستیابی به اهداف برخی کشورها با انگیزه سیاسی مورد سوءاستفاده قرار گیرد. در چند سال گذشته، سوریه چنین تلاش‌هایی را از سوی برخی کشورهای عضو تجربه کرده است.» 

وی افزود:«جلسات شورای امنیت در مورد پرونده شیمیایی سوریه نباید به تکرار مواضع کشورهای عضو و بحث در مورد ادعاهای بی اساس اختصاص یابد، در حالی که دولت سوریه پیشرفت قابل توجهی در اجرای تعهدات خود بر اساس کنوانسیون داشته است.»

نویسنده:سید رضی عمادی

116