«عطا محمد نور» در گردهمایی هوادارانش در مزارشریف مرکز استان بلخ گفت،«عبدالله عبدالله» هم مانند «محمد اشرف غنی» رئیس جمهوری افغانستان در برکناری من نقش داشته است.
در واکنش به اظهارات تند «عطا محمد نور»، «ادیب فهیم» معاون اداره امنیت ملی افغانستان، ازعبدالله اعلام حمایت کرد.
فهیم، رئیس اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان را رهبری جهادی توصیف و توهین به وی را توهین به مردم این کشور دانست.
«امرالله صالح» رئیس سابق اداره امنیت ملی و از اعضای حزب جمعیت اسلامی افغانستان نیز ضمن حمایت از رئیس اجرایی دولت وحدت ملی تاکید کرد تخریب دولت به صلاح نیست و نباید منافع ملی را فدای منافع شخصی کرد.
اظهارات تند عطا محمد نور علیه رئیس اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان که از اعضای ارشد و سرشناس حزب جمعیت اسلامی این کشور محسوب می شود، می تواند نشانه ای از بروز شکاف جدی در این حزب باشد.
عطا محمد نور تقریبا از یکسال پیش، انتقاد از عملکرد عبدالله در جایگاه رئیس اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان را در دستور کار قرار داده بود.
به باور استاندار معزول بلخ، در بیش از سه سال گذشته که از تشکیل دولت وحدت ملی افغانستان سپری شده است، عبدالله تاکنون نتوانسته متناسب با توافقنامه سیاسی تشکیل دولت، سهم مناسبی را درمدیریت های کلان ملی و محلی برای اعضای حزب جمعیت اسلامی این کشور کسب کند.
حزب جمعیت اسلامی در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در سال 2014 از عبدالله که عضو ارشد این حزب بوده حمایت کرد و در حال حاضر شماری از اعضای برجسته این این گروه سیاسی، رئیس اجرایی دولت وحدت ملی را به بی کفایتی در کسب سهم مناسب برای حزب جمعیت اسلامی در عرصه قدرت اجرایی متهم می کنند.
این طیف از اعضای ارشد حزب جمعیت اسلامی که حزب متبوع خود را تشکیل دهنده نیمی از دولت وحدت ملی افغانستان از طریق حضور نماینده این حزب در جایگاه رئیس اجرایی کابینه این کشور می دانند، بر این عقیده هستند که عبدالله در مقابل رئیس جمهوری افغانستان در اختصاص سهم مناسب برای این حزب در تصمیم گیری های کلان و مدیریتهای ملی و محلی کوتاه آمده و قدرت چانه زنی لازم را ندارد.
به همین دلیل است که عطا محمد نور، رئیس اجرایی کابینه را در برکناری خود از استانداری بلخ مقصر می داند و مدعی خیانت عبدالله به حزب جمعیت اسلامی شده است.
«پادشاه بینا»، کارشناس مسائل سیاسی و از نزدیکان حزب جمعیت اسلامی افغانستان می گوید، از نظر عطا محمد نور،عبدالله عبدالله در سه سال گذشته ضعیف عمل کرده و دیگر به توانایی تصمیم گیری سیاسی وی باور ندارد.
به عقیده منتقدان، جایگاه ریاست اجرایی افغانستان به یک جایگاه سمبولیک بدل شده و کارایی لازم را ندارد.
با توجه به حساسیت اعضای ارشد حزب جمعیت اسلامی افغانستان به برکناری عطا محمد نور که حتی موجب نیمه تمام ماندن سفر «صلاح الدین ربانی» وزیر خارجه این کشور به اروپا شد، به نظر می رسد که جایگاه عبدالله در این حزب بشدت تنزل یافته و این گروه سیاسی با مشکل دو قطبی شدن مواجه شده است؛ زیرا در حال حاضر شماری از اعضای سرشناس این حزب همچنان از عبدالله در چارچوب کمک به تداوم فعالیت دولت وحدت ملی حمایت می کنند.
پادشاه بینا کارشناس مسائل سیاسی افغانستان همچنین می گوید، با وجود آنکه عبدالله و عطا محمد نور مربوط به یک اندیشه و حزب بودند، حس خودخواهی و خودپروری را در خود تقویت کرده و در این مرحله حساس از هم فاصله گرفتند که نشانه فروپاشی رهبری در این حزب است.
در شرایطی که انتقادها از عبدالله در بین برخی اعضای ارشد حزب جمعیت اسلامی در حال افزایش است، به نظر می رسد، موقعیت این حزب در دولت وحدت ملی هم بیش از گذشته تضعیف می شود.
114/110
نویسنده: محمدرضا عسگری
بیشتر بخوانید:
واکنش عبدالله عبدالله به اظهارات رییس حزب اسلامی افغانستان
درخواست عبدالله عبدالله از رهبران سیاسی و طالبان افغانستان / تحلیل
دعوت «عبدالله عبدالله» از رهبران سیاسی افغان به همگرایی و اتّحاد
عبدالله عبدالله، حاضر به استعفاست